Günlük Forex Bülteni (Meksa Yatırım)

Haftanın ikinci işlem günü finansal piyasalarda hareketlilik oluşturacak kalibrede yüksek data akışına sahip değildi. Bu bakımdan oldukça yatay hareketler takip ettik. Tabii bu fiyatlamanın en belirgin görüldüğü yer ABD doları oldu. Gelişmiş ülke para birimlerine göre ABD dolarının ortalama değerini gösteren dolar endeksinde ( DXY ) hafif sayılabilecek yukarı yönde hareketleri takip ettik. Fakat bu fiyatlamanın 101.50 - 102.00 bölgesinde devam etmesi yatay fiyatlamanın olduğunu biz gösteriyoruz. Tabii bu durumunda en önemli nedeni ise piyasanın Cuma günü açıklanacak olan ABD istihdam datalarını ve önümüzdeki hafta açıklanacak olan FED’in Mart ayı FOMC toplantı karalarını bekliyor olması. Bilindiği gibi piyasa FED’in Mart ayında faiz artıracağına %90’ın üzerinde ihtimal veriyor. Dolayısıyla bu gelişmenin büyük miktarda fiyatların içerisinde olduğunu görüyoruz. Fakat Cuma günü açıklanacak istihdam datalarının beklentilerin ötesinde pozitif gelmesi durumunda ABD dolarında değerlenme hareketleri bir miktar ivme kazanabilir.

ABD dolarında oluşan donuk fiyatlama GOÜ para birimleri üzerinde temkinli olmasına karşın pozitif fiyatlamaları beraberinde getirmekte. Bu fiyatlanın en belirgin görüldüğü para birimi ise TL olmakta. Dün USD/TRY paritesi 3.6800 seviyelerinin de altına inmesine karşılık ABD doları lehine fiyatlamaların oluşması ile negatif yönde etkilenecek ilk para birimi TL olarak kalmaya devam ediyor.

Dün az sayıda gelişmelerden piyasanın takip ettiklerini kısaca hatırlatalım:

İlk olarak Almanya fabrika siparişleri verisine dikkat çekmek istiyoruz. Ocak ayına ilişkin veride piyasa beklentisi %2.5 darala yönündeyken datanın %7.4 oranında gerilemeyi işaret ettiğini görmekteyiz. Bu gerileme 2009 yılından bu yana en büyük düşüşü işaret ediyor. Datanın alt dallarını incelediğimizde iç talep Almanya’da %10.5 oranında daralırken Euro Bölgesi2nde ise daralma %7.8 oranında gerçekleşti.

Takip edilen bir diğer veri ise Euro Bölgesi 4. Çeyrek büyüme datasıydı. Bölge ekonnomisinin yıllık bada piyasa beklentilerine paralel olarak %1.7 oranında büyüdüğünü gördük.

İngiltere tarafında ise Lordlar Kamara’sında gerçekleştirilecek BREXİT oylaması öncesi sterlinde zayıflama görüldü. Ayrıca açıklanan konut fiyat endeksi berileri de gerileme kaydetti.

Dün izlenen verilerden bir diğeri de Çin döviz rezervleri datasıydı. Piyasa beklentisi rezervlerin 2.970 Milyar dolar olacağı yönündeydi. Fakat rezervlerin sürpriz bir şekilde 3 Trilyon doların üzerinde açıklandığını gördük.

ABD tarafında ise ticaret dengesi 48.50 milyar dolar açık vererek son beş yılın en yüksek rakamını yansıttı. Özellikle ABD ithalatında artış yaşanması küresel talep ve dolar likiditesi açısından piyasalar adına pozitif. Yalnız güçlü doların ABD’de ithalatı teşvik ettiği yorumunu da yapabiliriz. Özellikle Trump yönetiminin bu durumu pek sevmediğini biliyoruz. Risk unsuru olarak takip etmekteyiz.

Peki, bugün hangi gelişmeleri takip edeceğiz? Şimdi bu gelişmelere göz aralım:

Almanya ve yurt iççerisinde Ocak ayı sanayi üretimi dataları açıklanacak.

Günün en dikkat çeken verileri ABD’den geliyor. İlk olarak özel sektör tarım dışı istihdam ( ADP ) verisini izleyeceğiz. Beklenti 190 bin artış yönünde. Ayrıca tarım dışı üretkenlik, birim emek maliyeti ve ham petrol stokları verilerini de dikkatle takip edeceğiz.

Gün içerisinde TCMB Başkanı Murat Çetinkaya saat 10.00’da Denizli’de Sanayici, Tüccar ve İşadamları Platformu’nun toplantısında konuşma gerçekleştirecek. Söyleyecekleri TL tarafında ilgiyle izlenecektir.

EUR/USD Analizi

Paritenin 1.0590 desteğinin üzerinde kalıcılık sağlayamadığını ve bu sayede gerileme hareketlerinin hız kazandığını görmekteyiz. Gün içerisinde 1.0590 seviyesinin aşılamaması paritede yeniden 1.0530 ve 1.0490 desteklerine doğru geri çekilmeleri tetikleyebilir. Bunun yanında 1.0590 direncinin üzerinde fiyatlamaların oluşması durumunda ise 1.0640 seviyesine doğru yeni bir atak hareketi başlayabilir. Yalnız bu seviyenin üzerinde 1.0680 - 1.0710 dirençleriinin olduğunu not edelim.

Ons Altın Analizi

1223 desteğinin kırılması ile beraber sarı metalde 1216 seviyesine ulaşıldığını görüyoruz. Şimdilik bu destek seviyesinin üzerinde tutunma çabalarını gözlemlemekteyiz. Şayet 1216 desteğinin üzerinde tutunma çabası başarılı olursa 1223 ve 1230 dirençlerine doğru yeni bir atak hareketi başlayabilir. Buna karşılık 1216 desteği kırılarak aşağı yönde fiyatlamaların devam etmesi durumunda ise 1210 - 1205 bölgesine doğru baskı oluşabilir.

USD/TRY Analizi

Daha önceki raporlarımızda kısa vadede takip ettiğimizi belirttiğimiz 3.7000 desteğinin kırılması ile 3.6750 desteğinin üzerinde tutunma çabalarını takip ediyoruz. Dört saatlik grafikleri baz aldığımızda 50 periyotluk üssel ortalamanın da bu seviyeden geçtiğini not edelim. Dolayısıyla 3.6750 desteğinin kırılması ile birlikte 3.6630 ve 3.6400 seviyelerine doğru gerileme oluşabilir. Yukarı yönde fiyatlamaların oluşması adına da 3.7000 direncini izlemeyi sürdürmekteyiz. Bu seviyenin kırılabilmesi duurumunda 3.7200 ve 3.7600 dirençleri gün içerisinde izlenecek teknik seviyeler olarak belirlenebilir.

GBP/USD Analizi

1.2210 desteğinin kırılması ile birlikte fiyatların çok daha önem verdiğimiz 1.2170 desteğine ulaştığını görmekteyiz. Gün içerisinde gerilemenin devamı açısından bu teknik seviyeye önem vermekteyiz. Şayet 1.2170 desteğinin de kırılarak gerileme hareketinin ivme kazanabilmesi durumunda paritede gün içerisinde 1.2140 ve 1.2100 desteklerini izlemeye alacağız. Buna karşılık 1.2210 direncinin aşılabilmesi durumunda ise 1.2290 ve 1.2350 dirençleri yeniden hedef konuma yerleşebilir.

USD/JPY Analizi

113.80 desteğinin altında fiyatlamaların oluştuğunu görsek de henüz kalıcılığın sağlanamadığını not edelim. Dolayısıyla gün içerisinde gerilemelerin devam etmesi bakımından 113.80 seviyesinin altında kalıcılığın sağlanıp sağlanılamayacağına bakacağız. Bu yönde fiyatlamaların oluşabilmesi durumunda 113.00 ve 112.60 desteklerine doğru hareket görülebilir. Yukarı yönde hareketlerin oluşabilmesi adına ise 114.20 - 114.70 ve 115.00 dirençlerini takip etmeyi sürdüreceğiz.

Vadeli Ham Petrol Analizi

53.20 direncinin aşılaması ile birlikte 53.70 seviyelerine kadar yükselişin hız kazandığını fakat bu seviyelerden gelen satış baskısının etkisi ile fiyatların yeniden 52.60 desteğine yaklaştığını görüyoruz. 52.60 seviyesini ise gün içi olası geri çekilme hareketlerinde izlemeye devam etmekteyiz. Şayet bu destek seviyesinin aşağı yönde geçilmesi durumunda 52.00 ve 51.50 desteklerine doğru satış baskısı hız kazanabilir. Yukarı yönde hareketlerde ise 53.20 seviyesini takip etmeyi sürdürmekteyiz. Bu direnç seviyesinin kırılabilmesi durumunda 54.00 - 54.30 bölgesine doğru hareketin sürme ihtimali belirecektir.
 Meksa Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
 meksa.com.tr
 

                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; araacı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş