FED TOPLANTISI ÖNCESİNDE ELDEKİLER
22 Eylül Çarşamba günü saat 21:00’de FED ’in Para Politikası Kurulu toplantısının sonuçları açıklanacak. ABD’nin ekonomisinde normalleşme ile birlikte Haziran ve Temmuz aylarında birer milyonluk istihdam yaratılması ve yüksek enflasyonun kalıcılığına yönelik endişelerin beklenti anketlerine yansıması sonucunda FED’in 22 Eylül’de varlık alımı azaltımı takvimini açıklayacağına kesin gözüyle bakılmaya başlanmıştı. FED Başkanı Powell’ın Jackson Hole sempozyumunda güçlü bir istihdam verisi ile birlikte yılsonuna kadar varlık azaltımı başlayabilir diyerek, Ağustos ayı istihdam verilerini işaret etmişti. Ağustos ayında istihdam artışı son yedi ayın en düşük seviyesinde gerçekleşti. İstihdamın düşük çıkmasının nedeni, FED’in ekonomik büyüme için tehdit olarak görmediği delta varyantıydı. Delta varyantının büyüme beklentileri yoluyla finansal kırılganlık oluşturmaya başladığını ise ABD piyasalarında kırılan rekorların aybaşından bu yana ara verilmesinden görüyoruz. FED toplantısı öncesinde elde; delta varyantının, istihdam piyasasını etkilemesi ve ekonomik bekleyişleri bozmak suretiyle finansal kırılganlığa sebep olması var. Ayrıca, ABD’de Haziran ayında yıllık enflasyonun tepe yapması ve ardından yılın sonuna kadar ılımlı geri çekilmesi beklenmekteydi. Salı günü açıklanan ABD Ağustos ayı TÜFE verisi geciken bir müjdeyi işaret etmektedir. Ağustos ayı çekirdek enflasyonun gerilemesi, ABD’de enflasyonun tepe yaptığına işaret etmektedir. FED’in varlık azaltımı açıklaması için bu toplantıyı pas geçmesini daha yüksek ihtimal görüyoruz.
TCMB’nin zorunlu karşılık adımı, TL’ye etki etmedi. 23 Eylül TCMB toplantısı öncesinde zorunlu karşılıkların artması sıkı duruşun bir mesajı olarak algılanmadı. 8.38 ve 8.41’da bulunan ortalamaların üzerinde konsolide olmamız piyasanın daha fazla para politikasına yönelik açıklama beklediğini göstermektedir.
Destek arayışı başladı. TL’de güç kazanımının sona ermesi ile bankacılık sektöründe başlayan zayıflama, kısa vadede BIST’de etkili olmaya devam ediyor. 9 Eylül’de gördüğümüz dip seviyesinin yenilenmesi ile birlikte destek arayışının 1410 desteğine doğru sürmesini bekleyebiliriz. Dünkü düşüş sonrasında tepkilerde 1430-1440 direnç seviyeleri etkili olacaktır.
Ekim vadeli BIST30 kontratı. Eylül ayı başından bu yana devam eden satış baskısı kırılamıyor. Tepkilerin sınırlı kalması, seans içi ortalamaların gerilemesi ile birlikte kısa vadeli dip noktaları dün yenilendi. Bugün 1562’den gerileyen kanal direncinin etkisi ile 1541 desteğine yönelim devam edebilir. 1541 ana desteğimizken, 1562-1564 kısa vadeli ana direnç seviyelerimizdir.
Ekim vadeli Dolar/TL. Seans içi göstergelerde bayrak formasyonu oluşumu görülmektedir. 8.6026-8.6345 arasındaki sıkışma; 8.6345 direncinin kırılması ile sonuçlanırsa 8.8745 seviyesine kadar bir yükseliş, 8.6026 desteği kırılması durumunda ise formasyonun geçersiz kalması ile 8.5386 desteğine gerileme görülebilinir. Bu nedenle 8.6026-8.6345 arasındaki sıkışma yakından takip edilmelidir.
ÜNLÜ Menkul
unlumenkul.com
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.