BIST100… Global enflasyonist baskılar ve Rusya’nın Ukrayna’ya savaşı gölgesinde geçen haftayı karışık seyretti. Enflasyonist baskıların gölgesinde geçen aylarda hükümet yeni ekonomik destek paketini açıklamıştı. Özellikle temel gıda maddelerinde yapılan %7’lik kdv indiriminin enflasyona olumlu etkide bulunacağı beklentisinde geçen haftalarda TÜİK Şubat ayı enflasyonunu aylık bazda 4,81%, yıllık bazda ise 54,44% olarak açıklamıştı. En son Brent tarafında görülen yükselme ile gelen zamlar ve aynı hızda geriye alınmaması bu baskıları tekrardan yükseltici niteliktedir. Enflasyonist nedenlerden dolayı endeks diğer ülke endeksleri kadar değer kaybetmemektedir.
USDTRY… Güne 14.60 TL seviyelerinde başlayan kur, Rusya Ukrayna savaşı gölgesinde geçen haftayı yukarı yönlü seyir ile tamamlamıştır. ABD enflasyonunun 40 yılın zirvesini görmesi FED tarafındaki faiz artırım baskılarını artırdı ve FED 3 yıl sonra tekrardan faizleri 25 baz puan yükseltti. Global enflasyonist endişeler gölgesinde yurtiçi enflasyonunda da yükselişin devam etmesi risk algısı olarak olumsuz bir etken olmaya devam etmektedir. En yüksek ithalat kalemleri içinde olan Buğday’ın uluslararası fiyatlarının jeopolitik risk sebepleri ile yükselmesi ve tüketici ürünleri bazında arz sıkıntıları bu baskıyı daha da yukarı yönlü artırmaktadır.
EURTRY… Türk Lirası, ekonomik önlem paketi sonrası değer kaybını durdursa bile enflasyonist endişeler gölgesinde parite yatay seyre devam etmektedir. Sabah saatlerinde parite 16.11 TL seviyelerinde seyretmektedir.
EURUSD… Global baz da olduğu gibi Avrupa tarafında da Omicron endişeleri ve enerji bazlı enflasyonist endişeler devam etmektedir. Rusya’nın Ukrayna girmesi üzerine ABD+AB’nin Rusya’ya çeşitli yaptırımları oldu. Geçen hafta Rusya’nın saldırılarına devam etmesi üzerine ABD+AB tarafında daha ağır yaptırımların yapılmasına karar verildi ve hayata geçirildi. Bazı AB ülkelerinden ise Ukrayna’ya silah ve mühimmat yapmaya başladı ve en son gündem maddesi Rus petrolüne ithalatın ABD ve İngilitere tarafından yasaklanması olarak değerlendirilmektedir. Gözler bugün açıklanacak Euro bölgesi TÜFE rakamında olacaktır.
XAUUSD… Rusya-Ukrayna savaşı sonrası artan jeopolitik gerilim altını yukarı taşımaya devam etmektedir. Buna Rusya’nın girişi ile ABD+AB tarafından ek yaptırımlar konusunda anlaşıldı ve hayata geçirilmesi eklendi. Global ekonominin toparlanamama riski artarken jeopolitik riskler desteği ile altını güçlendirmektedir. FED faiz artırımı ile aşağı yönlü baskılar ve ateşkes görüşmeleri altını aşağı yönlü baskılamaktadır.
GLDGR… Jeopolitik riskler gölgesinde ons altının yükselişi gram altınıda yukarı yönlü etkilemiştir. Savaş yönlü gidişat halen önemini korumaktadır. Sabah saatlerinde gram altın 904 TL seviyelerini görmektedir.
BRENT… AB tarafında savaş sebebi ile enerji krizi olarak yansıması Brent petrolü güçlendirmektedir ve buna ABD+AB ülkelerinin Rus petrolünün ithal edilmesine ilişkin yasağında eklenmesi beklenmektedir. OPEC tarafından üretim artışı ve arz sorunlarını giderici açıklamalar Brent tarafında görülen ralliyi frenledi ve aşağı yönlü baskı arttı.
S&P500… Son dönemde aşırı satış dalgasına maruz kalan endeks, jeopolitik riskler ve arz kaynaklı son 40 yılın en yüksek enflasyonunu görmesi risk unsuru olarak önemini korumaktadır. En son Rusya’nın Ukrayna’ya girmesi diğer global endeksler ile beraber endeksi aşağı yönlü hareketini güçlendirmeye devam etmektedir. Ayrıca Biden Ukrayna’ya 800 milyon dolarlık yeni savunma yardımı yapacağını açıkladı.
Alan Yatırım Menkul Değerler A.Ş.,
http://www.alanyatirim.com.tr/
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.