İçeride Haziran ayında aylık enflasyon %4,8 olan piyasa beklentilerinin altında %3,92 oranında açıklandı. Böylece yıllık enflasyon %39,59’dan %38,2 seviyesine geriledi. Dayanıklı ve temel mallarda son kur hareketi (Mayıs başından Haziran’a USD/TRY’deki yükseliş %35 oldu) sebebiyle yeni bir fiyat artışı dalgası beklerken, hizmet fiyatlarının Haziran itibariyle Temmuz’da gerçekleşen %34 asgari ücret artışını yansıtmaya başlayacağını değerlendiriyoruz. Temmuz’da ise hem geçmiş kur hareketi hem de asgari ücret artışıyla beraber çekirdek enflasyondaki artışın %7-8 civarında gerçekleşmesi bekliyoruz. TCMB sıkılaştırma sürecinin enflasyon görünümünde belirgin iyileşme sağlanana kadar devam etmesinin öngörüldüğünü ve enflasyon görünümünün yeni adımların atılmasını gerekli kıldığını belirtti. Bu ifadelerden TCMB’nin önümüzdeki toplantılarda da faiz artışına devam edebileceğini değerlendiriyoruz. Yurtdışı gelişmelere baktığımızda; Fed’in faizleri sabit bıraktığı Haziran ayına ait toplantının tutanaklarında yetkililer, yılın geri kalanı için ek faiz artırım yönünde mesaj verdi. Fed’in Haziran’da federal fon oranına ilişkin tahminini bu yıl sonu için %5,1’den %5,6’ya yükseltmesi üyelerin beklentilerini yansıtıyor. Fed Başkanı Powell, faiz oranlarını bir yıldan biraz fazla sürede 500 baz puan artırdıklarına işaret ederek, para politikasında daha fazla kısıtlamanın geleceğine inandığını, bunu yönlendiren faktörün de güçlü iş gücü piyasası olduğunu belirtiyor. Powell ayrıca son dönemde bu yıl veya gelecek yıl çekirdek enflasyonda %2’ye döneceklerini düşünmediğini ve 2025’te bu noktaya ulaşacaklarını öngördüklerini vurgulayarak, ihtiyaç olduğu sürece kısıtlayıcı olacaklarını dile getiriyor. Dolayısıyla tutanaklarda faiz artırımların devamına yönelik görüş paylaşılması sürpriz etkisi yaratmadı. Öte yandan; BIST 100 Endeksi ise oldukça volatil bir seyirle rekor tazeleme eğilimi gerçekleşirdi. Endeks vergi oranı gelişmeleri ile 5867 desteğine doğru geri çekilirken, tekrardan yukarı tepki gösterdi ve 6100’in üzerine yükseldi. Endeks TL’deki zayıflama eğilimi ile yabancı ilgisinin artacağına yönelik beklentilerin yanı sıra kur geçişkenliğinin enflasyona yansıma olasılığı ile önümüzdeki dönemde destek bulmayı sürdürebilir. Ancak endeksin 6000’in üzerinde kalıcı olabilmesi öne çıkıyor. Bayrak formasyonu gereği; önümüzdeki dönemde endeksin yükseliş potansiyeli bulunuyor. Ancak bu durum endekste düzeltme hareketi gerçekleşip de oluşabilir ya da endeks yükselen trendine devam de edebilir. Endeksin 6000 desteğini savunabilmesi bu aşamada önemli. BIST bankacılık endeksinin ise 5500 direncini aşması BIST 100’ün banka hisselerinin de desteğini alması adına izlenebilir. 6000’in üzerinde ilk etapta 6200 ve 6300 direnç konumunda. Olası realizasyon halinde ise 5867 desteğini koruması öne çıkıyor. Dolayısıyla bu seviyeyi önemle takip edebiliriz.
BIST 100 Endeksi 5890 seviyesine geri çekildiği günü gelen alımlarla %1,7 oranında yükselişle tamamladı. Endeksin güne yukarı yönlü bir başlangıç yapmasını bekliyoruz. 6000 destek konumunda iken, bu seviyenin üzerinde endekste yukarı yönlü hareket korunabilir. Buna paralel 6200 ve 6300 olan sonraki direnç seviyelerine doğru yükselişin ileri taşındığını görebiliriz. 5867 desteğinin üzerinde ise endekste kısa vadeli görünüm olumlu görünüyor; dolayısıyla da mevcut trade pozisyonları için izlenebilir ve trade fırsatları değerlendirilebilir görüşündeyiz. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın önümüzdeki günlerde Birleşik Arap Emirlikleri’ni ziyaret edeceğini, ziyaret kapsamında Türkiye’ye önemli yatırımlara imza atılmasının planlandığını açıklamıştı. Dolayısıyla bu yönde gelişmeler endekse destek unsuru olabilir.
TCMB’nin faiz kararı sonrasında içeride kısa vadeli tahvil faizleri geri çekilme eğilimine devam ediyor. Gösterge tahvil faizi %14,04’ten %13,31 seviyesine düşüş gösterdi. 10 yıllık tahvil faizi ise %16,59’dan %16,73 seviyesine yükseldi. ABD tahvil faizleri ise Fed’den bu ay için faiz artırım beklentileri ile yukarı tepki çabası içerisinde görünüm sergiliyor. Gösterge tahvil faizinde %14,00, 10 yıllık tahvilde %16,70 destek seviyesi olarak takip edilebilir. Türkiye’nin 5 yıllık CDS risk primi hafif yükselişle 500 seviyesine doğru yöneldi. Son durumda 499 seviyesinde bulunuyor.
Fed’in toplantı tutanaklarında üyelerin bu yıl için faiz artırım sürecinin devamına yönelik görüş bildirmesi ile dolar küresel çapta gücünü artırdı. Buna paralel EUR/USD, 1,09 seviyesi civarında güç kaybetti. Paritenin içerisinde bulunduğu kısa vadeli bant aralığını koruması için 1,0830 desteğinin üzerinde kalması gerekiyor. Bu seviyenin üzerinde kalındığı sürece paritede kısa vadede 1,1010 olan ana direnç seviyesine doğru yükselişin gerçekleşme olasılığı bulunuyor. 1,08 ise ikincil destek seviyesi tepki hareketi için izlenebilir. Bugün ve yarın ABD’de açıklanacak olan ekonomik veriler hareketliliğe neden olacaktır. TL, küresel gelişmelerin de etkisi ile gelişmekte olan ülke para birimlerine paralel güç kaybetti. Dolar kurunda 26,00 seviyesinin üzerine yönelim ile artık bu seviye destek olarak izlenebilir. 25,80 ise ikincil destek konumunda. 26,25 seviyesi direnç olarak öne çıkıyor.
Suudi Arabistan günlük 1 milyon varil petrol üretim kesintisine Ağustos ayında da devam etme yönünde karar almıştı. Petrol fiyatları kısa vadeli direnç seviyelerine doğru tepki gösteriyor. Brent petrolde 73,50 dolar destek, 77,20 ise direnç seviyesidir. Altın ons fiyatları ABD’de tahvil getirilerindeki yükselişten olumsuz etkilenirken, 1940 dolar direncine doğru güç kaybetti. Kısa vadede altın onsta 1900-1893 dolar destek aralığı olarak öne çıkarken, bu bölgenin üzerinde kısa vadeli görünüm olumlu. İlk etapta 1940 dolar hedef direnç olarak izlenebilir. Ancak yükselişin hız kazanması için bu seviyenin aşılması gerekiyor. Gram altında dolar kurunun genel desteği sürüyor. 1624 TL ve devamında 1652 TL tarihi zirve seviyesi direnç olarak izlenebilir. 1564 TL desteğinin üzerinde ise kısa vadeli yön yukarı görünüyor.
BIST 100 Endeksi’nde 5867 seviyesi destek olarak izlenebilir. Ağırlıklı olarak tahvil-bono ile Eurobond yatırımı yaparak belli oranda hisse senedi riski almayı isteyen yatırımcılar ise bu dönemde değişken fonları tercih edebilir.
QNB Finansinvest
https://www.qnbfi.com/
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.