Moody’s, Küresel Makro Görünüm 2023-2024 raporunu yayımladı. Raporda, Türkiye ekonomisinin bu yıl %4,2 ve gelecek yıl %3 büyümesinin beklendiği belirtildi. Moody’s, Mayıs ayında yayımladığı tahminlerinde Türkiye ekonomisinin bu yıl %2,6 ve gelecek yıl %2 büyüyeceğini öngörmüştü. ABD ekonomisi için bu yıla ilişkin büyüme tahmini %1,1’den %1,9’a ve gelecek yıl için %0,9’dan %1’e yükseltildi. Türkiye’nin büyümesine yönelik yapılan revizyon bugün BIST’e olumlu yansıyabilir. Endeks haftanın genelinde güçlü bir görünüm sergilerken, 8000’in üzeri ile yeni rekor denemesinde bulunuyor. Endeks geçtiğimiz hafta belirli bir bant aralığı üzerinde aşağı ve yukarı yönlü sert hareketler ile görünüm sergiledi. Endekste kısa vadeli bant hareketinin üst seviyesi 7900’a işaret ediyor. 7900’ün üzerinde kapanış gerçekleştirmesini olumlu olarak değerlendirebiliriz. Bu seviyenin üzerinde endekste kısa vadeli yönün yukarı olduğunu belirtelim. Dolayısıyla da endeksin 8100 ve 8200 dirençlerin doğru yükseliş gösterme potansiyeli bulunuyor. 7800 seviyesi ise destek olarak izlenebilir. XBANK’ta ise 7171 ana destek olarak izlenebilir. Bankacılık endeksinin kısa vadede bu seviyenin üzerinde kalması önemli. 7835 ise ana direnç haline geldi. Son haftalardaki belirgin yükselişinin ardından endekste ara ara yaşanabilecek kâr satışlarını göz önünde bulundurmakta fayda bulunuyor. Endeksin zaman zaman düzeltme hareketi ile karşılaşması normal olarak karşılanabilir. Yurtdışı gelişmelere baktığımızda; ABD’de bu hafta büyüme ve ADP özel sektör istihdam verileri takip edilmişti. ABD’de daha önce %2,4 olarak açıklanan ikinci çeyrek yıllık büyümesi şirket yatırımlarındaki yavaşlamanın da etkisiyle %2,1 ile aşağı yönlü revize edildi. Dün ise tüketim harcamaları enflasyonu (PCE) beklentiler dahilinde açıklandı. Yıllık manşet PCE %3’ten %3,3’e, çekirdek PCE %4,1’den %4,2 seviyesine yükseldi. Bu haftaki verilerin ardından ABD’de bugün açıklanacak olan tarım dışı istihdam artışı küresel piyasaların radarında olacak. Fed Başkanı Powell ve diğer Fed üyeleri son dönemde enflasyonda yukarı yönlü risklere dikkat çekerken, enflasyonun yüksek kalmaya devam ettiğini ve gerekirse faizleri artırmaya hazır olduklarını yönünde açıklamalarda bulunuyor. Dolayısıyla da bugünkü istihdam verileri yakından takip edilecek.
BIST 100 Endeksi 8000’in üzerine tepki denemelerine devam ediyor. Endeksin güne yukarı yönlü bir başlangıç yapmasını bekliyoruz. 7900 desteğinin üzerinde kaldığı sürece kısa vadeli yön yukarı görünüyor; 8100 ve 8200 hedef dirençlerine doğru yükselişin devamını görebiliriz. 7800 ve 7700 sonraki destekler olup, mevcut trade pozisyonları korunabilir ve trade fırsatları değerlendirilebilir görüşündeyiz.
Hazine Eylül-Ekim-Kasım ayları borçlanma stratejisini yayımladı. Buna göre Hazine üç ayda toplam 256 milyar liralık borçlanma planlıyor. Hazine Eylül ayında toplam 74,2 milyar TL’lik iç borç servisine karşılık toplam 110 milyar TL’lik iç borçlanma hedefliyor. İçeride tahvil-bono faizleri bu hafta sakin bir seyir izliyor. Gösterge tahvil faizi %21,55, 10 yıllık tahvil faizi %19,30 seviyesinde bulunuyor. Gösterge tahvil faizi son bir yılın en yüksek seviyelerinde hareket ediyor. ABD tahvil faizleri açıklanan veriler ile geri çekilme eğilimi gösterdi. Gösterge tahvil faizinde %22,20, 10 yıllık tahvilde %20 destek seviyesi olarak takip edilebilir. Türkiye’nin 5 yıllık CDS risk primi faiz kararının olumlu yansıması ile 400 seviyesinin altında hareket ediyor. Son durumda 377 seviyesi ile son iki yılın en düşük seviyelerinde bulunuyor.
EUR/USD paritesi beklentilerin altında açıklanan ABD büyüme ve istihdam verisi sonrasında doların güç kaybetmesi ile 1,09’un üzerine yükselmişti. Ancak parite yeniden bu seviyenin altına geri çekildi. 1,09 seviyesi direnç olarak izlenebilir. 1,08 ilk planda destek konumunda iken, bu seviye tepki açısından izlenebilir. 1,0760 ise ana destek olarak öne çıkıyor. Bugünkü ABD istihdam verilerinin seyri önemli olacak. Dolar kuru 26,50 seviyesinin üzerinde yukarı tepki gösteriyor. Kurda ilk etapta 26,80 direnç olup, bir sonraki direnç 27,00 seviyesine işaret etmektedir. 26,00 seviyesi ise ana destek olarak öne çıkıyor.
Petrol fiyatlarında kısa vadeli yükselen trenddeki hareketine devam ediyor. Brent petrolde 83,20 dolar destek, 86,20 dolar ise direnç seviyesidir. Altın ons fiyatları ABD tahvil faizlerindeki geri çekilmeden olumlu etkilenirken, direnç seviyelerinin üzerine yükseldi. Kısa vadeli yükselen trendde görünüm güçlü. 1920 dolar desteğinin üzerinde kaldığı sürece yön yukarı kalmaya devam edecek. 1950 doların üzerinde 1970 dolar direncine yükselişin gösterebilir. Gram altın dolar kuru ve altın onstaki toparlanmaya paralel 1650 TL direncinin üzerine yükseldi. 1650 TL destek konumunda iken, 1685 TL hedef direnç olarak takip edilebilir.
BIST 100 Endeksi’nde 7600 seviyesi destek olarak izlenebilir. Ağırlıklı olarak tahvil-bono ile Eurobond yatırımı yaparak belli oranda hisse senedi riski almayı isteyen yatırımcılar ise bu dönemde değişken fonları tercih edebilir.
QNB Finansinvest
https://www.qnbfi.com/
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.