Bugün Ne Bekliyoruz? Asya piyasalarında bu sabah alış ağırlıklı karışık bir seyir hâkim. Japonya’da Nikkei225 Endeksi %1,08, Topix Endeksi %1,11 yükseldi. USDJPY paritesi hükümetin döviz piyasasına müdahalesinin ardından 150 seviyesinin altında kalmaya devam ediyor. Çin endekslerinde Ulusal Kongre sonrasında dün yaşanan satışların ardından bugün hafifçe satıcılı bir seyir izlenmekte; Şanghay Bileşik Endeksi %0,10, Shenzhen Bileşik Endeksi %0,59 geriledi. Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’in Kongre’deki yorumlarının büyük teknoloji şirketlerine karşı olumsuz tutumun sürdürüleceği ve Hong Kong üzerindeki baskının artırılacağı şeklinde algılanmasıyla Hang Seng Endeksi’nde on dört yılın en sert düşüşün ardından bugün sınırlı alımlar mevcut. Güney Kore endekslerinde hafifçe satıcılı bir seyir izlenmekte. ABD endeks vadelileri yatay bir seans açılışını işaret etmektedir. Çin dışında işlem gören yuan işlemlerin başladığı 2010 yılından beri en zayıf seviyede. USDCNH paritesi 7,33 civarından alıcı buluyor; USDCNY paritesi 15 yılın en zayıf seviyesinde belirlendi. Bugün Almanya’da ekim ayı Ifo İş İklimi Endeksi, ABD’de ağustos ayı S&P/CS 20 Kentte Konut Fiyat Endeksi (KFE) ve ekim ayı CB Tüketici Güven Endeksi ile Richmond Fed İmalat Endeksi takip edilecek. Nisan 2017’den bu yana ilk kez temmuzda (%0,4) bir önceki aya göre gerileyen S&P/CS 20 Kentte KFE’nin ağustosta %0,2 yükselmesi beklenmekte. Endekste ikinci çeyreğin başından bu yana belirgin bir yavaşlama görülüyor. Veride yıllık bazda beklenti %14,4 artarak nisandan beri görülen yavaşlamanın devam ettiği yönünde. Ayrıca, çarşamba günü eylül ayı yeni konut satışları ve cuma günü eylül ayı bekleyen konut satışları verileri açıklanacak. Yurt içinde ekim ayı reel kesim güven endeksi (RKGE) ve İmalat Sanayi Kapasite Kullanım Oranı (KKO) izlenecek. RKGE eylülde bir önceki aya göre azalarak 99,9 puan olurken mevsimsellikten arındırılmış endeks aynı dönemde daha sınırlı bir düşüş ise 100,2 puan olmuştu. İmalat sanayi genelinde KKO eylülde 0,7 puan artarak %77,4, mevsim etkisinden arındırılmış oran 0,7 puan artışla %77,3 seviyesinde gerçekleşti. Borsa İstanbul tarafında; teknik olarak 4.000 seviyesinin üzerinde kalıcı olunması durumunda pozitif görünümün korunacağını düşünmekteyiz.
Piyasalarda Dün Ne Oldu? Haftanın ilk işlem gününde Avrupa ve ABD hisse endeksleri pozitif bir görünüm ortaya koydu. Avrupa’da CAC 40 Endeksi %1,59, DAX Endeksi %1,58 ve FTSE 100 Endeksi %0,64 arttı. ABD tarafındaysa Dow Jones Endeksi %1,34’lük artışla yukarı yönlü harekete öncülük etti. S&P 500 Endeksi %1,19 ve Nasdaq Bileşik Endeksi %0,86 arttı. EUR/USD paritesi yatay alıcılı fiyatlanırken Dolar Endeksi (DXY) sınırlı artarak 112 puandan işlem gördü. ABD 10 yıllık Hazine tahvilinin getirisi 2,2bp’lik artışla %4,25 düzeyine ulaştı. Ons altın %0,5’e yakın değer kaybına uğrasa da 1.650USD seviyesini korudu. Brent petrol ise 92USD düzeyinde yatay kaldı. Küresel veri akışında, hem Avrupa hem de ABD’nin bu ayki öncü PMI verileri izlendi. S&P Global’in açıkladığı verilere göre Almanya, İngiltere ve Euro Bölgesi genelinde artan resesyon beklentilerinin etkisiyle imalat PMI rakamları piyasa beklentisinden daha fazla düştü. Böylece ekonomik aktiviteye dair fikir veren bileşik PMI sırasıyla; 44,1, 47,2 ve 47,1 değerini alarak daralmayı işaret etmeye devam etti. ABD tarafında ise öncü veriler hem imalat hem de hizmet sektörü PMI’nın sertçe gerileyeceğini işaret edip bileşik PMI’ın 47,3’de yer alacağını gösterdi. ABD PMI verilerindeki zayıflık Fed’in faiz artırımlarının ekonomik faaliyetleri yavaşlatmaya başladığını işaret ediyor.
BIST 100 Endeksi haftaya %1,09’luk artışla başlayarak küresel endekslere paralel bir görünüm sergiledi. Böylece gösterge endeks gün içerisinde gördüğü rekoru 4.008,8 puana yükseltirken kapanış rekorunu da 3.977,51 puana taşıdı. Endeks’in işlem hacmi 77,78mlr TL oldu. Kur tarafında yatay alıcılı fiyatlamalar gerçekleşirken gram altın sınırlı düşüşle 986 TL’ye geriledi. TCMB’nin ekim ayına dair açıkladığı verilere göre finansal hizmetler güven endeksi aylık bazda 2,5 puanlık düşüşle 164,3 puana indi.
Piramit Menkul Kıymetler A.Ş
www.piramitmenkul.com.tr
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.