TCMB’DE GÖREV DEĞİŞİKLERİNİN ETKİSİ
Para Politikası Kurulu, TCMB’de para politikası kararlarını alan organdır. Başkan, Başkan Yardımcıları, Banka Meclisi’nden bir üye ve Başkan’ın önerisi ile atanan üyeden oluşur. 19 Mart 2021’de Başkan Şahap Kavcıoğlu atanmıştı. Başkan, atanma sonrasında 30 Mart’ta Mustafa Duman’ı Başkan yardımcısı olarak seçerken, Nisan ayında PPK’ya yeni bir üye atanmıştı. Başkan ile birlikte 7 üyeli kurulun üç üyesi değişmişti. Önceki gün Cumhurbaşkanı Erdoğan ile TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu sürpriz bir buluşma gerçekleştirdi, buluşmanın ardından 3 Para Politikası Kurulu üyesi görevden alındı. Görevden alınan Banka Meclis üyesi, bu sene tüm PPK’lara katılmış ama Eylül ayında faiz indirimi gerçekleşen PPK’ya katılmamıştı. Görevden alınan iki Başkan Yardımcısı’nın ise alınan faiz indirimi kararına muhalif olduğu haberleştirilmişti. Başkan Kavcıoğlu’nun isteği doğrultusunda yapılan bu değişikliklerle; Başkan’ın görevden alınacağına dair spekülasyonlar son bulacak, PPK’ya yapılan son atamalar ile Başkan’ın Kurul içerisinde gücü artacaktır. Görev değişimleri sonrasında TCMB’nin 21 Ekim toplantısına yönelik faiz beklentileri de değişebilir. Piyasa faiz beklentisi, bu gelişmeler öncesinde TCMB’nin 50 baz puan düşürebileceği yönündeydi. Piyasa 100 baz puanlık faiz indirimi sonrasında indirim hızını düşmesini bekliyordu. Fakat son gelişmeler, TCMB’nin geçen ay olduğu gibi gelecek haftaki toplantıda da 100 baz puanlık bir faiz indirim ihtimalini güçlendirdi.
TCMB faiz indirimi beklentisi, Dolar/TL’de baskı yaratmayı sürdürecek. TCMB’de yaşanan görev değişiklikleri ile birlikte 9,17 direncinin kırılması durumunda 9,32’ye yükselişin devam edebileceğini belirtmiştik. Dün dolar endeksinin Ekim ayı başı seviyelerine kadar gerilemesi, TL’de değer kaybını sınırlı tuttu. 21 Ekim’de gerçekleşecek TCMB faiz kararı toplantısına kadar TL’de baskı devam edebilir. 9,17 direncinin kırılması ile yükselişin 9,33’e doğru sürebileceğini düşünüyoruz.
BIST100’de para girişi dengeleyici unsur. TCMB’nin verilerine göre yabancılar geçtiğimiz iki haftada 145 milyon $ satıcı oldular. 1375 dip noktasından yükselişte; yabancı çıkışının tersine dönmesi ya da para çıkışının azalması dengeleyici bir unsur olabilir. 1408-1423 bandının kısa vadeli işlemlerde belirleyici olacağını düşünüyoruz. 1408 desteğinin kırılması 1375 dip noktasına yeniden yöneltebilir.
Ekim vadeli BIST30 kontratı. Dün 1537 direncine yönelim bir kez daha satışla karşılandı. Son iki gündür dirençlerden gelen satışlarla yeniden gün içi ortalamalara geri çekilme yaşanmış oldu. Kırmızı ortalamamız 1523, mavi ortalamamız 1517’den yükselmektedir. Ortalamalardan gelen tepkilerin yetersiz olması ve 1514 ana desteğinin kırılması durumunda 1480 dip seviyesine dönüş yaşanabilir.
Ekim vadeli Dolar/TL. 8,50-9,05 arasında oluşan taban formasyonun onaylanması sonrasında başlayan yükseliş dalgası güçlü bir şekilde devam ediyor. MACD’nin yeni bir yükseliş dalgasına başlaması ile gün içi ortalamaların 9,05’e yükselmesi trend için pozitiftir. RSI’ın aşırı alım bölgesine yükselmesi, 9,28 direnç seviyesinden sınırlı bir realizasyon getirebilir. 9,17 gün içi destek seviyemizdir.
ÜNLÜ Menkul
unlumenkul.com
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.