YENİ YILIN İLK MERKEZ BANKASI TOPLANTILARI
Yeni yılın ilk merkez bankası toplantıları bu hafta gerçekleşecek. Euro Bölgesi, Japonya, Çin ve Türkiye merkez bankalarından gelecek faiz kararları takip edilecek. Yarın BOJ’un faiz kararı açıklanacak; piyasa beklentileri bir para politikası değişimi olmayacağı yönünde oluşmasına karşın, geçen hafta Japon Yeni dolar karşısında son bir yılda en büyük haftalık yükselişini gerçekleştirdi. 5 yıllık tahvil faizlerinin de son 6 yılın en yüksek seviyesine çıkması, BOJ’un enflasyon hedefini tutturmadan faiz oranlarını yükseltebileceği spekülasyonlarını beraberinde getirdi. Diğer üç merkez bankasının toplantısı Perşembe günü ve para politikalarında bir değişim beklenmiyor. Fakat yarın BOJ enflasyon hedefinden önce bir artırım sinyali verirse, ECB toplantısına yönelik bekleyişlerde değişebilir.
Dolar/TL’de TL sabit, dolar dalgalı. Dolar endeksi Mayıs 2021’den bu yana en kötü haftasını geride bıraktı. ABD’de Cuma günü açıklanan ve Ocak ayının ilk haftasını ölçen Michigan Tüketici Güveni son 10 yılın en düşük ikinci seviyesine geriledi. Aynı gün içerisinde açıklanan Aralık ayı perakende satışlar 10 ayın en büyük düşüşünü yaşadı. FED Başkanı Powell geçen hafta yaptığı sunumda enflasyonun, istihdam ve büyüme önünde en büyük engel olduğunu belirtmişti. Yüksek enflasyon ve Omicron varyantı tüketim üzerinde etkisi böylece görülmüş oldu. Zayıf verilere rağmen dolar endeksi Cuma günü güçlü bir toparlama gösterdi. Dolar endeksinde toparlanma kurda 13.30 desteğini güçlendirecektir. 13.30-14.00 arasında dengelenmenin devamını bekliyoruz.
BIST100’de bankalar ön plana çıkabilir. TCMB geçtiğimiz ay kur korumalı mevduat ile ilgili bir zorunlu karşılık düzenlemesi yayınlamıştı. 21 Ocak 2022 kadar DTH’lardan TL mevduata dönüşüm oranı %10, 18 Mart 2022’ye kadar %20 olmadığı taktirde bankacılık sektörüne bir çeşit caydırma niteliğinde %1.5 komisyon kesilecekti. Bankacılık sektörünün karını önemli ölçüde etkileyebilecek bu düzenlemenin ertelendiği açıklandı. Halkbank’ın ABD’de davasının görüşülmesinin daha ilerleyen bir tarihe atılacağına yönelik bir haber akışı bugün bankacılık sektörünü olumlu etkileyebilir. BIST100’de yeni para girişinin yetersiz olması yükselişi sınırlayan bir etkendi. Bugün bankacılık sektörüne gelen haber akışı ile 2068 direncini destek haline getirip 2159 direncine devam edecek yeni bir para girişi getirebilir.
Şubat vadeli BIST30 kontratı. Geçtiğimiz hafta yükseliş 2410 direncinden gelen satışlar ile sınırlı kalmıştı. Haftanın son günü 2410 direncinden gelen satışlar yükselen kanal desteği ile ortalamalara kadar devam etti, bu desteklerden gelen alımlar ile akşam seansında haftayı 2410 direncine yakın kapattık. Bu hafta yükselen ortalama ve kanal desteğinden gelen alımlar ile 2410 direnci kırılabilir. 2410 destek haline gelmesi 2522’de bulunan yükselen kanal direncine kadar yeni bir yükseliş dalgası getirebilir. Trendin ana desteği ve stop-loss noktası 2350’dir.
Şubat vadeli Dolar/TL. Geçen haftayı 13.72-14.88 yatay bandında tamamladık. RSI sonrasında MACD göstergesinin de satım bölgesine geçmesi bu hafta desteklere yönelimi artırabilir. 13.71’de bulunan yatay desteği ile 14.10’da bulunan seans içi ortalamaları arasında fiyat hareketi bekliyoruz
ÜNLÜ Menkul
unlumenkul.com
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.