Günlük Bülten (Işık FX)

Dolar karışık seyrini devam ettiriyor. Mart ayında faiz artırımı geleceğine inanan piyasa oyuncuları, tarım dışı istihdam verisi öncesinde doların performansında kararsız bir seyir izliyor. Gelişmekte olan ülke kurları arasında ise en çok TL günü artıda kapatan para birimi oldu. AOFM'nin yüzde 10.62'lere kadar çıktığı, bankaların geç likidite imkanının da borçlanmaya devam edildiği ve likidite ortamının iyice kısıldığı ortamda, Türk Lirası Dolar'ın zayıf olduğu ortamları değerlendirmeye başladı. Ancak para politikası konusunda dinamik bir seyir izleyeceğini ifade eden TCMB'nin, sıkı para politikasındaki tavrının kalıcı olup olmadığının sorgulandığı bir ortam da mevcut. Aynı takdirde küresel anlamda Dolar'ın değer kazanımlarını takip etmeye devam ediyoruz. Bu nedenle faiz artırımı ihtimallerinden çok faiz artırımın şiddeti kurun yıl içerisinde performansında daha önemli olacak gibi duruyor. Dün geri çekilen kurun, kalıcılığı henüz sorgulanmaya devam ediliyor. Aynı zamanda gelişmekte olan ülkeler arasında Brezilya zayıf gelen büyüme rakamlarına rağmen Dolar'a karşı güçlü duruş sergiledi. Ruble ve Peso bir önceki günkü performansından hafif uzakta kaldı ancak yine de gün bazında Dolar'a karşı artıdaydı. Aynı zamanda TCMB'nin 16 Mart'taki toplantıda faiz artırabileceği düşüncesinin fiyatlandığı bir sürece girmişe benziyoruz. Aynı zamanda OECD dün gelişmekte olan ülkeler adına çıkardığı raporda, risklerin yüksek şirket borçları, artan krediler ve dış şoklara karşı kırılganlıkların devam ettiğinin altını çizdi.
Trump yeni sağlık paketinin ismini açıkladı. Obamacare'i kaldıracak Trump, yeni sağlık paketinin Amerikan Sağlık Hizmeti Hareketi olacağını açıkladı. Obamacare kapsamında düşük ve orta gelirli ailelere gelirleri bazında sağlanan teşviklerin yerine yaş ve gelire göre belirlenecek vergi kredileri getirilmesini öngörüyor. Ayrıca zorunlu sağlık sigortasını kaldırmak için sigortası olmayanlara yönelik cezaların feshedilmesi de hedefleniyor.
Almanya Maliye Bakanı Schaubble, ECB'nin para politikasını eleştirmeye devam ediyor. İyi işler çıkardığını ancak farklı ekonomileri olan ülkelerin ihtiyaçları için dengeler gözetilmeli dedi. Diğer yandan Avrupa'da enflasyonun toparlandığını ve toparlanmanın devam ettiğine işaret etti.
ABD'de dış ticaret açığı Ocak'ta yüzde 9.6 arttı. İhracat Ocak ayında yüzde 0.6 artışla 192.09 milyar dolar, İthalat ise yüzde 2.3 artışla 240.6 milyar dolar olarak Aralık 2014'ten beri en yüksek seviyeye ulaştı.
EURUSD
Geçtiğimiz günde Avrupa'dan gelen büyüme rakamları piyasaların odağındaydı. 4. Çeyrekte yüzde 0.4 genişleme kaydeden bölge ekonomisi yıllık bazda yüzde 1.7'lik bir ivme yakalamış oldu. Bölge ekonomisinden iyimser veriler gelmeye devam ediyor. Ekonomik aktivitenin hızlanmaya başladığı son derece açık. Haftanın kalanında yine Avrupa'dan gelecek olan faiz oranı kararı önemli olacak. Faizlerde bir değişim beklenmiyor. Fakat basın toplantısında tahvil alım programının geleceğine dair verilecek sinyaller piyasa açısından önemli olabilir. Herhangi bir şekilde programın beklenilenden önce sonlandırılacağına dair bir düşüncenin taraftar toplaması euroda önemli bir değer kazanımını beraberinde getirebilir. Yeni günde ise piyasalar ADP tarım dışı istihdam verisi ile yön bulmaya çalışacak. İstihdam raporu öncesinde veri öncü bir gösterge olarak okunabilir. Teknik olarak 1.0630 - 1.0600 aralığından dönüş geldiğine şahit oluyoruz. Eğer fiyatlama 1.0550'nin altına sarkarsa düşüş 1.0500'e kadar devam edebilir.
USDTRY
Son iki gündür topa giren Merkez Bankası ile kurdaki geri çekilme dikkat çekiyor. Gelecek haftaki toplantı öncesi TL fonlama maliyetlerini artırmaya başlayan Merkez Bankası'ndan yeni bir sıkılaşma adımı bekleniyor. Piyasada bu fiyatlanırken gözler Cuma günü açıklanacak tarım dışı istihdam ve 15 Mart'ta açıklanacak FED'in faiz kararında olacak. FED'in Mart ayında faiz artırma ihtimalleri %85 seviyesine yükselirken küresel piyasalarda dolar değer kazanmaya devam ediyor. Bugün içeride sanayi üretimi, AABD'de ise ADP tarım dışı istihdam verileri açıklanacak. Kurda 3.70'in altında hareketin kalıcı olmasını beklemiyoruz. 3.67 önemli destek. Altına sarkmalarda 3.65 görülebilir. FED toplantısı yaklaştıkça kurda yukarı yönlü hareket artabilir. Yükselişin hızlanması için 3.7250-3.73 bölgesinin üzerinde kapanış görmeliyiz.
GBPUSD
Geride bıraktığımız gün veri akışı açısından oldukça sakindi. İngiltere'nin AB ile yapacağı ayrılık müzakereleri öncesinde kurda ise satış baskısı hakim. İngiltere hükümeti mart sonuna kadar AB ile resmi olarak ayrılış sürecini başlatacak olan 50. maddeyi yürürlüğe koymak istiyor. Bu amaçla hazırlanan yasa tasarısına Lordlar kamarasında eklenen koşul nedeniyle yeniden parlamentonun Avam kamarasında oylanması gerekiyor. Dün İngiltere Başbakanı May, yasa tasarısında herhangi bir değişiklik olmasını istemediğini dile getirdi. Pazartesi günü yasa tasarısı görüşmelerinin başlaması ve herhangi bir değişikliğe uğramaması halinde 15 Mart'ta 50. maddenin yürürlüğe konması pllanlanıyor. Bugün ise piyasalar ABD tarafında Cuma günü açıklanacak tarım dışı istihdam verisine odaklanmışken öncü veri kabul edilen ADP istihdam raporu takip edilecek. Pariteye teknik olarak baktığımızda satıcılı seyrin hızlanması durumunda 1.2150-1.2100 güçlü destek seviyeleri olarak karşımıza çıkıyor. 1.2230 seviyesinin üstünde yukarı yönlü fiyatlamalarda ise 12270-1.2300 dirençleri takip edilebilir.
BRENT PETROL
Houston'da devam eden 2017 Enerji Konferansı'yla birlikte petrol fiyatlarındaki volatilite yükseldi. Dün erken saatlerde Rusya ve Irak enerji bakanlarının açıklamaları takip edildi. Rus bakan piyasanın dengelenmesi ile birlikte yatırımların da arttığını ifade ederken, Irak petrol bakanı üretim anlaşmasının yılın ikinci yarısında da devam etmesi gerektiğini ve ülkesinin anlaşmaya tam destek vereceğini duyurdu. Suudi Arabistan Enerji Bakanı Al-Falih ise petrol talebindeki toparlanma ile birlikte fiyatların da temkinli bir şekilde artacağını ve alternatif enerji kaynaklarının piyasada payı büyük olsa da global enerji ihtiyacının oldukça fazla arttığını ifade etti. Günlük petrol üretim miktarının 10 milyon varilin altında kalmaya devam edeceğini söyleyen Falih, üretim kesintisi anlaşmasının akıbetini konuşmak için henüz erken olduğunu belirtti. Teknik olarak ise 56.60 direncinden gevşemeye başlayan Brent petrolde ilk destek 55.50. Hareketlilik buranın altına sarkarsa 55 dolara kadar düşüş görülebilir. Toparlanmalarda ise 56 doların üzerindeki kapanışlar 56.30 ve 56.60 seviyelerini tekrardan gündeme getirebilir.
ALTIN
Geride bıraktığımız günü değer kaybıyla kapatan sarı metal, böylece üst üste ikinci gününü satış baskısı altında geçirmiş oldu. Haftanın ikinci işlem gününde veri akışı açısından önemli bir veri bulunmazken, bugün ABD tarafından açıklanacak olan ADP tarım dışı istihdam verisi değerli metaldeki hareketliliğin artmasına neden olabilir. Diğer taraftan önümüzdeki hafta yapılacak olan Fed toplantısında faiz artışına gidilme ihtimalinin bir hayli güçllenmesi, sarı metali satış baskısı altında tutmaya devam ediyor. Ayrıca ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin yüzde 2,50 kritik seviyesinin üzerinde seyretmesi de sarı metaldeki satış baskısına destek olan önemli gelişme konumunda. Teknik olarak baktığımızda altın fiyatlarındaki geri çekilmenin devamında ilk destek 1206 dolar seviyesinde bulunuyor. Bu seviyenin aşılması 1200 dolar kritik desteğine hareketi beraberinde getirebilir. Olası yükselişlerde ise 1225 ve 1237 dolar dirençleri takip edilebilir.


 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com

***Raporun Tamamı Ekteki Dosyada Bulunmaktadır***

                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunuulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş