• İktidar partisi AKP en düşük memur maaşını ayda 22 bin liraya (843 $) yükseltmek için yasa tasarısı sundu. Cumhurbaşkanı Sn. Recep Tayyip Erdoğan, Mayıs ayında yapılacak seçimler öncesinde en düşük memur maaşına zam sözü vermişti.
• Ekonomik gelişmeler çerçevesinde, enflasyon farkı ve döviz kuru farkı hem özel sektör, hem de kamu kesiminde çalışanların alım gücünün korunması açısından ara maaş zamlarının bu yıl da yapılmasını gerekli kılmıştı. Bugün açıklanan Haziran ayı enflasyonu ile beraber, 2023 yılının 6 aylık enflasyonu %19,8 olarak gerçekleşirken, TL ise 2023 yılında dolara karşı %28,3 değer kaybetmiştir. Mayıs ayının sonundan beri olan TL değer kaybı ise %20,6 olarak gerçekleşmiştir. Bugün 843 USD’ye denk gelen memur maaşı, Mayıs ayının sonunda 1.062 USD seviyesindeydi. Dolayısıyla Mayıs ayındaki dolar kuruna denk gelen bir artış olsaydı, en düşük memur maaşı 27.710 TL olacaktı.
• Kurumlar vergisi yüzde 20'den yüzde 25'e çıkarılacak (Kurumlar vergisi bu yılın başında bütün mükellefler için %20’ye inmişti).
• Bankalar, sigortacılar ve aracı kurumlar dahil sermaye piyasası kurumlarından alınan kurumlar vergisi %25'ten %30'a çıkarılacak.
• İhracatçıların yurt dışı satışlarından elde ettikleri gelirler üzerindeki kurumlar vergisi 1 puan yerine 5 puan düşürülecek.
• Motorlu taşıt sahipleri 2023 yılında ödemek zorunda oldukları vergi kadar bir defaya mahsus olmak üzere ilave motorlu taşıtlar vergisi ödeyecekler.
• Yılsonuna kadar alınacak araçlarda ayrıca ek ödeme yapılır.
• Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, çeşitli kalemlerde ÖTV'yi artırma yetkisine sahip olacak.
• Bankalar son zamanlarda çok ciddi kar ettiği için kurumlar vergisine çok katkısı vardı. Kurumlar vergisine getirilen artış ile beraber bu katkının artarak devam etmesi öngörülmektedir. Kurumlar vergisine en büyük katkının finans sektöründen geldiği düşünülecek olursak, vergi gelirleri de bundan pozitif yönde etkilenecektir. Bu durum borsada işlem gören banka hisselerini ise, net karları olumsuz etkileyeceği için negatif etkileyecektir.
• Enflasyon etkisi ile beraber vergi gelirlerinde de ciddi boyutta artış olsa da, gerek deprem etkisi, gerekse de seçim dönemindeki maaş artışları, teşvikler, sübvansiyonlar gibi cari harcama ve transfer kalemleri nedeniyle artan bir bütçe açığı var. Bu da bütçe finansmanı gerekliliğini artırmakta. Bu kapsamda da kurumlar vergisi, MTV artışı, gayrimenkuller için KDV istisnalarını kaldırma uygulamaları yapılmakta. 2022 yılında bütçe açığı 12 aylık toplamda 139,1 milyar TL olurken, 2023 yılı Ocak-Mayıs döneminde 263,6 milyar TL olmuştur. Bu da, 2023’ün tamamında bütçe açığının GSYH’ye oranının büyük olasılıkla %5 üzerinde olacağını göstermektedir (OVP hedefi: %3,5).
• Merkez bankasının yerel olarak KKM olarak bilinen döviz korumalı banka mevduat hesaplarıyla ilgili tüm masrafları üstleneceği yasa tasarısı Meclis’e sunuldu. Araç, 2021 yılının sonlarında Türk vatandaşlarının yerel para birimindeki yatırımlarını döviz kurundaki dalgalanmalara karşı korumak amacıyla kullanıma sunulmuştur.
• KKM'de Hazine karşı taraf TL cinsinden işlemlere uygulanan Hazine desteği Merkez Bankası'na devredilecek. Bütçe üzerindeki yük azalmış gibi görünse de, TCMB’nin rezervlerine olan etkisi bakımından döviz kurundaki gelişmeleri takip etmeyi sürdüreceğiz.
Dinamik Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
https://www.dinamikyatirim.com.tr/
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.