Günlük Bülten (Işık FX)

Günlerden "Tarım Dışı İstihdam"
Hiç kuşkusuz piyasaların bir haftadır gözü kulağı bugün ABD'den gelecek olan tarım dışı istihdam verisi üzerindeydi. Hatırlanacağı üzere en son haziran dönemine ait takip etmiş olduğumuz veri 179 bin olan beklentinin üzerinde 222 bin olarak açıklanmıştı. Bugün temmuz dönemine ait gelecek olan veri için ise istihdamın 183 bine gerilemesi bekleniyor. Fakat istihdam raporunun yanında açıklanacak olan ortalama saatlik kazançlar ve işsizlik oranı verilerine de dikkat edilmesi gerekiyor. Yüzde 4.4 seviyesinde olan işsizlik oranının yüzde 4.3' gerilmesi beklenirken, yüzde 0.2 olan ortalama saatlik kazançların yüzde 0.3'e yükselmesi beklenildiğini hatırlatalım. Veri sonrasındaki gerçekleşebilecek hareketlilikler hem paritelerde hem de kur bazında volatiliteyi hızlandırabilir.
Enflasyon altı ay sonra yeniden…
Geçtiğimiz günde yurt içinde enflasyon rakamları takip edildi. Tüketici fiyatları, temmuz ayında yüzde 0.15 artış gösterirken, yıllık bazda enflasyon yüzde 10.9'dan yüzde 9.79'a indi. Bu sayede altı aylık aranın ardından tekrardan enflasyonda tek hane görülmüş oldu. Ancak Ağustos ayının ardından yaz döneminin bitişi ile birlikte mevsimsel geçişe bağlı olarak tekrardan çift haneler görülebilir. Veri kalemlerini incelediğimizde ise en büyük artışın yüzde 1.75 ile lokanta ve oteller grubunda olduğunu görüyoruz. Bu grubu ise yüzde 1.36 ile eğlence ve kültür takip ediyor. Verinin olumlu yanına en yüksek katkının ise yüzde 0.71 ile gıda ve alkolsüz içecekler grubundan geldiğini söyleyebiliriz. Burada, özellikle son dönemde gıda üzerine yapılan düzenlemelerin meyvelerinin alındığı düşünülebilir.
EURUSD
Paritede alıcılı seyir devam ediyor. Doların küresel anlamda güç kaybediyor olması dolar endeksini 93.00 bölgesinin altına sürüklemiş durumda. Bu ivmenin devam etmesi için 92.50 desteği önemli bir engel olarak karşımıza çıkıyor. Nitekim yukarıda 95.00 hattı oldukça kritik olduğu gibi buranın altında kalınması doları aşağı yönlü tetikleyebilir. Buggün ise gözler ABD'den gelecek olan tarım dışı istihdam verisinde olacak. Veri için beklentiler istihdamın 222 binden 183 bine gerilemesi yönünde. Fakat istihdam raporuyla birlikte açıklanacak ortalama saatlik kazançlarda yüzde 0.1'li bir artış ve işsizlik oranında ise yüzde -0.1 gerileme kaydedilmesi beklenildiğini hatırlatalım. Teknik olarak, 1.1900 direncine doğru ilerleyen parite için 1.1950-1.2000 dirençleri haftanın son işlem gününde gündeme gelebilir. Olası geri çekilmelerde ise 1.1830-1.1800-1.17600 destekleri takip edilebilir.

USDTRY
Paritede hafta boyunca süren yatay görünüm dünkü verilerle de bozulmadı. Yurtiçinde açıklanan Temmuz ayı enflasyon verisi 9.79 ile 5 ay sonra yeniden tek hanelere döndü. Manşet tarafı olumluyken, çekirdek enflasyonun yüzde 9.20'den 9.60'a yükselmesi raporun olumsuz tarafıydı. ABD tarafında ise ISM imalat dışı PMI 53.9 olarak açıklandı. Son 11 ayın en düşüğüne gerileyen veri, ABD ekonomisindeki ivme kaybını teyit eder nitelikte oldu. Bugün ise ABD Temmuz ayı istihdam göstergeleri piyasaların gündeminde olacak. Tarım dışı istihdamda 183 bin kişilik artış beklentisi mevcut. Ortalama saatlik kazançların ise yüzde 0.3 artması bekleniyor. Teknik olarak ise 3.54 direncinin aşılmakta zorlandığını görüyoruz. Fiyatlama buranın üzerine çıkarsa 3.5500 ve 3.5700 seviyeleri takip edilebilir. Geri çekilmelerde ise 3.5100-3.5050 aralığı geçilirse 3.4900'a kadar geri çekilme görebiliriz.
GBPUSD
Geçtiğimiz günde paritede geri çekilme hakimdi. İngiltere Merkez Bankası'ndan (BoE) gelen faiz kararı ile birlikte faizlerde ve parasal genişleme miktarında herhangi bir değişime gidilmediğini gördük. Kararın ardından BoE Başkanı Carney'nin açıklamaları takip edildi. Carney'nin açıklamalarını bütün olarak baktığımızda Brexit sürecinden duyduğu endişe gözlere çarparken yatırımların Brexit nedeniyle beklenenden daha yavaş seyrettiğinin ve İngiltere'nin bu sürecin olası ekonomik yansımalarından negatif etkilenebileceğinin bir kez daha altını çizdiğini görrdük. ABD kanadında ise odak tarım dışı istihdam verisine çevrilmiş durumda. Temmuz ayı istihdamın 222 bin seviyesinden 183 bine gerilemesi bekleniyor. Teknik olarak, geri çekilme eğiliminin devam etmesi halinde 1.3100-1.3030 destekleri gündeme gelebilir. Olası toparlanmalarda ise 1.3160-1380-1.3200 dirençleri takip edilebilir.

BRENT PETROL
Petrol fiyatları haftanın son işlem gününe hafif alıcılı bir görüntü ile giriş yapıyor. Bugün ABD tarafında faaliyete geçen sondaj kuyusu rakamını takip edeceğiz. Petrol fiyatlarının 25 dolar seviyesinden toparlanmaya başlamasıyla ABD'li üreticiler hızlı bir şekilde piyasaya giriş yapmıştı. Fakat varil fiyatının 50 dolar civarında denge bulmasıyla sondaj kuyusundaki artış hızının yavaşladığını görüyoruz. Geçen hafta 2 artış ile 766'ya yükselen sondaj kuyusunda bu hafta da sınırlı bir artış görebiliriz. Öte yandan piyasanın gündeminde 7-8 Ağustos'ta BAE'de düzenlenecek Komite toplantısı yer alıyor. Toplantıda OPEC ve OPEC dışı ülkelerin üretim anlaşmmasına uyum oranı incelenecek. Ayrıca anlaşmanın akıbeti hakkında yapılan yorumlar da fiyatlamaları etkileyebilir. Teknik olarak ise Brent petrol yeniden 53 dolar sınırına dayandı. Fiyatlama bu seviyenin üzerine yerleşirse 54.40 direncinin yolu açılabilir. Ara direnç olarak ise 53.60 ve 54.00 seviyeleri takip edilebilir. Geri çekilmelerde ise 52.30-52.00-51.60 seviyeleri önemli destekler.

ALTIN
Değerli metal haftaya geri çekilme eğilimiyle başlangıç yapmıştı. Şuan için rölanti bir havanın hakim olduğu ons altında doların halihazırda güç kaybediyor olmasının 1270 direncinin aşılmasına katkı sağlayamadığını görüyoruz. ABD 10 yıllıklarına baktığımızda 2.30 bölgesinin uzağında kararsız ilerlerken, ETF kısmındaki alış yönlü pozisyonlardan kaçışın biraz daha gerçekçi bir senaryo olduğu düşünülebilir. Dünyanın en büyük altın fonlarından Gold Shares'in rakamlarını incelediğimizde alımların azaldığını görüyoruz. Ton bazlı alımlar geçtiğimiz ayda (1 aylık performansa bakarak) rekor seviyelere ggerileme kaydettiğini söyleyebiliriz. Bugün ise ABD'den gelecek olan tarım dışı istihdam verisi gündemimizde olacak. Veri sonrası volatilite de hızlanma görülebilir. Teknik kısımda, 1270 bölgesi aşılmadan satış baskısı devam edebilir. 1265-1260-1258 önemli görülebilecek destek seviyeleri. Toparlanmalarda ise 1275-1280 dirençleri gündeme gelebilir.


 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle,, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.