Günlük Bülten (Işık FX)

Günün flaş gelişmesi şüphesiz Dolar’da görülen değer kaybıydı. Güçlenen Euro, Pound ve Yen gücünü Dolar’a karşı artırırken, Dolar endeksi 100.00 seviyesinin de altına sarktı. Bu etkiden elbette ki en çok gelişmekte olan ülke para birimleri değer kazandı. Rand ve TL sivrilmeye devam ederken, kurda 3.60 seviyesinin altına doğru hızlı bir sarkma görüldü. TCMB’nin mevcut faiz kompozisyonu da 11.30 ortalama faizi ile sürdürdüğünü görüyoruz. Gecelik borç vermeden fonladığı faizle piyasalara 5 milyar TL likidite sağlanmaya devam ediliyor. Ayrıca ek müdahale de TCMB dolar cinsi tutulan zorunlu karşılıklara, rezerv opsiyonlarına ve serbest hesaplara uyguladığı faiz oranını yüzde 0,75'ten yüzde 1'e yükseltildi. Dolarda küresel anlamda görülen zayıflık ortamında sıkı para politikası duruşu ile birlikte kurun aşağı yönlü baskılandığı görülüyor.
ABD’de 10 yıllık tahvil faizleri de gerilerken, 2.50’nin de altına sarkıldı. Yıl itibariyle 3 faiz artırımının korunacağı beklentisi ile gerileyen faizler, ons altın ve gümüş tarafında da yükselişlerin görülmesine neden oldu. ABD’den açıklanan cari açık verisi de 4. çeyrekte 112.4 milyar dolar oldu. Avrupa’da Fransa seçimlerinin etkisi ve Macron’un TV programındaki tartışmada ön plana çıkması, Le Pen endişelerini bir miktar azalttı ve Avrupa para birimlerinin değer kazandığı bir gün geride kaldı.
İngiltere’de üretici fiyat endeksi beklentilerin üzerinde açıklandı. Yıllık bazda yüzde 2.3’e yükselen ve yönünü iyiden iyiye yukarı çeviren maliyetlerin TÜFE’ye de yansıması devam ediyor. Ayrıca TÜFE’de de aylık bazda beklentilerin üzerinde bir artış geldiğini görüyoruz. Zayıf Sterlin’in etkileri enflasyon üzerinde olumlu etki yaratmaya devam ederken, yükselen emtia fiyatlarının da yansıdığı bir dönemi takip etmeye devam ediyoruz.
Yurtiçinde ekonomiyi desteklemek adına alınan ÖTV indirimlerinin etkisi Bakan Naci Ağbal tarafından değerlendirildi. Beyaz eşya satışlarında geçen yılın şubat ayına göre yüzde 30 üzerinde artış olduğunu söyleyen Ağbbal, mobilya ve beyaz eşya sektöründe piyasanın canlanması için geçici süreli bir düzenleme yaptıklarını ifade etti. 30 Nisan’da süresi dolacak kampanyanın süresinin uzatılması gündeme alınmış durumda. Yavaşlayan ekonomik aktiviteyi canlandırmak adına talebi bir miktar öne çıkan bu indirimlerin 2016 son çeyrek rakamlarını da bir miktar yukarı kıpırdatması ve teşviklerin 2017 ilk çeyreğinde daha iyimser bir tablonun ortaya çıkmasına neden olacağı görülüyor.
USDTRY
Veri bakımından sakin başlayan haftada kurdaki baskı devam ediyor. Moody’s etkisini çabuk atlatan Türk Lirası, dolar endeksindeki geri çekilme ile birlikte gün içinde 3.60 seviyesinin altına indi. Aynı zamanda Merkez Bankası’nın ağırlıklı ortalama fonlama maliyetini %11.30’a tutması Türk Lirası’nın değer kazanmasında önemli diğer bir faktör olarak karşımıza çıkıyor. Kurda kısa vadede 3.67 seviyesinin altında satış baskınının devam edebileceğini düşünüyoruz. Önemli desteklerin ise 3.5730 ve 3.55 olduğunu belirterek, bu seviyelerrde dikkatli olunması gerektiğini düşünüyoruz. Geçtiğimiz geri çekilmede 3.55 bölgesinden hem spot hem de FX piyasasında alım geldiğini ve bu bölgenin orta vadeli önemli bir destek olduğunu söyleyebiliriz. Endeks tarafında ise 89 bin 750 seviyesinin üzerinde pozitif hava devam etse de aşağı yönlü risklerin arttığını düşünüyoruz.
BRENT PETROL
Geride bıraktığımız günde petrol fiyatlarında hafif satıcılı bir seyir söz konusuydu. Hafta başında OPEC’e yakın kaynakların yaptığı açıklamalardan sonra resmi açıklamalar da gelmeye devam ediyor. Rusya’nın OPEC temsilcisi 6 aylık uzatma koşulunun Suudi Arabistan’ın duruşuna bağlı olacağını söyledi. Suudi Arabistan Petrol Bakanı Falih geçen hafta, petrol stoklarının istenilen düzeye ulaşmaması halinde anlaşmanın uzatılabileceğini söylemişti. Hafta içerisinde OPEC üyelerinden gelecek açıklamalar dikkatle takip edilecek. Öte yandan bugün ABD tarafında haftalık ham petrol stokları açıklanacak. Geçen hafta 237 bin varil azalan stokların bu hafta 2.6 millyon varil artması bekleniyor. Teknik olarak ise Brent petrolde geri çekilmenin yeni günde de devam etmesi halinde 50.00 desteğini takip edeceğiz. Hareketlilik buranın altına sarkarsa 49.30 ve 49.00 seviyeleri gündeme gelebilir. Toparlanmalarda ise 51.60 aşılırsa 52.00-52.30-52.60 seviyeleri görülebilir.
ALTIN
Dolardaki dalgalı seyir ile birlikte altının son 1 haftadaki yukarı yönlü trendine devam ettiğini görüyoruz. Dün ABD 10 yıllıklarındaki geri çekilme ve dolar endeksindeki hatrı sayılır düşüş değerli metale olan talebi artırmaya yetmişti. Veri akışı bakımından kısır bir hafta içerisinde olduğumuzdan, FOMC üyelerinin açıklamalarının piyasalarda etki bıraktıklarını söyleyebiliriz. Bugün ABD bölgesinden mevcut ev satışları verisini takip edeceğiz. Veri gün için fiyatlamalara etki edebilir. Özellikle dolar endeksinde 100 seviyesinin altında kalmayı sürdürmemiz altındaki yükselişi destekleyebilir. Teknik olarak bakacak olursak, üst üste yükselişini beşinci güne taşıyan değerli metalin yyaklaşık 1 ay önceki kayıplarını toparlamaya niyetli olduğunu görüyoruz. 1250 direncinin aşılmasıyla birlikte yeni hedef 1260 seviyesi olabilir. Olası gelebilecek düzeltme hareketlerinde ise 1235-1228 destekleri gündeme gelebilir.
EURUSD
Geçtiğimiz gün Fransa seçimleriyle ilgili gelen haberler ile başladı. Yeniden öne geçen Macron ile birlikte değer kazanan euro paritedeki fiyatlamayı 1.08’lere taşıdı. Mart ayında gelen faiz artırımı sonrasında dolar endeksinde görülen geri çekilme devam ediyor. 100 seviyesinin de altına gerileyen hareketlilikte 99.20 - 99.00 aralığına dönüş gelebilir. Bu gelişme de paritede hareketliliğin önemli bir zirve olan 1.0830’un üzerine çıkmasına neden olabilir. Yeni günde ise piyasaların gözü ABD’den gelecek konut sektörü verilerinde olacak. Veriler gün içi fiyatlamalara etki edebilir. Paritede görülen son yükselişin devamlılığı adına fiyatlamanın 1.0830 üzerinde kalması gerekiyor. Böylelikle bu toparlanma 1.0900’a kadar devam edebilir. Eğer satış baskısı parriteye yeniden hakim olursa 1.0750 ve 1.0700 seviyeleri geri çekilmenin önündeki ilk engeller olarak görülebilir.
GBPUSD
Geride bıraktığımız günde İngiltere’den enflasyon rakamlarını takip ettik. Manşet enflasyon beklentilerin ve BoE’nin yüzde 2’lik hedefini aşarak yüzde 2.3 olarak gerçekleşti. Gıda ve enerji fiyatlarının dahil edilmediği çekirdek enflasyon daha az volatil olmasına rağmen yüzde 2 seviyesine tırmandı. Sterlindeki düşüş tüketici fiyatlarında yukarı yönlü ciddi baskı oluştururken girdi fiyatları da yıllık yüzde 19.1 artarken, üretici fiyatları yüzde 3.7 ile son 5 yılın en hızlı artışını gerçekleştirdi. Veri sonrası BoE Başkanı Carney tek bir veri üzerinden fazla tepki gösterilmemesi gerektiğini söyledi. Ancak geçtiğimiz hafta yapılan para politikası toplantısında üyeler arasında faiz artışı yönünde ilk aykırı sesin çıktığını gördük. Enflasyondaki hızlı artışın devamında BoE faiz konusundaki dengeli duruşunu değiştirmek durumunda kalabilir. Bugün takvimde önemli veri bulunmmuyor. Teknik olarak ise hareketin 1.25 direncine yakın seyrettiğini görüyoruz. Bu seviyenin aşılması durumunda 1.2550-1.2570 güçlü direnç seviyeleri olarak karşımıza çıkıyor. Geri çekilmelerde ise 1.2450-1.2400 seviyeleri düşüşe destek olabilir.

 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com

***Raporun Tamamı Ekteki Dosyada Bulunmaktadır***

                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırımm kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.