Günlük Bülten (Işık FX)

Trump - Erdoğan Görüşmesi Sonuçlandı
Merakla beklenen Erdoğan-Trump görüşmesi dün itibariyle sona erdi. Görüşme sonrası kameraların karşısına geçen ikili, diyalog ve dayanışmaya devam mesajı verdi. Trump, Türkiye'yi terörle mücadelede PKK, DAEŞ gibi terör örgütlerine karşı desteklemeye devam edeceklerini ve Türkiye'nin Suriye'deki çabalarını memnuniyetle karşıladıklarını ifade etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise ekonomi, yatırım, enerji ve savunma sanayi alanlarında işbirliğini artırma konusunda hemfikir olduklarını, teröre karşı ortaya konulan ortak tavrın önemli olduğunu söyledi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan YPG-PYD terör örgütünün hangi ülke tarafından olursa olsun muhattap alınmasının uygun olmadığını söyleyerek bu konudaki tavrını bir kez daha ortaya koydu. Diğer önemli konu ise Gülen'in iadesiydi. 15 Temmuz darbe girişiminin faili FETÖ terör örgütü konusundaki beklentilerini de açık bir şekilde Trump'a ileteceğini söyleyen Erdoğan, önümüzdeki dönemde de bu konuda girişimlere devam edileceğinin mesajlarını vermiş oldu.
Avrupa'da İşler İyiye Gidiyor
Geride kalan günde Avupa'dan açıklanan ilk çeyrek büyüme rakamları takip edildi. Bölge ekonomisi çeyreklik bazda yüzde 0.5'lik bir büyüme gösterdi. Yıllık bazda ise veri beklentilere ve geçtiğimiz dönem büyümesine paralel olarak yüzde 1.7 oldu. Fransa ve Hollanda'da gerçekleştirilen seçimler nedeniyle ülke ekonomilerinde görülen yavaşlamaya rağmen bölge ekonomisi iyi bir performans gösteriyor. Macron'un Fransa Cumhurbaşkanı olarak seçilmesiyle birlikte İtalya seçimlerine dair riskler biraz daha arka plana itildi. Bölge ekonomisi için büyük risklerin geride kalması ve tahvil alım programından elde edilen ekonomik hızlanma büyüme rakamlarının daha da iyiye gitmesini sağlayabilir.
Yeni günde ise Avrupa'dan açıklanacak olan enflasyon rakamları takibimizde olacak. Geçtiğimiz dönem enflasyonunda yıllık bazda yüzde 1.9 seviyesine gelinmiş çekirdek veride ise yüzde 1.2 seviyesi görülmüştü. Son dönemlerde görülen yükseliş kuşkusuz Avvrupa Merkez Bankası politika yapıcılarını memnun eder nitelikte. Fakat komite üyelerinin tek kaygısı enflasyonda kalıcılığın henüz oluşmadığı. Başta ECB Başkanı Draghi olmak üzere birçok komite üyesi enflasyondaki yükselişin kalıcı olduğundan emin olmadan parasal genişleme programını sonlandırılmaması gerektiğini düşünüyor. Fakat ekonomide yakalanılan ivme ve enflasyon rakamlarındaki kıpırdanma Avrupa Merkez Bankası'nın önümüzdeki dönemlerde tahvil alım miktarında azaltıma gideceği ihtimallerini artırır nitelikte oldu.
EURUSD
Geçtiğimiz günde yükselişine devam eden paritenin 1.1000 bölgesinin üzerine çıkarak 1.1100 hattını yakın takibe aldığını gördük. Dün Avrupa bölgesinde büyüme rakamları gündemdeydi. Beklendiği gibi 1. çeyrek büyüme rakamlarına gelen revizede herhangi bir değişiklik olmadığını gördük. Yeni günde ise yine Avrupa bölgesinden enflasyon rakamları piyasaların odağında olacak. Euro bölgesinde Mart ayında yüzde 1.5 olan enflasyonun Nisan`da yüzde 1.9'a yükselmesi bekleniyyor. Teknik olarak baktığımızda, yukarı hareketine ivme katan paritenin önündeki ilk engel 1.1140 seviyesi olarak göze çarpıyor. Bu bölgenin üzerine çıkılması durumunda 1.1200 seviyesi gündeme gelebilir. Geri çekilmelerde ise fiyatlamalar 1.1040-1.1000 desteklerine kadar sarkma gösterebilir.

USDTRY
Geçtiğimiz gün piyasaların gözü ABD Başkanı Trump ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın görüşmesindeydi. Akşam saatlerinde sonuçlanan görüşmenin ardından heyetler görüşmelere devam etti. Gelen açıklamalar ise ortamın biraz daha yumuşadığına işaret ediyor. Erdoğan YPG ve PYD'nin muhattap alınmasının uygun olmadığını dile getirerek son gelişmelere olan tepkisi belirtti. Trump ise birlik mesajı vererek iki ülke arasındaki ilişkinin ilerleyen dönemlerde daha da sağlamlaşacağının sinyallerini verdi. Gelişmeler kurdaki düşüş hareketini hızlandırırken dolar endeksindeki değer kaybı da bu harekete destek olmaya devam ediyor. 3.5350 ardından da 3.5200 seviyesi takip edilecek önemli desteklerden. Yeni yükselişllerden bahsedebilmemiz içinse 3.55 seviyesinin yeniden üzerine taşınmamız gerekecek. ABD - Türkiye geriliminin de geride kalmasının ardından kur adına dolar endeksine paralel fiyatlamalar görmeye devam edebiliriz.
GBPUSD
Geride bıraktığımız günde İngiltere'den enflasyon verisini takip ettik. Nisan ayında manşet enflasyon beklentilerin üstünde yüzde 0.5 artarken yıllık bazda enflasyon yüzde 2.7 oldu. Çekirdek enflasyon ise yıllık bazda yüzde 2.2'lik beklentiye karşın yüzde 2.4 artış gösterdi. Fiyatlardaki bu hızlı tırmanışın ücretlerdeki artış ile dengelenememesi hane halkı harcamalarını da daraltıyor. Bugün ise istihdam raporuyla beraber ücretlerdeki artışı da takip edeceğiz. Beklentilerin altında kalması geçtiğimiz hafta BoE Başkanı Carney'nin uyardığı zor günlerin beklenenden daha yakında olduğunun göstergesi olabilir. ABD tarafında ise önemli veri akışı bulunmuyor. Teknik olarak ise kurda alıcılı seyirde 1.29 üstünde 1.2950 direnci ve 1.30 kritik seviyeler. Geri çekilmelerde ise 1.28860-1.2800-1.2770 seviyeleri düşüşe destek olabilir.

ALTIN
Güç kaybeden doları fırsat gören değerli metalde yukarı yönlü hareketlilik sürüyor. Değerli metal 1240 direncine yaklaşmış durumda. Dolar endeksine baktığımızda ise dolardaki güç kaybını bize net bir şekilde yansıttığını görüyoruz. Son 3 günde geri çekilen endeks, 98 bölgesinin altında seyrediyor. Öte yandan ABD 10 yıllıklarının geçtiğimiz hafta gördüğü sert düşüşün ardından henüz toparlanma gelmediğini görüyoruz. 10 yıllıkların bu görünümü ons altın kanadını destekler nitelikte. Teknik kısımda, değerli metalin özellikle 1225 bölgesinin aşılmasıyla önündeki önemli dirençleri rahatlıkla geçtiğini gözlemliyoruz. Bu bağlamda 1240 direncinin üzerinde 1245-1250 dirençleri takibimizde olacaktır. Geri çekilmelerde ise 1235-1230-1225 destekleri gündeme gelebilir.

BRENT PETROL
Haftanın ilk işlem günündeki yükseliş hareketi, geride bıraktığımızda günde yerini yatay bir görünüme bıraktı. Petrol piyasalarının gündeminde üretim kesintisi aanlaşması yer almaya devam ediyor. Suudi Arabistan ve Rusya'nın ardından İran'dan da anlaşmaya destek mesajları geldi. Yapılan açıklamada, anlaşmanın 9 ay uzatılması halinde İran'ın da destek vereceği bildirildi. Ayrıca Umman gibi OPEC dışı üreticilerin yanında, Irak ve Cezayir gibi OPEC üyeleri de anlaşmanın uzatılması konusunda görüş bildirdi. 25 Mayıs'ta yapılacak toplantıda yüksek ihtimalle anlaşma 2018'in ilk çeyreğine kadar uzatılacak. Kesinti miktarında bir değişim olup olmayacağı ise hala belirsizliğini koruyor. Teknik açıdan ise Brent petrolde yükselişin tekrar hız kazanabilmesi için 52.50-52.80 aralığının aşılması gerekiyor. Hareketlilik bu bölgenin üzerine çıkarsa 53.30 ve 53.60 seviyeleri gündeme gelebilir. Geri çekilmelerde ise 51.00 desteği kırılırsa 50.60-50.30-50.00 seviyeleri takip edilebilir.



 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com

***Raporun Tamamı Ekteki Dosyada Bulunmaktadır***

                                  ***
                                Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.