Günlük bülten (QNB Finansinvest)

S&P Global, deprem sonrası toparlanma maliyetleri, enflasyon gibi risklere dikkat çekerek Türkiye’nin not görünümünü ‘durağan’dan ‘negatif’e düşürdü. Kuruluş, olumlu ve olumsuz durumlara göre notun aşağı veya yukarı şeklinde değişebileceğini belirtti. Öte yandan Fed’in para politikasının gidişatını belirlerken, yararlandığı ve seyrini göz önünde bulundurduğu veriler olan kişisel tüketim harcamaları enflasyonu (PCE) beklentilerin altında açıklandı. Manşet PCE yıllık bazda %5,4’ten %5’e, çekirdek PCE ise %4,7’den %4,6 seviyesine geriledi. PCE rakamları tüketim eğiliminin beklenenden daha hızlı yavaşladığına işaret ederken, önümüzdeki dönemde bu eğiliminin sürmesi 2024’te faiz indirim beklentilerini güçlendirebilir. ABD borsalarında verilerin ardından kısa vadeli görünümün güçlendiğini belirtelim. PCE verilerinin sonrasında bu hafta gözler Cuma günü ABD’de açıklanacak olan Mart ayı istihdam verilerinde olacak. İstihdam piyasasında, ücretler tarafında rakamların yumuşamaya işaret etmesi enflasyon kanalına olumlu yansıması bakımından öne çıkıyor. Fed bir sonraki toplantı için bu verilerin seyrini değerlendirip faiz kararını şekillendirecektir. İçeriye baktığımızda; bugün içeride açıklanacak olan Mart ayı enflasyon verileri takip edilecek. Mart ayı enflasyon verisinin piyasa medyan beklentisi olan %2,85’in altında %2,0 olarak gerçekleşmesini bekliyoruz. Beklentimize paralel bir gerçekleşme durumunda yıllık enflasyon %55,2’den %50,1’e geriliyor olacak. Enflasyon aylık bazda Ocak ayında %6,6, Şubat ayında ise %3,1 olarak gerçekleşmişti. Enflasyonun Mart ayında aylık bazda bir miktar gerilemesi beklentimizin arkasında taze sebze ve meyve fiyatlarındaki bir miktar gerileme ve çekirdek mallar grubundaki yatay seyir öngörümüz yer alıyor. Baz etkilerinin yılın ilk yarısı boyunca etkili olmaya devam etmesini bekliyoruz. İlk aşamada yıllık manşet enflasyon Nisan’da %45’e, Haziran’da ise %42’ye gerileyebilir.


   BIST 100 Endeksi’nde kısa vadeli alçalan trenddeki hareket devam ediyor. Endeks Cuma günü %1,7 oranında düşüşle 4813 seviyesinden kapanış gerçekleştirdi. Böylece 4880 desteğinin altında haftayı tamamlamış oldu. Yeni haftada Asya borsaları olumlu seyir izlerken, yaşanan satış baskısının ardından endeksin yurtdışı borsalara paralel tepki hareketi ile yukarı yönlü başlangıç yapmasını bekliyoruz. 4880 direnç haline gelirken, bu seviyenin üzeri tepki alımlarının ileri taşınması ve yükselişin 5000 direncine devamı için öne çıkıyor. 4752 kısa vadeli dip olup, endeksin bu seviye üzerinde kalması mevcut trade pozisyonları için önemli. Aksi halde satış baskısının ileri taşındığını görebiliriz.


   İçeride tahvil-bono faizleri Cuma günü nispeten sakin bir seyir izledi. Tahvil faizleri geçtiğimiz hafta yaşanan yükselişin ardından aşağı yönlü bir eğilim sergiledi. ABD tahvil faizleri ise ABD kişisel tüketim harcamaları enflasyonu sonrasında hafif gevşeme gösterdi. Gösterge tahvil faizinde %13,50, 10 yıllık tahvilde %11,20 destek seviyeleri olarak takip edilebilir. Türkiye’nin 5 yıllık CDS risk primi 518 seviyesine geriledi.


   EUR/USD, 1,0930 olan önceki zirve seviyesine yükselse de, direnç ile karşılaştı. Dolayısıyla da paritede ikili tepe formasyonu gerçekleşmiş oldu. 1,0750 desteğinin üzerinde kısa vadeli görünüm olumlu görünüyor. 1,0930 direncinin aşılması ise yükselişin 1,1030 sonraki direnç seviyesine devamı adına izlenebilir. Bu haftaki ABD istihdam verileri hareketlilik yaratacaktır. Dolar kurunda yukarı yönlü baskı korunuyor. Kurda 19,17 seviyesinin üzerinde 19,24 direnç olarak izlenebilir. 19,10 seviyesi destek olarak geçerli.


   Petrol fiyatları OPEC+’in kararı ile sert bir şekilde yükseliş gösterdi. Brent petrolde 82,3 dolar destek, 85 dolar ise direnç seviyesidir. Altın ons fiyatları 1960 dolar seviyesinin üzerinde yeniden güç kaybına uğradı. 1960 doların üzerine yönelim halinde 2000 ve 2010 dolar dirençlerine doğru yükseliş gösterebilir. 1934 dolar desteğinin üzerinde ise genel görünüm olumlu kalmaya devam edecek. Gram altında dolar kurunun genel olarak desteği sürüyor. Gram altında 1184 TL’nin üzerinde kısa vadeli görünüm olumlu. 1200 TL desteğinin üzerinde 1234 TL direncine doğru yükseliş gerçekleştirebilir.


   BIST 100 Endeksi’nde 4752 kısa vadeli destek olarak takip edilebilir. Ağırlıklı olarak tahvil-bono ile Eurobond yatırımı yaparak belli oranda hisse senedi riski almayı isteyen yatırımcılar ise bu dönemde değişken fonları tercih edebilir.



  QNB Finansinvest
  https://www.qnbfi.com/
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.