Bugün, Ekonomik Takvimde; PMI Dataları ve ABD’nin İşsizlik Maaşı Başvuruları Önemli Olacak!
Küresel tarafta, dünkü işlem gününde dikkatler; ADP Enstitüsü tarafından açıklanacak olan ABD Özel Sektör Tarım Dışı İstihdam Raporu’ndaydı. Veri, 600 Bin seviyesindeki istihdam beklentisine karşın, 692 Bin kişilik istihdam artışına işaret etti. Geçtiğimiz ayın datası ise 978 Bin’den 886 Bin’e revize edildi. Verideki 92 Binlik beklenti üzeri gerçeklemeye karşın, geçtiğimiz ay datası ise 92 Bin azaldı. Chicago FED tarafından açıklanan PMI datası; önceki aya göre 9 puanın üzerinde gerileme gösterirken, Askıdaki Konut Satışları ise; 8 ay sonra artış gösterdi. Günün diğer önemli verilerinde; İngiltere’nin 1.Çeyrek GSYİH Değişimi yüzde -1,5’den yüzde -1,6 ‘ya revize edilirken, senelik bazda gerçekleşme ise yüzde 6.1’lik daralma olarak sabit bırakıldı. Almanya’nın İşsizlik Oranı yüzde 6.0 seviyesinden yüzde 5.9’a gerilerken, Euro bölgesi’nin öncü manşet TÜFE rakamı da yüzde 2,0’den yüzde 1.9’a gerileme gösterdi. Günün önemli haber akışlarına baktığımızda, IMF’den gelen açıklamalarda: ABD’deki arz-talep uyumsuzluğunun, sevkiyatların ertelendiğini gösterdiği ve bunun da fiyatlar üzerinde naskı oluşturduğu belirtilirken; enflasyonda etrafında görülen geçici fiyat baskılarına karşın, risklerin yukarı yönlü olduğu belirtildi. New York FED’in piyasadaki likidite fazlasını çektiği ters repo ihalesine dün 90 kuruluş katıldı ve 992 Milyar Dolar ile yeni bir rekor kırıldı. Dallas FED Başkanı Robert Kaplan ise dün yaptığı açıklamada: Varlık alımlarının azaltımının yıl sonundan daha erken başlamasını tercih ettiğini söyledi. Petrol yatırımcıları açısından önem arz eden OPEC Aylık Raporu’nda; Haziran ayında 740 Bin varil/gün artış ile toplam günlük OPEC üretiminin 26 Milyon 240 Bin varil düzeyine çıktığı ve bu artışa da S.Arabistan, İran ve Nijerya’nın öncülük ettiği belirtildi. Öte yandan, OPEC+’ın bugün yapılacak olan değerlendirme toplantısında; petrol arzı anlaşmasının 2022 Nisan ayı sonrasına uzatılma potansiyelinin tartışılacağına dair haber akışları ile de petrol fiyatlarında oynaklık arttı. ABD Doları’nın güçlenmeye devam ettiği günde; alternatif majör para birimleri ve borsa endekslerinin çoğu değer kaybederken, Altın gibi bazı emtialar ve bazı ABD endekslerinin pozitif kapanış göstermesi dikkat çekti.
Yeni işlem gününün ekonomik takvimine de; dün olduğu gibi Japonya ve Çin verileri ile başladık. Japonya’nın Tankan endeksleri büyük oranda beklentileri karşılayamazken, İmalat PMI’ındaki beklenti üzeri gerçekleşmeye karşın; geçtiğimiz aya göre azalma görüldü. Çin’de Caixin tarafından açıklanan özel sektör İmalat PMI’ı ise; hem beklentilerin, hem de geçtiğimiz ayki verinin altında kaldı. TL varlıkları açısından ise; TCMB’nin Zorunlu Karşılık hamleri ile güne başladık. Günün devamında ekonomik takvimde; Avrupa ve ABD’de açıklanacak olan PMI datalarının yanı sıra, Almanya Perakende Satışlar, Euro Bölgesi İşsizlik Oranı ve ABD İşsizlik Maaşı Başvuruları verileri önem arz edecek. Ayrıca, yine; Delta varyantı(Covid-19), majör merkez bankalarının yetkililerinden gelecek açıklamalar ve tahvil piyasalarında oluşacak fiyatlamalarla da; küresel çapta para ve sermaye piyasaları üzerinde volatil hareketler oluşabilir.
Işık Menkul Değerler A.Ş.
www.isikfx.com - www.isikmenkul.com
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.