Fed yüksek enflasyon baskılarının devam etmesi halinde para politikasında daha sıkı bir duruşun benimsenebileceğini belirtiyor. Parasal sıkılaşmasının ekonomik büyüme hızını bir süreliğine yavaşlatabileceğini, ancak enflasyonun %2’ye düşürülmesinin kritik olduğu vurguluyor. Buna paralel Fed enflasyonun düşmesini daha fazla gözetiyor. Fed’in bu ayın sonundaki toplantısında 50 mi yoksa 75 baz puanlık faiz artırımı gerçekleştireceğine yönelik beklentiler henüz netlik kazanmadı. Dolayısıyla da bugün ABD’de açıklanacak olan istihdam verileri ve önümüzdeki dönemdeki diğer ekonomik veriler önemle takip edilecek. Öte yandan volatil bir hafta geride kalırken, BIST 100 Endeksi bayram tatili sonrasında yön çizme çabası gösterebilir.
BIST 100 Endeksi bayram tatili öncesi son haftada volatil seyir izledi. Endeksin bu sabah hafif alıcılı bir başlangıç yapmasını bekliyoruz. Ancak yarım gün işlemler gerçekleşeceğinden nispeten sakin bir seyir görebiliriz. Öte yandan, endekste tatil sonrasında yurtdışı borsalarının da desteklemesi halinde tepki alımlarının devamı ile kısa vadeli görünümün güçlendiğini görebiliriz. 2400 desteğinin üzerinde kısa vadeli yön yukarı görünüyor. 2430’un üzerinde 2453 ve 2476 dirençlerine doğru yükselişin devamını görebiliriz. 2359 kısa vadeli dip olup, bu seviye mevcut trade pozisyonları için stop loss olarak izlenebilir.
İçeride tahvil-bono faizleri geri çekilme eğilimi gösteriyor. Ancak kurlardaki yükseliş tahvil faizlerinde aşağı yönlü hareketleri sınırlayabilir. Gösterge tahvil faizinde %23,30, 10 yıllık tahvilde ise %18,70 direnç seviyeleri olarak takip edilebilir. ABD 10 yıllık tahvil faizi %2,75’i test etmesinin ardından %3 seviyesine tepki gösterdi. Türkiye’nin 5 yıllık CDS risk primi 844 seviyesinde bulunuyor.
EUR/USD, ABD istihdam verileri öncesinde dolara olan talebin artması ile önemli destek seviyelerini aşağı kırdı. Buna paralel 2002 yılının sonundan bu yana en düşük seviyelerine geri çekilirken, dolar endeksi 107’yi aştı. Paritede kısa vadeli görününüm zayıf. 1,0140’ın altında sonraki destek 1,01 seviyesinde bulunuyor. 1,0240 direnç haline geldi. Dolar endeksinde ise 107,30 direnci öne çıkıyor. Doların küresel çapta güçlenmesi gelişmekte olan ülke para birimleri için olumsuz. Dolar kurunun yeniden 17 seviyesinin üzerine yönelmesi ile geçtiğimiz haftalarda TL’de yaşanan toparlanma eğilimi terse dönmüş oldu. 17 destek haline gelirken, 17,38 ve 17,44 dirençler olarak belirtilebilir.
Doların güçlenmesi ve resesyon endişeleri ile sert bir şekilde geri çekilen petrol fiyatları yukarı tepki gösteriyor. Brent petrolde sıkışmanın yukarı tamamlanması için 104,90 dolar direncinin aşılması gerekiyor. 102,20 dolar ise destek seviyesidir. Altın ons fiyatları 1732 dolar ana desteğinin üzerinde kalma çabası gösteriyor. Bu seviyenin üzerinde tutunması kısa vadeli dip oluşumu açısından önemli. 1764 dolar direncinin aşılması ise tepkinin devamı adına takip edilebilir. Gram altında 950 TL ana destek; kısa vadeli dip seviye olarak öne çıkıyor. 992 TL ise direnç olarak geçerli.
BIST 100 Endeksi’nin 2359 desteğinin üzerinde kalması önemli. Ağırlıklı olarak tahvil-bono ile Eurobond yatırımı yaparak belli oranda hisse senedi riski almayı isteyen yatırımcılar ise bu dönemde değişken fonları tercih edebilir.
QNB Finansinvest
https://www.qnbfi.com/
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.