Günlük Bülten (Işık FX)

Gözler ECB kararları ve Mario Draghi’de Olacak!
Salı günü TCMB’nin gerçekleştirdiği toplantıya ilişkin dün gerek yurtiçi gerekse yurtdışından önemli açıklamalar takip edildi. Hollanda merkezli bir kurum olan Rabobank, TCMB'nin faizleri değiştirmeme yönündeki sürpriz kararının Banka'nın bağımsızlığı konusunda piyasa endişelerini yeniden gündeme getirdiğini vurgularken Cumhurbaşkanlığı seçiminden sonraki bu ilk toplantıda TCMB'nin kredibilitesini güçlendirme fırsatını kaçırdığını belirtti. Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu Fitch Ratings ise niceliksel sıkılaştırmanın (QT) kendi beklentilerinden daha hızlı olması halinde döviz kuru riskinin Türk ihraççıların kredi kaliteleri için en büyük risk olacağını bildirdi. Öte yandan daha önce ABD ile Türkiye arasında diplomatik krize neden olan Rahip Andrew Bronson’un tutukluluk halinin ev hapsine alındığının bildirilmesi TL lehine sert hareketleri beraberinde getirirken ABD’den gelen açıklamalar; olumlu bir gelişme ancak yeterli olmadığı yönündeydi. Yurtdışı tarafta ise ABD Başkanı Donald Trump ile Avrupa Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker’ın ticari sürtüşmelere ilişkin gerçekleştirdikleri toplantı takip edilirken iki başkan ticari gerilimleri yumuşatma konusunda fikir birliğini vardı. Başkan Trump; otomobil harici endüstriyel ürünlere yönelik tarifeleri, tarife dışı kısıtlamaları ve sübvansiyonları kaldırmaya çalışmak konusunda anlaştıklarını belirtirken çelik ve alüminyuma uygulanan ek gümrük tarifeler hakkında da yakın zamanda çözüleceğine yönelik mesaj verdi. Trump ayrıca, kimyasal ve tarımsal ürünlere yönelik ticaret bariyerlerini azaltmak konusunda da anlaşma sağladıklarını söyledi. Dün takip ettiğimiz verilerde ise Almanya İFO Endeksleri beklentilerin üzerinde gelirken ABD’de açıklanan Yeni Konut Satışları ise son 8 ayın en kötü gerçekleşmesini yaşadı. Bugün ise Avrupa Merkez Bankası (ECB)kararları ve ECB Başkanı Mario Draghi’nin yayınlanan kararlar sonrası gerçekleştireceği basın toplantısı ana gündem madddesi olarak takip edilecek. Bugün ayrıca Ticaret Savaşları ve İran Nükleer Anlaşması gibi konular piyasa geneli için yine önemli olacak. Ekonomik takvimde ise Almanya’da GFK Tüketici Güven Endeksi, ABD’de Dayanıklı Mal Siparişleri, Mal Ticaret Dengesi ve İşsizlik Başvuruları önem arz edebilir.
EURUSD
Dün Almanya’da takip ettiğimiz İFO endeksleri genel olarak beklentilerin üzerinde gelirken Euro varlıkları üzerinde de olumlu bir etki yarattı. Kurum açıkladığı veriler sonrası yaptığı açıklamalarda ise İnşaat sektörünün iki Almanya’nın birleşmesinden bu yana görülen en yüksek seviyede olduğunu kaydederken 2018 yılı büyüme tahminini yüzde 1.8 olarak belirledi. Dün merakla beklenen Trump -Juncker görüşmesi sonrası yapılan açıklamalarda ise olumlu mesajların verilirken iki bölge arasındaki ticari gerilimlerin yumuşatılacağı belirtildi. Dün ABD’den takip ettiğimiz veriler ise genel olarak öngörülerin altında gerçekleşti. Bugün ise gözler ECB kararları ve ECB Başkanı Mario Draghi’nin basın topplantısında olacak. Banka’dan bu toplantıda herhangi bir faiz artışı beklenmese de kurumun ilerleyen dönemde faiz artışları konusunda vereceği mesajlar parite volatilitesinde etkili olacağından dikkatle takip edilmesinde fayda görmekteyiz. Bugünkü ekonomik takvimde ise ABD’de Dayanıklı Mal Siparişleri, Mal Ticaret Dengesi ve İşsizlik Başvuruları, Almanya’da ise GFK Tüketici Güven Endeksi takip edilecek. Teknik olarak yukarı yönlü atakların devamı için 1.1710 - 1.1730 bölgesi kritik görünümünü korumaya devam ediyor. Bu bölgenin üstünde kalıcılık sağlanması halinde Euro lehine ataklar hız kazanabilir. Bu durumda ise ilk etapta 1.1760, 1.1785 ve 1.1820 direnç noktaları önemli olabilir. 1.1710 altında kalıcılıklarda 1.1685, 1.1655 ve 1.1630 destek noktaları önemli olabilir.
USDTRY
Tl varlıklarında hareketli bir günü daha geride bıraktık. TCMB’nin faizleri değiştirmeme yönündeki sürpriz kararına yurt içinde ve yurt dışından açıklamalar takip edilirken, Japan Credit Rating Eurasia Başkanı Ökkmen: TL’nin değer kaybettiği bu döngüde, faiz oranlarını kullanılarak döviz fiyatlarına müdahale etmenin ekonominin üretim kapasitesini zayıflatacağı ve işsizliğe neden olacağını söyledi. ABD Doları faiz oranlarının artış eğiliminin zayıflayacağı beklentisi ise, önümüzdeki dönemde Türk Lirası’ndaki değer kayıplarını da hafifletebileceğini sözlerine ekledi. Yurt içinden takip edilen Temmuz ayı Kapasite kullanım oranı Haziran ayında yüzde 78.3 iken, Temmuz ayında düşüş yaşayarak yüzde 77.1 olarak açıklandı. Öte yandan ABD ile Türkiye arasında bir süredir diplomatik kriz yaratan Rahip Andrew Brunson’un tutukluluk halinin ev hapsine alındığı duyuruldu. Konu hakkında açıklamalarda bulunan ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo: verilen kararı memnuniyetle karşıladıklarını belirtse de, ev hapsini yeterli bulmadıklarını ifade etti. Alınan bu karar sonrası paritede geri çekilmeler görülürken, ABD ile Türkiye arasındaki ilişkilerde normalleşme adımlarının atıldığı izlenimini sağladı. Akşam saatlerindde ise merakla beklenen ABD Başkanı Donald Trump ile Avrupa Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker’ın ticari sürtüşmelere ilişkin gerçekleştirdikleri toplantı sonuçlanırken, gümrük tarifleri ile ilgili anlaşmazlığa düşülen pek çok kalemde meseleleri çözdüklerini duyurdular. ABD ve AB arasındaki arasında ki bu sulh, ticari gerginlikler konusunda tansiyonu düşürürken, açıklama sonrası Dolar endeksindeki sert geri çekiliş ile kurda TL lehine fiyatlamalar görüldü. Parite 4.77’ye kadar sarkarken, bu bölgedeki destek noktasını aşamayarak bir miktar tepki alımları ile karşılaştı. Bu gün ise yurt içi tarafta; veri akışı olmazken, ABD tarafında ise; Dayanıklı Mal Siparişleri, Mal Ticaret Dengesi ve İşsizlik Başvuruları dataları takip edilecektir. Ayrıca başta ticari savaşlar olmak üzere, önemli haber akışları, tahvil getirileri ve Dolar endeksi üzerindeki fiyatlamalar izlenecektir. Teknik olarak baktığımızda ise kurda 4.77 destek seviyesi önemini korumakta. Bu seviye üzerinde kalınması alım fırsaatlarını doğurabilir. Ancak 4.77’nin altında kalıcılık sağlanması durumunda kurda satış baskısı derinleşebileceği gibi 4.7580, 4.7475 ve 4.7365 destek noktaları ilk etapta takip edilebilir.
GBPUSD
Dün ABD’de açıklanan verilerin çoğunlukla beklentilerin altında gerçekleştiği görülürken ülkenin AB ile gümrük tarifelerine ilişkin yaşanan problemlerin azaltılacağına yönelik gelen haber dikkat çekti. İngiltere tarafında ise son günlerde Brexit’e yönelik gelen olumlu haberler ve İngiltere Merkez Bankası’nın Ağustos ayında faiz artırabileceğine yönelik yükselen beklentiler, Sterlin tarafında toparlanma hareketlerine neden oluyor. Ancak Brexit’e ilişkin belirsizliklerin hala daha devam ettiğini hatırlatalım. Bu yüzden konuya ilişkin gelebilecek haber akışlarının dikkatle takip edilmesinde fayda görmekteyiz. Bugün ise ticaret savaşları ve Brexit gibi küresel öneme sahip haber akışları ana gündem maddesi olarak takip edilecek. Ekonomik takvimde ise İngiltere’den önemli bir haber akışı bulunmazkenn ABD tarafından Mal Ticaret Dengesi, Haftalık İşsizlik Başvuruları ve Dayanıklı Mal Siparişleri izlenecek. Ayrıca tahvil piyasası hareketleri ve teknik fiyatlamalarda takibimizde olacak. Bu kapsamda teknik olarak şu anda 1.3225 direncine yakın fiyatlamalar görülürken buranın geçilmesi halinde 1.3250, 1.3280 ve 1.3300 direnç seviyeleri takip edilebilir. 1.3150 altı kalıcılıklarda ise, 1.3050 desteği tekrardan USD lehine hareketlerin devamı için kritik olacaktır. Ancak öncesinde 1.3130, 1.3100 ve 1.3075 ara destekleri izlenebilir.
BRENT PETROL
Suudi Arabistan’a ait 2 Petrol tankerinin Yemen’deki Husi güçlerinin saldırısına uğradıktan sonra, Suudi Arabistan Enerji Bakanı Halid el-Falih: başka saldırıların önüne geçmek adına Mendep Boğazı’ndan geçen tüm petrol sevkiyatlarını geçici olarak durdurulduğunu açıkladı. Operasyonların tekrardan başlaması için boğazın güvenli hale gelmesini beklediklerini de sözlerine ekledi. Öte yandan bir önceki gün açıklanan API Haftalık Ham Petrol Stoklarındaaki düşüşün ardından, EIA Haftalık Ham Petrol Stokları da 2 Milyon 600 Bin varil azalış beklentisine karşın, 6 Milyon 147 Bin varil eksi vererek emtia fiyatlarını yukarı yönlü destekledi. Yine EIA tarafından paylaşılan, ABD ortalama günlük üretim dataları ise geçen haftaki rakamda değişikliğe gitmeyerek 11 Milyon gün/varil olarak belirtildi. Dün ise ABD Başkanı Donald Trump ve Avrupa Komisyon Başkanı Jean Claude Juncker’ın ticari konular hakkında Washington’daki görüşmesi takip edildi. Ticari tarifeler ve İran nükleer anlaşması kaynaklı araları açılan müttefik ülkeler, dünkü zirve ile beraber gümrük tarifeleri ile anlaşmazlığa düştükleri pek çok kalemde meseleleri çözdüklerini ve çözeceklerini söylediler. Ancak ABD’nin İran nükleer anlaşmasından çıktıktan sonra, pakta olan bağlılığı her fırsatta yenileyen AB ülkelerinin İran konusundaki önümüzdeki dönemdeki tutumu fiyatlamalar açısından önemli olacaktır. Bu gün yine iran nükleer anlaşması ve önemli petrol üretici ülkelerden gelebilecekk haber akışları takip edilecektir. Teknik olarak baktığımızda ise 74.30 destek seviyesi üzerinde fiyatlamalar görülürken, alıcılı seyrin devamında 74.75, 75.00 ve 75.35 noktaları takip edilebilir. Olası geri çekilişlerde ise 74.10, 73.85 ve 73.50 destek seviyeleri bulunmaktadır.
ONS ALTIN
Dünya Ticaret Örgütü Başkanı Roberto Azevedo dün yaptığı açıklamada: küresel ticaret savaşlarının mevcut durumda devam etmesinin sadece küresel ekonomiye zarar verdiğini belirtirken, pek çok liderin bunun farkına olduğunu, diğerlerinin de bu zararları zamanla idrak edip, siyasi anlaşmalar yolu ile ticari tehditleri ortadan kaldıracaklarını söyledi. Öte yandan merakla beklenen ABD Başkanı Donald Trump ve AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker’ın artan ticari gerilimleri sonlandırmak üzerine yaptığı toplantı olumlu sonuçlandı. Otomobil harici endüstriyel ürünlere yönelik tarife dışı kısıtlamalar ve sübvansiyonlar sıfırlanırken, kimyasal ve tarımsal ürünlere yönelik ticaret bariyerlerini azaltılacağı bbilgisi paylaşıldı. Görüşme sonrası Başkan Trump: ABD ile AB arasındaki ticaretin bu anlaşmalarla daha adil bir hale geldiğini vurguladı. Zirve sonrası azalan ticari kaygılar ile birlikte Dolar endeksinde geri çekilmeler gözlemlenirken, özellikle gün içi Yuan kaynaklı da yükseliş hareketi ile desteklenen Ons Altın dünü alıcılı kapattı. Günün ilk işlem saatleri ile yatay seyirde devam eden Ons Altın için, yine ticari savaşlar cephesinden gelebilecek haber akışları, DXY fiyatlamaları, tahvil getirileri ve Yuan kaynaklı hareketler takibimizde olacaktır. Teknik olarak baktığımızda ise 1232 direnci ile karşılaşan ons altın için bu seviyenin aşılması durumunda 1236, 1239 ve 1243 seviyeleri takip edilebilir. Olası geri çekilmelerde ise 1229, 1222 ve 1218 destekleri bulunmaktadır.

 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleer yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş