ABD’de enflasyon verilerinin beklentilerin üzerinde açıklanması sonrasında Fed’in Kasım ayı toplantısında 75 baz puanlık faiz artırımına kesin gözüyle bakılıyor. Verilerin ardından Fed’e dair sonraki aylara yönelik faiz artırım ihtimalleri yükselirken, tahvil faizleri yukarı yönlü baskı altında. Bu durum bölge borsalarının seyri açısından olumsuz. Son dönemde ABD borsalarında yükselişler tepki niteliğinde kalırken, henüz dip oluşumu gerçekleşmedi. ABD borsalarının dolayısıyla da küresel borsaların yükseliş göstermesi BIST’te yukarı yönlü hareketi desteklemesi adına takip edilebilir. Son dönemde endeksteki yaşanan yükselişe sinai endeksi öncülük etti. Sinai endeksinin gerisinde kalan bankacılık endeksi ise Cuma günü kısa vadeli sıkışmasını yukarı tamamlama eğilimi gösterdi. 3368 desteğinin üzerinde kalındığı sürece bankacılık endeksinde yön yukarı kalabilir. Dolayısıyla da önümüzdeki dönemde BIST 100’ün olası yukarı yönlü hareketine bankacılık endeksi öncülük edebilir. Bankacılık endeksinde sıkışma formasyonunun üzerinde hareketlilik yaşanabilir görüşündeyiz.
3600 direncinin üzeri ile kısa vadeli sıkışmasının üzerine yönelen BIST 100 Endeksi’nde görünüm güçleniyor. ABD borsaları yaşanan tepkinin ardından günü değer kayıpları ile tamamladı Bu sabah yurtdışı borsalar karışık bir seyir izlerken, endeksin yeni haftaya hafif alıcılı bir başlangıç yapmasını bekliyoruz. 3600 desteğinin üzerinde kalındığı sürece ilk etapta 3650 direncine doğru yükseliş görebiliriz. 3565 ikincil destek konumunda iken, bu seviyenin üzerinde görünüm olumlu; mevcut trade pozisyonları korunabilir. 3600’ün üzerinde ise trade fırsatları değerlendirilebilir görüşündeyiz.
İçeride tahvil-bono faizleri yükselen trendde hareket ederken, günlük bazda karışık bir seyir izledi. ABD enflasyon verileri sonrasında ABD 2 yıllık tahvil faizi %4,36, 10 yıllık tahvil faizi ise %4,01 olan önceki zirvelerinin üzerine yükseldi. Tahvil faizleri sırasıyla %4,53 ve %4,07 seviyelerini test etti. Gösterge tahvil faizinde %17, 10 yıllık tahvilde ise %14 destekler olarak izlenebilir. Türkiye’nin 5 yıllık CDS risk primi 763 seviyesinde bulunuyor.
ABD verilerinin ardından 0,9630 civarından destek bulan EUR/USD 0,9810 seviyesine yöneldi. ABD tahvil faizlerindeki yukarı yönlü harekete rağmen parite dirençli bir seyir izliyor. Paritede 0,9810’un üzerinde sonraki direnç 0,99 seviyesinde bulunuyor. 0,9630 kısa vadeli destek olarak öne çıkıyor. Fed’e yönelik faiz artırım ihtimallerinin yukarı gelmesi nedeniyle direnç seviyelerine doğru güç kaybına uğrayabilir. Dolar kuru bant hareketine devam ediyor. Kurda 18,40 destek olarak geçerli. 18,65 ve 18,74 dirençler olarak izlenebilir.
Petrol fiyatları kısa vadeli destek seviyelerinden yukarı tepki gösterdi. Brent petrolde 90,20 dolar destek, 95,60 dolar direnç seviyeleri olarak takip edilebilir. ABD tahvil getirilerindeki yukarı yönlü baskı altın ons fiyatlarına olumsuz yansıyor. 1640 dolar ilk planda destek olup, bu seviyenin üzerinde kalabilmesi yeniden tepki çabası için önemli; aksi halde geri çekilme devam edebilir. 1670 ve 1690 dolar direnç haline geldi. Gram altında 980 TL, 1015 TL ise direnç olarak takip edilebilir.
BIST 100 Endeksi’nde 3600 desteğinin üzerinde kısa vadeli görünüm güçlenme eğiliminde. Ağırlıklı olarak tahvil-bono ile Eurobond yatırımı yaparak belli oranda hisse senedi riski almayı isteyen yatırımcılar ise bu dönemde değişken fonları tercih edebilir.
QNB Finansinvest
https://www.qnbfi.com/
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.