BIST100… Geçen hafta endeks yukarı yönlü yükselişini sürdürürken haftaya endeks hafif yukarı devam etmektedir. Enflasyonist endişeler gölgesinde ve Rusya Ukrayna savaşı sebebiyle artan enerji fiyatlarının baskısında ileri yönlü enflasyon beklentileri de yukarı yönlü olmaya devam etmektedir. Hükümet tarafından baz etkisi sebebi ağırlıklı olarak ileri vade de enflasyonun yavaş yavaş yoluna girdiğine ve Aralık ayına doğru düşüş beklendiğine dair açıklamalar gelse bile jeopolitik gündem bu riski yukarıya taşımaya devam etmektedir. Geçen haftalarda Türkiye enflasyon verileri açıklandı ve piyasa beklentileri piyasa beklentilerine paralel olarak yıllık bazda %61,14 aylık bazda ise %5,46 açıklandı.
USDTRY… Güne 14.70 TL seviyelerinde başlayan kur, Rusya Ukrayna savaşı ve enflasyonist bakıların gölgesinde uzunca bir süre devam eden yatay seyrini devam ettirmektedir. ABD enflasyonunu riski ve FED tarafındaki hızlı enflasyon artışı kaynaklı faiz artırım miktarının daha hızlı olabileceği önemli bir etken olarak en son piyasa 50 baz puan artışı fiyatladığı global piyasalar da görülmektedir. Global enflasyonist endişeler gölgesinde yurtiçi enflasyonunda da yükselişin devam etmesi risk algısı olarak olumsuz bir etken olmaya devam etmektedir. Geçen haftalarda ABD enflasyonu beklentilere paralel olarak yıllık bazda %8.5, aylık bazda ise %1.2 olarak açıklandı.
EURTRY… Türk Lirası, savaş ve enflasyonist baskıların gölgesinde parite yatay hareket etmektedir. Sabah saatlerinde parite 15.94 TL seviyelerinde seyretmektedir.
EURUSD… Global baz da olduğu gibi Avrupa tarafında da pandemi endişeleri ve enerji bazlı enflasyonist endişeler devam etmektedir. En son Japonya ve İsviçre'de Rusya'ya yaptırım konusunda adım attılar. Geçen haftalarda Almanya Enflasyonu aylık ve yıllık bazda beklentiler bazında gelerek aylık 2,5% yıllık ise %7,3 seviyesinde gerçekleşti. AMB'li yetkililer, Rusya savaşının ekomomi için büyük bir şok olduğunu belirttiler ve Temmuz dönemi için faizi pozitif seviyeye çıkarabileceklerinin sinyalini verdiler.
XAUUSD… Rusya-Ukrayna savaşı sonrası artan jeopolitik gerilim altını yukarı taşımaya devam etmektedir. Buna Rusya'nın girişi ile ABD+AB tarafından ek yaptırımlar ve gelmesi ve diğer ülkelerinde buna katılması daha da etkilemektedir. Global ekonominin toparlanamama riski artarken jeopolitik riskler desteği ile altını güçlendirmektedir.
GLDGR… Jeopolitik riskler gölgesinde ons altının yükselişi gram altınıda yukarı yönlü etkilemiştir. Savaş yönlü gidişat halen önemini korumaktadır. Sabah saatlerinde gram altın 923 TL seviyelerini görmektedir.
BRENT… AB tarafında savaş sebebi ile enerji krizi olarak yansıması Brent petrolü güçlendirmektedir. OPEC tarafından geçen haftalarda üretim artışı ve arz sorunlarını giderici açıklamaların ardından düşen petrol, gelen Rusya tarafından jeopolitik riskleri artıran haberleri tekrardan Brent Petrolü yukarı yönlü taşımaya devam etmektedir.
S&P500… Son dönemde aşırı satış dalgasına maruz kalan endeks, jeopolitik riskler ve arz kaynaklı son 40 yılın en yüksek enflasyonunu görmesi risk unsuru olarak önemini korumaktadır. Rusya Ukrayna savaşının etkileri jeopolitik bir risktir ve buna küresel tahvil satış dalgasının desteklemesi ile beraber FED'in daha da hızlı faiz artırım sinyallerinin endeksi aşağı yönlü hareketini baskılamaya devam ettirme riski devam etmektedir. Ayrıca Biden yaptığı en son konuşmasında ABD'de görülen enflasyonun sorumlusu olarak Covid ve Putin'i gösterdi
Alan Yatırım Menkul Değerler A.Ş.,
http://www.alanyatirim.com.tr/
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.