• Global piyasalar Şükran Günü tatilini takiben geçen hafta Cuma yarım gün süren işlem gününü neredeyse değişmeden hacimsiz bir şekilde tamamladı. Haftanın önemli bir veri seti ise küresel büyüme açısından öncü PMI verileri oldu. Avrupa'da öncü PMI verileri imalat sanayi aktivitesinde toparlanmaya işaret etti. Almanya öncü imalat PMI Kasım’da 40.8'den 42.3’e, hizmet PMI 48.2'den 48.7’ye yükseldi. Euro Bölgesi’nin tamamında ise imalat PMI 43.1'den 43.8'e; hizmet PMI ise 47.8’den 48.2’ye yükseldi. İngiltere'de de toparlanma görüldü ve imalat PMI 44.8’den 46.7’ye, hizmet PMI ise 49.5’ten 50.5’e yükseldi. ABD'de ise Avrupa’nın aksine öncü imalat PMI verileri 50.0’den 49.4’e geriledi, hizmet PMI ise 50.6’dan 50.8’e yükseldi. Veriler bize ABD’de özel sektörün Kasım ayında genişleme bölgesinde kalmaya devam ettiğini gösteriyor.
• New York borsası, Şükran Günü tatili dolayısıyla yarım gün açık olan haftanın son işlem gününü yataya yakın karışık görünümle tamamladı. S&P 500 %0,06 değer kazanarak üst üste 4 haftayı artışla tamamlamış oldu. ABD vadelileri ise %0,2 civarı negatif tarafta işemlerine devam ediyor.
• Avrupa endeksleri, günü yataya yakın pozitif tamamladı. Kimyevi madde sektörü %0,9 artarken, teknoloji sektörü ise %0,1 düşüş kaydetti. Almanya’da nihai 3Ç24 büyümesi ekonominin %0.4 daraldığını gösterdi. Beklenti %0.3 daralmaydı. Önceki çeyrekte %0 olarak açıklanan GSHY büyümesi ise %0.1’e revize edildi. Almanya’da açıklanan son veriler ekonomik zayıf seyrinin devam ettiğini ancak teknik resesyona girmeyebileceğini gösterdi.
• Asya endeksleri, günü Nikkei haricinde %1,9’a varan düşüşle tamamladı. Bölge endeksleri gün içi işlemlerinde ise %1 civarı negatif tarafta işlem görmeye devam ediyor. Çin'deki sanayi işletmelerinin kârları, Ocak-Ekim döneminde bir önceki yıla kıyasla %7,8 azalırken Aralık 2022'den bu yana kaydedilen en düşük hızda gerçekleşti. Eylül ayında ise %9’luk bir düşüş gerçekleşmişti.
• BIST 100 endeksi, Cuma günü önceki kapanışa göre %0,78 yükselişle 7.959.95 puandan tamamlarken haftalık bazda ise %1,36’lık bir artış kaydetti. Geçen hafta en çok yükselen sektörler finansal kiralama faktoring ve sigorta olurken, en çok düşen sektörler metal eşya makina ve maden sektörleri oldu. lk etapta, endeksin 7800-7900 bandının destek olarak sürdürmesi önemli görünürken eğer endeks 8000'in üzerinde kalabilirse, bu durum yeniden yukarı yönlü hareketin devam edebilmesi için olumlu bir işaret olabilir. 8100 direncinin aşılması halinde ise yükselişin momentum kazanabileceği görüşündeyiz.
• Haftaya genel bir bakışta önemle takip edeceğimiz veri Perşembe 16:30’da açıklanacak ABD PCE enflasyonu olacak. Fed kararları açısından girdi niteliğinde sayılan veri ile ilgili piyasa beklentisi manşet PCE enflasyonun Ekim’de %3.4’ten %3.1’e, çekirdek PCE enflasyonunun ise %3.7’den %3.5’e gerilemesi yönünde. Beklentilere paralel bir gerçekleşme ise Fed’in faiz artırmama kararını destekleyecektir. Bugün ise AMB Başkanı Lagarde’ın konuşmasını ve ABD tarafından inşaat istatistiklerini izleyeceğiz.
• BİST100 endeksinin yatay bir başlangıç yapmasını bekliyoruz.
Dinamik Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
https://www.dinamikyatirim.com.tr/
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.