Günlük Piyasa Bülteni (Meksa Yatırım)

Haftanın ikinci işlem gününde yurtiçi piyasaların tüm dikkati ABD Başkanı Donald Trump ile Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın gerçekleştirdiği ikili görüşmenin üzerindeydi. Hatırlanacak olursa geçtiğimiz hafta Trump, ypgye Rakka operasyonu nedeniyle ağır silahlar verilmesini onaylamış ve bu gelişme Ankara’nın tepkisini çekmişti. Tabii ABD ile siyasi tansiyonun artması ve Suriye kaynaklı jeopolitik risklerin yükselmesi ile TL’de değer kayıplarının yaşandığını görmüştük. Dolayısıyla bu ikili görüşme hem Türkiye’nin Suriye’de ki faaliyetleri hem de ABD - Türkiye arasındaki ilişkilerin seyri açısından bir hayli önem arz etmekteydi. İki liderin gerçekleştirdiği görüşmenin ardından yapılan açıklamalarda ise beklenildiği gibi yumuşak söylemlere yer verildi ve ABD - Türkiye ilişkilerinin önemine vurgu yapıldı. İki ülke arasındaki ilişkilerin Ortadoğu’nun geleceği açısından kritik öneme sahip olunduğunun altı çizildi. Trump’ın pkk ve daeş ile mücadelede Türkiye’nin aynında yer aldıklarını belirtmesi önemliydi. Fakat ypgye yönelik herhangi bir açıklamada da bulunmadı. Dolayısıyla TL’de sakin seyrin devam ettiğini görüyoruz.

Küresel piyasalarda ise önemli sayılabilecek veriler bulunmaktaydı. Bu verileri kısaca irdeleyecek olursak;

İngiltere’de enflasyon verileri açıklandı. Özellikle Nisan ayına ilişkin yıllık ÜFE verisi %2.6 olan piyasa beklentilerinin hafif üzerinde %2.7 oranında gerçekleştiğini gözlemledik. Yalnız bu verinin sterlin üzerinde net bir fiyatlama oluşturmadığını söylemek gerekiyor.
Almanya’da ise ZEW ekonomik hissiyatı verisine odaklandık. Mayıs ayına yönelik datada beklenti 22.0 olmasına rağmen açıklanan veri 20.6 endeks değerinde gerçekleşerek beklentilerin altında kaldı.
Günün önemli verilerin bir diğeri de Euro Bölgesi birinci çeyrek büyüme oranıydı. Bölge ekonomisinin piyasaların beklentileri doğrultusunda yıllık bazda %1.7 ve aylık çeyreklik bazda %0.5 oranında büyüme kaydettiğini gördük. Euro Bölgesinde izlediğimiz bir diğer veri de ZEW ekonomik hissiyatı datasıyydı. Veri 29.1 olan piyasa beklentilerinin aksine 35.1 olarak açıklandı.
ABD tarafında ise ilk olarak konut verilerini takip ettik. ABD'de nisan ayı konut başlangıçları yüzde 2,6 gerileyerek son 5 ayın en düşük seviyesini kaydetti. Takip edilen diğer veriler ise; kapasite kullanım oranı %76.7 ile beklentileri aştı. Sanayi üretimi ve imalat üretimi verilerinin de piyasa beklentilerini aştığını söyleyelim. Yalnız bu üç verinin pozitif gelmesi ABD doları üzerinde olumlu bir etki oluşturmadı. ABD dolarında dün de değer kaybı devam etti.
Yeni günde piyasanın hangi gelişmelere odaklanacağını kısaca hatırlatalım

Gün içerisinde ilk olarak İngiltere istihdam verilerini takip edeceğiz. Ortalama gelir endeksi + ikramiyelerde %2.4 oranında artış beklentisi bulunurken işsizlik hak başvurusundaki değişimin ise 5K olarak açıklanması bekleniyor.

Euro Bölgesi’nde Nisan ayında TÜFE verilerini takip edeceğiz. Çekirdek bazda yıllık %1.2 oranında artış bekleniyor. Manşet tarafta ise beklenti yıllık %1.9, aylık %0.4 oranında artış yönünde.

ABD’de ise ham petrol stokları verisini izliyor olacağız. Geçtiğimiz hafta yaşandığı gibi petrol fiyatlarına yönelik hareket hız kazanabilir.

EUR/USD Analizi

Paritede yukarı yönde fiyatlamaların devam ettiğini izlemekteyiz. Özellikle 1.1025 direninin de aşılması ile birlikte yükseliş hareketinin devam ettiğini ve bu sayede 1.1100 seviyesinin üzerinde fiyatlamaların oluştuğunu izlemekteyiz. Gün içerisinde bu destek seviyesinin üzerinde kalıcılığın sağlanması durumunda paritede 1.1145 ve 1.1190 dirençlerine doğru hareket sürebilir. Bunun yanında 1.1100 desteğinin üzerinde kalıcılığın sağlanamaması durumunda ise 1.1025 - 1.1000 bölgesine kadar satış baskısının oluştuğunu görebiliriz.

Ons Altın Analizi

ABD dolarının küresel ölçekte değer kaybı ons altın fiyatlarında da yükselişi tetikliyor. Bu sayede fiyatların 1240 direncinin üzerinde bulunduğunu görmekteyiz. Dolayısıyla artık 1240 seviyesinin destek olarak takip ediyoruz. Gün içerisinde bu destek sseviyesinin üzerinde kalıcılığın sağlanması yükseliş hareketlerinin devam etmesini beraberinde getirebilir. Bu durumda kısa vadede 1247 ve 1255 dirençlerini izlemeye aldığımızı söyleyelim. Yalnız 1240 desteğinin üzerinde kalıcılığın sağlanamaması durumunda ise 1236 ve 1230 desteklerine doğru yeni bir gevşeme hareketinin oluşabileceğine yönelik uyarıda bulunalım.

USD/TRY Analizi

ABD dolarında oluşan değer kaybının etkisi ile yeni haftada GOÜ para birimlerinde değerlenme hareketlerini izlemekteyiz. TL’de kısa vadede bu pozitif havadan yararlanan para birimleri arasında bulunuyor. Teknik olarak 3.5700 desteğinin kırılması sonucu paritenin 3.5400 desteğinin aşağısının test edildiğini fakat bu seviyelerde kalıcılığın sağlanamaması sonrası bir miktar yukarı yönde tepkinin oluştuğunu görüyoruz. Gerilemenin devamı adına 3.5400 desteği gün içerisinde izlemeye devam etmekteyiz. Şayet bu seviyenin aşağı yönde geçilmesi durumunda 3.5300 - 3.5200 bölgesine doğru hareket devam edebilir. Yukarı yöndde fiyatlamalar adına 3.5700 direncini takip etmekteyiz. Bu seviyenin üzerinde ise 3.6000 ve 3.6500 dirençlerini izleyeceğimiz konusunda düşüncelerimiz değişmiş değil.

GBP/USD Analizi

Paritede 1.2900 direncinin aşılması ile birlikte 1.2950 seviyelerine yaklaşan atak hareketleri gözlemledik. Ardından bir miktar satış baskısı belirse de 1.2900 desteğinin üzerinde fiyatlamaların devamı yükseliş hareketi adına pozitif bir görüntü sunuyor. Bu durumda 1.2950 direnini izlemeye devam ediyoruz. Şayet gün içerisinde yükseliş hareketleri ivme kazanır ve 1.2950 direnci aşılabilirse paritede 1.2990 direnci potaya girecektir. Bunun yanında 1.2900 desteği üzerinde kalıcılığın sağlanamaması ise 1.2845 desteğini bir kere daha ön plana çıkartacaktır.

USD/JPY Analizi

Paritede 113.00 desteğinin kırılması ile gerileme hareketlerinin hız kazandığını ve fiyatların 112.30 desteğine ulaştığını görüyoruz. Gün içerisinde gerileme hareketlerinin devamı adına bu destek seviyesinin aşağı yönde geçilip geçilmeyecceğini izlemekteyiz. Şayet 112.30 desteği de kırılabilirse paritede 111.80 - 11.45 ve 111.00 destekleri hedef konumuna yerleşebilir. 112.30 desteğinin üzerinde gerileme hareketinin karşılanabilmesi durumunda ise 112.70 ve 113.00 dirençlerini izleyeceğiz. Özellikle 113.00 direncinin kısa vadede yükseliş hareketinin devamına yönelik önemli olacağını düşünüyoruz.

Ham Petrol Analizi

50.00 direninin test edilmesinin ardından emtiada satış baskısının oluştuğunu ve bu fiyatlamanın etkisi ile 48.70 desteğinin aşağı yönde geçildiğini görmekteyiz. Gün içerisinde bu seviyenin altında kalıcılığın devamı gerileme hareketlerinin sürmesi adına işaret niteliğinde görülebilir. Bu yönde bir fiyatlamanın oluşması durumunda ise 47.60 ve 47.00 desteklerine doğru geri çekilme yaşanabilir. Buna karşılık 48.70 seviyesinin altında kalıcılığın oluşamaması ve fiyatların yeniden yukarı yönde hareketlenmesi durumunda ise 50.00 direnci önemini korumakta. Özellikle bu direnç seviyesinin aşılabilmesi sonucu 50.80 -- 51.50 ve 52.10 dirençlerinin potaya girebileceğini düşünmekteyiz.

 Meksa Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
 meksa.com.tr

                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş