Günlük Bülten (Işık FX)

Piyasalarda Draghi rüzgarı tersten esti ve Euro Dolar'a karşı değer kazandı. Faizlerde herhangi bir değişikliğe gitmeyen ve düşük faiz ortamı ve genişlemeci politikaların Euro bölgesi ekonomisini desteklediğini savunan Draghi, ekonomik gidişatın gidişinden memnun görünüyor. Dikkat çeken başlıklar arasında ise, 2017 manşet enflasyon beklentisindeki yukarı yönlü artış revizesi var. 2017 enflasyon tahminin yüzde 1.3'ten yüzde 1.7'e revize eden Draghi, ücretlerdeki seyrin de düzelmesi halinde enflasyonist baskıların artacağına inanıyor. Bu doğrultuda her türlü önlemi alacağını ifade eden Draghi, ek parasal teşviklerin de gerektiğinde piyasalara sunulacağını ifade ediyor. Euro bölgesine bağlı ekonomilerin gidişatını da analiz eden Draghi, büyümeye yönelik önlemlerin daha çok teşvik edilmesini ifade ediyor. Aynı zamanda Euro para birimini de savumaya devam eden Draghi, ECB'nin bağımsızlığına vurgu yaparken, Almanya'nın eleştirilerine üstü kapalı cevap vermeye devam ediyor. Faizler konusunda da aşağı yönlü önlem alma ihtimalinin daraldığı da belirtiliyor.
Fransa'da Le Pen ilk defa anketlerde geriye düştü. Macron Fransa'da Harris şirketi tarafından yapılan son kamuoyu araştırmasına göre yüzde 26 oyla, Macron'nun Le Pen'in 1 puan önünde 1. turdan çıkacağını belirtiyor. İkinci turda da oyların yüzde 65'ini alacağı sonucunu sunan şirketin, Macron'u önde gördüğü görülüyor. Aşırı sağcı aday Le Pen'in geride kalması Euro üzerindeki baskıları da hafif de olsa azaltan etmenler arasındaydı.
Türkiye gündemine baktığımızda ise, borçlanma limitleri 6 milyar dolara kadar düşürüldü. Gecelik repo imkanını iyice kısan TCMB, bankaları geç likidite faizine yönlendirip, efektif fonlama oranını yükseltmeye devam ediyor. Piyasa oyuncuları ise, dinamik para politikasından, kalıcı sıkılaştırmaya geçilmesine yönelik fiyatlamasıyla TCMB üzerindeki baskıları artırıyor. Başbakan Binali Yıldırım ise OHAL'in 3 ay daha uzatılacağını ifade etti.
Bugün ise gündem ABD'den gelecek verilerden oluşuyor. Faaiz artırımı ihtimallerin çok kısa sürede yüzde 100'lere kadar çıktığı önemli bir haftada istihdam veri seti ve ücretlerin performansı bu sene içerisinde 3'den 4'e çıkarılacak faiz artırımı fiyatlamasını beraberinde getirebilir. ISM imalat ve Hizmetler sektöründeki toparlanma, ADP özel sektör istihdamındaki artış, işsizlik başvurularındaki iyimser seyrin devamı, Tarım dışı istihdam için olumlu görülecek öncü datalar arasında sayılabilir. Ücretlerin performansındaki toparlanma ABD tahvil faizlerinin fiyatlaması adına oldukça önemli olacak.
EURUSD
Dün yapılan ECB toplantısında piyasa beklentileri doğrultusunda faiz oranlarında ve varlık alım programında değişikliğe gidilmedi. ECB Başkanı Draghi karar sonrasında gerçekleştirdiği basın toplantısında bölge ekonomisinde iyileşme sinyalleri görüldüğünü ancak çekirdek enflasyonda yukarı yönlü bir ivme yakalanamadığının yeniden altını çizdi. Toplantıda ve karar metninde dikkat çeken nokta ise Draghi'nin kriz döneminde kullanmaya başladığı Bankannın elinde olan bütün enstrümanları kullanacağı ifadesinin çıkarılmasıydı. Draghi bunun daha fazla adım için aciliyet hissedilmediği sinyali olduğunu belirtti. Her ne kadar Draghi varlık alım programının sonlandırılmasının henüz konuşulmadığını söylese de tahvil alımlarında kısa vadeli olanların tercih edilmesi ve bankalara verilen uzun vadeli borçların kaldırılacağına yönelik beklentiler kuru yukarı taşıdı. Bugün ise ABD tarafında tarım dışı istihdam verisi takip edilecek. ADP öncü verisinde rekor katılımın olmasıyla yarınki beklentiler de oldukça yüksek. Veri setinde ücretlerdeki artışın hızlandığına yönelik sinyaller kurda aşağı yönlü baskı yaratabilir. Teknik olarak ise kurda satıcılı seyirde 1.0570-1.0550-1.0520 seviyeleri takip edilebilir. Kurda yukarı yönlü ivme yakalanması durumunda ise 1.0630-1.0670 seviyeleri güçlü direnç konumunda.
USDTRY
Kurda yukarı yönlü istek devam ediyor. Bugün ABD'de tarım dışı istihdam açıklanacak. Bu veri seti FED'in haftaya alacağı faiz kararı için öönemli olacak. ADP tarım dışı istihdamın beklentilerin üzerinde gelmesi ile birlikte bugün 200 binin üzerinde bir rakam görebiliriz. Yurt dışında yerleşik kişiler, geçen hafta net 133,5 milyon dolarlık hisse senedi aldı. Yaklaşık 100 milyon dolara yakın DİBS satıldı. Merkez'in brüt döviz rezervleri 89.2 milyar dolar oldu. Rezervler azalmaya devam ediyor. Ayrıca gün içerisinde OHAL süresinin 3 ay daha uzatılacağı da kurda yukarı yönlü baskı yarattı. Kur tarafında kısa vadeli desteğin 3.70 seviyesi olduğunu ve bu seviyenin üzerinde kaldığımız sürece 3.7850 ve 3.82'nin görülebileceğini düşünüyoruz. 3.70'in altında önemli destekler ise 3.67 ve 3.62.
GBPUSD
İngiltere'de dün 2017-2018 periyodu için açıklanan büyüme tahminlerinin yanı sıra ay sonuna doğru kesin sonuca varılması beklenen Brexit süreci ile oluşabilecek olası negatif durumlar için ek bütçe ayrılacağının belirtilmesi bu konu üzerindeki merakları daha da artırdı. Bugün İngiltere kanadında Ocak ayı sanayi üretimi rakamlarını takip edeceğiz. Bu veri için yüzde 0.4'lük bir azalma beklentisi olduğunu hatırlatalım. ABD tarafında ise sadece ABD'nin değil tüm küresel piyasaların gözü ise tarım dışı istihdam verisinde olacak. FED toplantısı öncesi son tarım dışı istihdam raporu olacağından biraz daha verinin önem derecesi yüksek olacaktır. Veri öncesi 190 bin kişilik beklentinin olduğunu hatırlatalım. Aynı saatte açıklanacak olan ortalama saatlik kazançlarda Şubat ayında yüzde 0.3'lük, yine Şubat ayında işsizlik oranının ise yüzde 4.7 olarak gelmesi bekleniyor. Teknik olarak baktığımızda toparlanmaya geçen kurda hareketliliğin devam etmesi halinde 1.2250 seviyesi hedeflenebilir. Satış baskısının artması durumunda ise 1.2100-1.2070 destekleri takip edilebilir.

BRENT
Haftanın son işlem gününe girerken petrol fiyatlarındaki negatif görünüm devam ediyor. Üretim kesintisi anlaşmasının akıbeti belirsizliğini koruyor. Aslında sert düşüşün altında yatan en önemli etkeni bu gelişme olarak gösterebiliriz. Mayıs ayında sona ereccek anlaşmanın uzatılacağına yönelik net bir sinyalin hala alınamamış olması petrol fiyatlarındaki yukarı yönlü hareketleri sınırlıyor. Sert düşüşü tetikleyen unsur ise ABD tarafındaki stok verileriydi. 9 hafta boyunca artış gösteren stoklar, üretim anlaşmasının istenilen sonucu vermediği yönünde bir algı yarattı diyebiliriz. Piyasadaki olumsuz hava bugün de devam edebilir. Teknik olarak ise Brent petrolde 52 doların altına geçilmesi halinde 51.50 seviyesi yeniden test edilebilir. Bu seviyenin altında 51.30-51.00-50.60 seviyeleri önemli olacaktır. Toparlanma içinse öncelikle 53 doların üzerinde kapanışlar görmemiz gerekiyor.
ALTIN
Artan siyasi riskler ve jeopolitik gerginlikler ile Şubat ayı boyunca yükseliş gösteren değerli metal, Mart ayında Şubat ayındaki kazançlarının büyük kısmını geri vermiş durumda. Önümüzdeki hafta gerçekleşecek olan FOMC toplantısında, Fed'in faiz artırımına neredeyse kesin gözüyle bakılması altındaki bu geri çekilmenin baş aktörü durumunda. Diğer taraftan ABD''den gelen olumlu veri akışı satış baskısının hacmini artırmasına neden oluyor. Bugün ise yine ABD'den açıklanacak olan tarım dışı istihdam verisi altının ana gündemine oturmuş durumda. Beklentilerin üzerinde bir istihdam verisi ile birlikte saatlik kazançlarda yaşanacak yükseliş, altındaki satış baskısının güçlenmesine neden olabilir. Teknik olarak baktığımızda 1195 dolar desteğinin altında kalıcı fiyatlamalar görmemiz oldukça önemli olacak. 1195'in altındaki fiyat hareketleri değerli metalin 1188 dolar desteğine kadar geri çekilmesine neden olabilir. Olası yükselişlerde ise 1210 ve 1220 dolar dirençleri önemini korumaya devam ediyor.




 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com

***Raporun Tamamı Ekteki Dosyada Bulunmaktadır***

                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlaar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş