Günlük Forex Bülteni (Meksa Yatırım)

TL’de yaşanan değer kaybına karşı gün içinde TCMB bir takım önlemler aldı. Yalnız TCMB’nin almış olduğu kararların önceki kararlarına göre bir farklılığı bulunmuyor. TL likiditesini kısarak ağırlıklı ortalama fonlama maliyetini yukarı çekme çabaları devam etmekte. Sene başında %8.28 olan AOFM 8 Mart itibari ile %10.61 düzeyinde bulunuyor. TCMB’nin bugünkü adımları ile sadece vidaları biraz daha sıktığını söyleyelim ve bankanın yapmış olduğu açıklamaları hatırlatalım:

Gecelik repo fonlaması yarı yarıya düşürüldü ve 6 milyar lira fonlama yapılacağı açıklandı. Bankanın içinde bulunduğumuz haftanın ilk üç işlem gününde 12 milyar lira fonlama yaptığını hatırlatalım. Tabii bu karar bankaları faiz oranı daha yüksek olan geç likidite penceresine ( %11 ) yönlendirmek amacını taşıyor. Kararın ardından TL’de hafif bir değerlenme görülse de ABD dolarında oluşan güçlenmeye direnemediğini görüyoruz.
Bir hafta vadeli TL depo karşılığı döviz depo ihalesinde tutar 1 milyar dolar olarak belirlendi. TL faizi ise %11 oranında sabit tutuldu.
Bu kararların TL lehine anlık etkinin ötesine geçemediğini gördük. Böylelikle gün içerisinde 3.77 seviyelerinin üzerinin test eden yüksleiş denemelerini izledik. Peki, TL tarafında fiyatlanan olgu ne diye soracak olursak karşımıza şüphesiz FED’in önümüzdeki hafta ( 14-15 Mart ) gerçekleştireceği FOMC toplantısı çıkıyor. Bilindiği üzere dün özel sektör tarım dışı istihdam ( ADP ) verisi beklentilerin çok üzerinde açıklanması Mart ayı olasılığını %100 oranına yükseltti. Bu sayede dolar endeksi ( DXY ) 102.00 seviyesinin üzerine yerleşti. Dikkat çeken bir diğer fiyatlama ise ABD tahvil getirilerinde yaşanıyor. 10 yıllık tahvilin getiri %2.58 seviyesinin üzerini test ederken FED’in faiz artırımına daha hassas olan 2 yıllıklar ise %1.38 seviyelerine yaklaştı. ABD tahvillerinin satış yemesi GOÜ para birimlerini de negatif yönde etkiliyor. Özellikle ABD 2 yıllık tahvilin getiri ise USD/TRY arasında ki korelasyona dikkat çekmek istiyoruz. 2 yıllıkların faiizi 1.35 seviyesinin üzerinde kalıcılık sağlaması ile 1.38 seviyesinin aşılabileceğini 1.41 seviyense kadar yükselişin devamı sağlayabilir. Bu durum TL tarafında negatif fiyatlamanın şiddetlenmesini sağlayabilir. Her ne kadar Mart ayında faiz artırımına piyasalar kesin gözüyle baksa da önümüzdeki en büyük engel Cuma açıklanan ABD istihdam verileri olacak. TDI datası ve özellikle de ücretler tarafında pozitif performans GOÜ para birimlerinde satış baskısının ivme kazanmasını sağlayabilir. ADP verisi ile 190 bin olan piyasa beklentilerinin 200 bine revize edildiğini hatırlatalım.

Piyasalarda son iki gündür petrol fiyatlarına yönelik hareketlilik oldukça dikkat çekiyor. Özellikle Çarşamba akşamı açıklanan ABD ham petrol stoklarının rekor yükseliş gerçekleştirmesi petrol fiyatları üzerinde keskin düşüşlerin en önemli nedeni… Bilindiği üzere OPEC’in üretim kısıntısına yönelik adımları ile petrol fiyatlarında yükseliş hareketi oluşmuştu: Bu noktada artan fiyatlar eşliğinde ABDli üreticileriin faaliyete geçtiğini söyleyebiliriz. Bu durumda OPEC tarafından oluşan arz kısıntısının ABDli üreticiler tarafından bertaraf edildiğini gösteriyor. Dolayısıyla petrolde yukarı yönde hareketlerin devam edeceğine dair şüpheler fiyatların aşağı yönde baskılanmasına neden oluyor.

Küresel piyasalarda ise piyasanın odağında AMB para politikası kararları ve Başkan Mario Draghi’nin açıklamaları vardı. Öncelikle banka, piyasaların beklentileri doğrultusunda faiz oranlarında herhangi bir değişikliğe gitmedi. Bankadan yapılan açıklamaları incelediğimizde:

Görünümün kötüleşmesi durumunda gevşeme programını artırabilecekleri belirtildi. Varlı alım programının Nisan ayından itibaren 890 milyar eurodan 60 milyar euroya indirileceği de teyit edildi. ( Bu açıklamalar sürpriz olmadığı için euronun dolara karşı net bir hareketlenmede bulunmadığını gözlemledik.) Kararın ardından piyasa için asıl büyük öneme sahip Başkan Draghi’nin konuşmasına odaklandık. Draghi, Faiz oranlarının uzun süre mevcut veya ddaha düşük seviyelerde olacağını, parasal genişleme bittikten bir hayli sonra da faizlerin düşük seviyede kalmaya devam edeceğini vurguladı. Enflasyonun gelecek aylarda yüzde 2'ye yakın kalacağını, çekirdek enflasyonun orta vadede kademeli olarak yükseleceğini söyledi. AMB politikalarının başarılı, alınan önlemlerin borçlanma koşulları için çok destekleyici olduğunu sözlerine ekledi. Euro Bölgesi’nde ise dağılma riski görmediklerini söylemesi de önemliydi.

Ekonomik projeksiyonları yönelik olarak da:

2017 için Euro Bölgesi büyüme tahmini yüzde 1,7'den yüzde 1,8'e yükseltildi, 2018 beklentisi de yüzde 1,6'dan yüzde 1,7'ye yükseldi. 2019 ise değişmeyerek yüzde 1,6'da kaldı.

Gelecek yıl için TÜFE tahmini yüzde 1,5'ten 1,6'ya çıkarılırken, 2017 için TÜFE tahmini yüzde 1,3'ten yüzde 1,7'ye çekildi.

Haftanın son işlem gününde tüm dikkatler ABD istihdam verileri üzerinde olacak. Hafta başında TDİ verisine yönelik 190 bin olan beklentiler beklentilerin çok üzerinde açıklanan özel sektör tarrım dışı istihdam verisi ile birlikte 200 bine revize edildi. Bunun yanında ortalama saatlik kazançlar datasında %0.3 oranında yükseliş bekleniyor. Verilerin ABD ekonomisinde pozitif görünümü teyit eden nitelikte gerçekleşmesi dolar lehine hareketlerin hızlanmasına neden olabilir.

Günün diğer izlenecek verileri ise Almanya’da ticaret dataları ve İngiltere’de imalat üretimi dataları olacak.

EUR/USD Analizi

1.0530 desteğinin test edilmesinin ardından alımların geldiğini ve bu sayede 1.0600 direncine yaklaşıldığını görüyoruz. Yükselişin devamı açısından bu seviyenin aşılması gün içerisinde ilk olarak 1.0640 seviyesini ön plana çıkaracaktır. Yukarı yönde hareketin devamı durumunda ise 1.0680 seviyesini izleyeceğiz. Bunun yanında 1.0600 direnci aşılamaz ise 1.0560 ve 1.0530 desteklerine gevşeme hareketi görülebilir.

Ons Altın Analizi

1200 desteğinin altında işlemlerin oluştuğunu görüyoruz. Daha önceki raporlarımızda da dile getirdiğimiz gibi bu seviyenin altında kalıcılığın sağlanabilmeesi durumunda 1193 desteği hedef konumuna yerleşebilir. Yalnız gerilemenin hız kazanması sonrası 1193 desteğinin de kırılması ile 1188 ve 1180 destekleri hedef konumuna yerleşecektir. 1200 desteğinin üzerinde kalıcılık sağlanabilmesi durumunda ise 1205 - 1210 ve 1216 dirençlerini izleyemeye başlayacağız.

USD/TRY Analizi

3.7600 üzerine fiyatlamaların oluştuğunu görüyoruz. Bu seviyenin üzerinde kalıcılığın gün boyunca sürmesi paritede yükseliş hareketinin devam etmesini sağlayabilir. Bu durumda 3.8000 direncini önemli görmekteyiz. Şayet bu direnç seviyesi aşılabilirse paritede 3.8300 seviyesine doğru ataklar oluşabilir. Aşağı yönde fiyatlamalar açısından ise 3.7600 desteğinin kırılması gerekiyor. Bu durumda TL’de bir miktar değerlenme görülebilir parite 3.7300 - 3.7000 desteklerine doğru hareketlenebilir.

GBP/USD Analizi

1.2140 desteğine kadar gerilemenin oluştuğunu ve fiyatların bu seviyesinin üzerinde kalıcılık sağlamaya çalıştığını görüyoruz. Bu noktada gerileme hareketlerinin devvamı açısından ilk izlediğimiz teknik seviye olan 1.2140 desteğinin kırılması durumunda satış baskısının sertleşebileceğini ve bu sayede 1.2100 ile 1.2045 desteklerine doğru fiyatlamaların oluşabileceğini düşünmekteyiz. Bunun yanında 1.2140 desteğinin üzerinde kalıcılığın sağlanabilmesi durumunda ise 1.2175 direncinin aşılması ile ilk olarak 1.2210 ve arkasından 1.2290 dirençlerini yeniden hedef seviyeler olarak takip alacağız.

USD/JPY Analizi

114.75 direncinin de kırılması sonucu yükseliş hareketi hız kazanıyor. Bu sayede 115.00 seviyesini de aşan fiyatların 115.40 direncine ulaştığını görüyoruz. Yukarı yönde hareketin devamı adına bu seviyenin aşılması gerekiyor. Böyle bir fiyatlamada ilk olarak 116.00 ve arkasından 116.60 dirençlerinin potaya girebileceğini düşündüğümüzü söyleyelim. Bunun yanında 115.0 desteğinin üzerinde kalıcılığın sağlanamaması durumunda ise 114.75 - 114.25 ve 113.60 desteklerine doğru geri çekilme görülebilir.

Vadeli Ham Petrol Analizi

Petrol fiyatlarında serrt düşüşler sürüyor. Özellikle 50.00 psikolojik sınırının da aşağı yönde geçilmesi sonrası fiyatların 48.70 desteğinin hemen üzerinde kalıcılık sağlamaya çalıştığını görmekteyiz. Bu noktada 50.00 - 48.70 bandını gün içerisinde takip edeceğiz. Bandın aşağı yönde geçilmesi durumunda 47.60 - 47.20 desteklerine doğru yeni bir geri çekilme hareketi başlayabilir. Bunun yanında 50.00 seviyesinin üzerinde fiyatlamaların oluşması durumunda ise 50.80 ve 51.70 dirençlerini takip etmeye başlayacağız.

 Meksa Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
 meksa.com.tr

 

                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kiişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş