Günlük bülten (QNB Finansinvest)

BIST 100 Endeksi kısa vadeli sıkışma içerisinde destek bulma çabasına devam ediyor. Endeks direnç seviyelerine doğru yönelimde ise güç kaybına uğruyor. Bankacılık endeksi hafif yukarı tepki ile 3846 olan kısa vadeli destek seviyesinin üzerinde tutunma eğilimi gösterdi. Ancak dip oluşumunun gerçekleştiğini söylemek için henüz erken. Bunun için 3846 seviyesinin üzerinde destek oluşturma çabasının devam etmesi ve/veya direnç seviyelerinin üzerine yönelmesi gerekiyor. Gün içerisinde yukarı tepki gösterse de bazı BIST 30 ve banka hisselerindeki zayıflığın devam etmesi endeksin performansına olumsuz yansıyor. Buna bağlı olarak endekste yükseliş çabası tepki niteliğinde kalırken ve kısa vadeli görünüm henüz güçlenme gösteremedi. Ancak genel olarak bant hareketinin içerisindeki seyrin devam ettiğini söyleyebiliriz. Endeksin hafta genelinde ikinci tur öncesinde 4311 olan ana destek ve dip seviyesinin üzerinde kalabilmesi takip edilebilir. Endekste yükselişin hız kazanması ve kalıcı hale gelmesi için bazı BIST 30, özellikle de banka hisselerinde satış baskısının geride kalması önemli. Kısa vadede bankacılık endeksinin 3846 seviyesinin üzerinde kalıp kalmayacağı yakından izlenebilir. Banka hisselerinin toparlanması halinde endekste 4700 direncine doğru yukarı yönlü hareketlilik yaşanabilir. Öte yandan önümüzdeki siyasi takvim nedeniyle gün içerisinde olası dalgalanmaya karşı temkinli olmakta yarar bulunuyor. Yurtdışı tarafa baktığımızda; Fed’in bu akşam yayımlayacağı toplantı tutanakları piyasaların radarında olacak. Hatırlanacağı üzere Fed; beklentilere paralel politika faizini 25 baz puan artışla %5,00-%5,25 aralığına yükseltmişti. Böylece politika faizi sıkılaştırma döngüsünün başladığı geçtiğimiz yılın Mart ayından bu yana 500 baz artışla son 16 yılın zirvesine ulaştı. Fed’in bu süre zarfında 10 kez faiz artırımı gerçekleştirdiğini belirtelim. Fed faiz artırımlarının durdurulması yönünde bir karar almadıklarını ve faiz artırımlarının durdurulup durdurulmayacağının Haziran toplantısında ele alınacağını ifade ediyor. Dolayısıyla da enflasyonun hedeflerinin üzerinde seyrettiğini düşünen Fed; ekonomik verilerinin seyrini değerlendirip adımlarını ona göre atmayı planlıyor. Bu akşam toplantı tutanaklarında üyelerin para politikasının devamına yönelik görüşleri anlaşılmaya çalışılacak.


   4500 seviyesinde güç kaybeden BIST 100 Endeksi günü bu seviyenin altında yataya yakın seyirle tamamladı. Endeksin güne hafif alıcılı bir başlangıç yapmasını bekliyoruz. Gün içerisinde olası siyasi açıklamalar ile volatil seyir yaşanabilir. 4405 ilk planda destek konumunda iken, bu seviyenin üzeri tepki açısından izlenebilir. Aksi halde 4311 ana desteği bir önceki dip olup, endeksin bu seviyenin üzerinde kalabilmesi önemli. 4557 direnç haline gelirken, 4700 seviyesi ana direnç olarak geçerli. 4311’in üzerinde trade pozisyonları korunabilir.


   İçeride tahvil-bono faizleri geçtiğimiz hafta aşağı ve yukarı sert hareketler ile volatil bir seyir izlemişti. Bu hafta daha sakin bir görünüm sergiliyor. Gösterge tahvil faizi son durumda %8,00, 10 yıllık tahvil ise %9,10 seviyesinde bulunuyor. ABD tahvil faizleri son dönemdeki yükselişin ardından hafif geri çekildi. Ancak kısa vadeli yüksek seviyelerdeki görünüm korunuyor. Gösterge tahvil faizinde %9, 10 yıllık tahvilde %9,80 destek seviyesi olarak takip edilebilir. Türkiye’nin 5 yıllık CDS risk primi 690 seviyesi civarında bulunuyor.


   EUR/USD, son dönemde ABD tahvil faizlerindeki yükselişe bağlı olarak doların güçlenmesi ile geri çekilirken, dolar endeksi son ayların en yüksek seviyelerine ulaştı. 1,0760 ana desteğini test eden parite bu seviye civarında tutunma çabası gösteriyor. Paritenin 1,0760 desteğinin üzerinde kalması kısa vadeli dip oluşumu için öne çıkıyor. Bu durumda 1,08 ve üzerine doğru yeniden tepkinin gerçekleşme olasılığı bulunuyor. Ancak 1,0760 desteğinin aşağı kırılması halinde 1,07 seviyesi sonraki destek olarak öne çıkıyor. Dolar kurunda yukarı yönlü baskı korunuyor. Kurda 19,80 seviyesinin üzerinde 19,90 direnç olarak takip edilebilir. 19,80 seviyesi destek olarak izlenebilir.


   Petrol fiyatları tepki hareketleri ile kısa vadeli direnç seviyelerinin üzerine yükselme çabası gösteriyor. Brent petrolde 73,30 dolar destek, 79,70 dolar ise direnç seviyesidir. Altın ons fiyatları 2000 dolar desteğinin altına geri çekilme sonrasında doların güçlenmesi ile aşağı yönlü seyrine devam ederken, 1950 dolar civarına doğru hareketlilik sergiledi. Altın onsun kısa vadede 1950 dolar desteğini savunması dip oluşumu açısından önemli. 1986 doların aşılması halinde ise 2000 dolar seviyesi hedef direnç olarak karşımıza çıkabilir. Gram altında dolar kurunun desteği sürüyor. 1242 TL desteği kısa vadeli dip haline geldi; bu seviyenin üzerinde genel görünümün olumlu olduğunu söyleyebiliriz. 1274 TL’nin üzerinde 1294 TL direnç seviyesi olarak izlenebilir.


   BIST 100 Endeksi’nde 4311 seviyesi ana destek olarak izlenebilir. Ağırlıklı olarak tahvil-bono ile Eurobond yatırımı yaparak belli oranda hisse senedi riski almayı isteyen yatırımcılar ise bu dönemde değişken fonları tercih edebilir.


  QNB Finansinvest
  https://www.qnbfi.com/
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş