Sabah Stratejisi (Ziraat Yatırım)

Çok fazla sürpriz içermeyen (Bu yıl için 6 faiz artırım sinyali, bilanço küçültmesine yakında başlanacağı, ekonomik projeksiyonlarda revizyonlar vs) Fed toplantısının ardından Powell'ın, ekonominin faiz artışı karşısında gücünü koruyacağı beklentisini dile getirmesi ile de ABD borsalarında rahatlama rallisi gözlendi. Nasdaq %3,8 oranında prim yaparak yükselişe öncülük etti. ABD borsalarındaki güçlü kapanış ve Çin'de teknoloji sektörüne yönelik regülasyon baskısını azalacağı beklentileri ile Asya borsalarında da sert yükselişler gözleniyor. MSCI Asya Pasifik endeksindeki yükseliş %3'ü aşıyor. Diğer yandan Ukrayna- Rusya müzakerelerinde ilerleme kaydedilmesi de piyasaları destekleyen bir diğer haber akışı. Bu gelişmeler kapsamında, BIST100 endeksi de güne alıcılı bir görüntüyle başlayarak geçmekte zorlandığı 2.103 direncini aşabilir ve 2.130 bölgesini hedefleyebilir. Bu arada, İngiltere'nin Türk demiryollarını finanse etmek için 2,3 milyar USD'lik ihracat finansmanı sağlayacağına yönelik haber akışı da endeksi kısmen destekleyebilir. Bugün TSİ 14'te TCMB'nin PPK Toplantısı takip edilecek. Beklentiler TCMB'nin %14 olan politika faizini sabit bırakması yönünde.

 
 
 
 
     
MAKROEKONOMİ

    
Fed beklentilerle uyumlu olarak faizleri 25 baz puan artırdı ve önümüzdeki dönem faizleri artırmaya devam edeceğine dair sinyal verdi. 9 üyenin 8'i 25 baz puan artış yönünde oy kullanırken yalnızca Bullard 50 baz puan artış yönünde oy kullandı. Tutanaklara göre Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin yarattığı belirsizlik ve emtia fiyatlarındaki şoklar ekonomik görünüme dair riskleri artırdı. Kısa vadede enflasyonun baskı altında kalacağı ve büyümenin ise sekteye uğrayacağı vurgulandı. Bilanço daraltılmasına ilişkin ise net bir mesaj verilmedi ve bilanço küçültmeye sonraki toplantılardan birinde başlanacağı belirtildi. Projeksiyonlara bakıldığında ise Fed bu sene sonuna kadar faizlerin %1,9'a yükselmesini beklemekte ki bu durum yaklaşık 6 tane daha faiz artışı anlamına gelmekte. 2023 sonunda ise %2,8'e yükselmesi ve 2024'te ise sabit kalması beklenmekte. Büyüme tarafında ise bu sene sonu büyüme tahmini %4'ten %2,8'e belirgin şekilde aşağı yönlü revize edildi. Enflasyon tarafında ise beklentiler yükselmeye devam etmekte. 2022 yılı sonunda enflasyonun %4,3'e (önceki %2,6), 2023 yılı sonunda ise %2,7'ye gerilemesi beklenmekte. İstihdam piyasasında ise olumlu görünümün süreceği tahmin edilmekte.

Toplantı sonrası konuşan Powell ise Fed'in ekonomik belirsizlik ortamında koşullara hızlı cevap verebilmesi gerektiğini, önümüzdeki sene için resesyon ihtimalinin yükselmediğini ve belirsizliklere rağmen güçlü büyüme öngörüldüğünü belirtti. Önümüzdeki dönemlerde ise faiz artırımlarının devam edeceği sinyalini verirken, 50 baz puan faiz artırım ihtimalinin dışlanmadığını, enflasyon tarafında ise Ukrayna krizinin enflasyona baskı yapacağını, yılın ikinci yarısı ile düşüş başlayacağını ve düşüşün 2023 yılında devam edeceğini belirtti. Fed'in fiyat istikrarına geri dönme ihtiyacının farkında olduğunu vurguladı. Bilanço daraltılması ile ilgili olarak ise zamanın geldiğini, bilanço daraltılmasının faiz artışlarına bağlı olmadığını ve yıl içinde yapılacağını belirtti. Ayrıca petrol fiyatlarında risklerin kısa vadede yukarı yönlü olduğunu söyledi.

 
  Kaynak: Fed.
TCMB tarafından ocak ayına ilişkin özel sektörün yurt dışından sağladığı kredi borcu istatistikleri yayınlandı.
• Buna göre, özel sektörün yurt dışından sağladığı uzun vadeli kredi borcu ocak ayında aylık 0,2 milyar USD azalışla (finansal sektörde 0,30 milyar USD azalış ve finans dışı sektörde 0,07 milyar USD artış) 161,2 milyar USD seviyesine geriledi, yıllık ise 2,2 milyar USD azalış (finansal sektörde 7,2 milyar USD azalış ve finans dışı sektörde 5 milyar USD artış) sergiledi.
• Kısa vadeli kredi borcu ise ocak ayında aylık 0,08 milyar USD azalışla (finansal sektörde 0,10 milyar USD azalış ve finans dışı sektörde 0,03 milyar USD artış) 7,4 milyar USD seviyesine gerilerken, yıllık ise 2 milyar USD geriledi (finansal sektörde 1,8 milyar USD azalış ve finans dışı sektörde 0,2 milyar USD azalış).
• Sektör dağılımına göre bakıldığında, 161,2 milyar USD tutarındaki uzun vadeli toplam kredi borcunun %39,9'unu finansal kuruluşların, %60,1'ini ise finans dışı kuruluşların borcu oluşturdu. Bunun yanında, 7,4 milyar USD tutarındaki kısa vadeli toplam kredi borcunun %82,7'sini finansal kuruluşların, %17,3'ünü ise finans dışı kuruluşların borcu oluşturdu.
 
        Kaynak: TCMB.
Ayrıca ocak ayına ilişkin Konut Fiyat Endeksi (KFE) verisi açıklandı. Ocak ayında KFE aylık %13,1 yıllık ise %77,4 arttı, reel bazda da yükselişini sürdürdü ve yıllık reel %21,2 arttı. Aylık ve yıllık artış hızı veri setinin gördüğü en yüksek seviye. Aşağıda TÜİK enflasyon madde sepetinden alınan kiracı tarafından ödenen gerçek kira kaleminden ve KFE raporundan alınan konut birim fiyatlarından yararlanarak elde ettiğimiz konuta yapılan yatırımın geri dönüş süresi bir önceki aya göre artarak tarihi yüksek seviyelerini yenilemeye devam etmekte.
 
        Kaynak: TCMB, TÜİK, Ziraat Bankası Ekonomik Araştırmalar.
Ayrıca ABD'de perakende satışlar, ocak ayında aylık %4,9 artışla (revize öncesi %3,8) beklentilerin oldukça üzerinde gelerek güçlü toparlanma sergilemesinin ardından şubat ayında %0,3 artışla daha ılımlı arttı ve beklentilerin altında kaldı. Detaylara bakıldığında, benzin istasyonları satışları, şubat ayında benzin fiyatlarının yükselişiyle en büyük artışı (%5,3) kaydetti. Bunun yanında, Omicron varyantı vakalarının azalmasıyla yemek hizmetleri satışlarında güçlü artış (%2,5) gözlendi.

Yurt dışında bugün veri takvimine bakıldığında,

ABD tarafında, TSİ 16.15'te şubat ayına ilişkin sanayi üretimi ve kapasite kullanım oranı verileri takip edilecek. ABD'de sanayi üretimi ocak ayında devam eden tedarik zinciri sıkıntıları ve Omicron varyantının etkilerine rağmen %1,4 artışla beklentilerin üzerinde artış kaydetmişti. Kapasite kullanım oranı ise ocakta %76,6'dan %77,6'ya yükselmişti. Şubatta ise sanayi üretiminin aylık %0,5 artış sergilemesi ve kapasite kullanım oranının ise yükselişini sürdürerek %77,9'a ulaşması bekleniyor.

Ayrıca ABD'de TSİ 15.30'da 12 Mart haftasına ilişkin yeni işsizlik maaşı başvuruları verisi açıklanacak. ABD'de 5 Mart haftasına ilişkin yeni işsizlik maaşı başvuruları 216 bin kişiden 227 bin kişi seviyesine hafif yükselmekle birlikte düşük seviyelerdeki seyrini sürdürmüş ve sıkı istihdam piyasası koşullarının devam ettiğine işaret etmişti. 12 Mart haftasına ilişkin yeni işsizlik maaşı başvurularının ise 220 bin kişi seviyesine gerilemesi bekleniyor.

Bunun yanında, ABD'de TSİ 15.30'da şubat ayına ilişkin konut piyasası verileri izlenecek. ABD'de ocak ayında konut başlangıçları, artan inşaat girdi maliyetlerinin ve uygun nitelikli işçi bulma sıkıntılarının yanında, olumsuz kış şartlarının da etkisiyle aylık %4,1 gerilemişti. Gelecek döneme ilişkin konut talebinin bir göstergesi olan inşaat izinleri ise ocak ayında %0,7 artarak yükselişini sürdürmüş ancak bir önceki aydaki %9,8 artışa göre önemli yavaşlama sergilemişti. Şubat ayında ise konut başlangıçlarının aylık %3,8 artması, inşaat izinlerinin ise %2,4 azalması bekleniyor.

Avrupa tarafında ise, günün odak noktasında TSİ 15'te BoE'nin Para Politikası Kurulu Toplantısı olacak. BoE'nin bugünkü toplantıda politika faizini 25 baz puanlık artışla %0,75 seviyesine yükseltmesi beklenmekte. Karar metninde Banka'nın jeopolitik risklerin büyüme ve enflasyon görünümü üzerindeki etkilerine yönelik değerlendirmeleri para politikasının seyrine yönelik ipucu verecektir.

Ayrıca Euro Bölgesi'nde TSİ 13'te şubat ayına ilişkin nihai TÜFE verisi takip edilecek. Euro Bölgesi'nde şubat ayına ilişkin öncü TÜFE, aylık %0,9 artışla beklentilerin üzerinde gelirken, yıllık ise %5,1'den %5,8'e yükselerek yeni bir rekor seviyeye ulaşmıştı. Öte yandan, TSİ 12.30'da ECB Başkanı Lagarde'ın, TSİ 13.15'te ECB Başekonomisti Lane'nin, TSİ 15'te ECB Yönetim Kurulu Üyesi Knot'un ve TSİ 15.45'te ECB Yönetim Kurulu Üyesi Schnabel'in konuşmaları takip edilecek.

Yurt içinde ise, piyasaların odak noktasında TSİ 14'te TCMB'nin PPK Toplantısı olacak. Bir önceki toplantısında TCMB, politika faizini %14 seviyesinde sabit bırakmış ve karar metninde Liralaşmaya ve uzun vadeli TL yatırım kredilerine yönelik vurgu dikkat çekmişti. Beklentilere baktığımızda ise Foreks Anketi'ne ve TCMB Piyasa Katılımcıları Anketi'ne göre bugünkü toplantıda faizlerde herhangi bir değişim beklenmiyor.

Ayrıca TSİ 10'da TCMB tarafından ocak ayına ilişkin kısa vadeli dış borç istatistikleri yayınlanacak. Kısa vadeli dış borç stoku, aralık ayında aylık 1,8 milyar USD artarken, yıllık ise 11,6 milyar USD artışla 125,6 milyar USD seviyesinde gerçekleşmişti.

Bunun yanında, TCMB tarafından haftalık DTH, rezerv ve sermaye hareketleri istatistikleri yayınlanacak.
• Yurt içi yerleşiklerin dolarizasyon hareketine BDDK'nın yayınladığı günlük verilerden de bakıyoruz. 11 Mart haftasında toplam DTH miktarı 2,02 milyar USD (bireysel 0,07 milyar USD artış ve kurumsal 1,94 milyar USD artış) arttı. Toplam YP mevduatın toplam mevduat içerisindeki oranı %58,5'ten %58,6'ya yükseldi. TL kredilerde haftalık %1,77 artış, YP kredilerde %0,14 artış, toplam kredilerde ise kur etkisinden arındırılmış bazda baktığımızda %1,08 artış görmekteyiz.
• TCMB Analitik Bilanço verilerine göre 11 Mart haftasında toplam ve net rezervin azaldığını hesaplamaktayız. Toplam rezervin 1,4 milyar USD azalarak 108,9 milyar USD'ye, net uluslararası rezervin 2,3 milyar USD azalarak 15,8 milyar USD seviyesine gerilediğini öngörmekteyiz.
ŞİRKET HABERLERİ

Doğan Holding (DOHOL, Sınırlı Pozitif): Şirket; 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu, 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu, Sermaye Piyasası Kurulu'nun II-22.1 sayılı "Geri Alınan Paylar Tebliği" düzenlemeleri dikkate alınarak hazırlanan ve ihtiyaç duyulması halinde Şirketimiz paylarının piyasadaki sağlıklı ve istikrarlı fiyat oluşumuna katkıda bulunulmasını amaçlayan yeni "Pay Geri Alım Programı"nın, 01.01.2021-31.12.2021 hesap dönemi faaliyet sonuçlarının görüşüleceği olağan Genel Kurul toplantısında Genel Kurulun onayına sunulmasına karar verilmiştir. Pay Geri Alım Programına göre geri alıma konu azami pay sayısı çıkarılmış sermayesini temsil eden payların en fazla % 5'i (130.846.914) olup, geri alım için ayrılan fonun en fazla tutarı 300mn TL olarak belirlenmiştir.
 
Garanti Bankası (GARAN, Nötr): Banka tarafından, iştiraki Garanti Ödeme Sistemleri A.Ş ile birlikte %50 - %50 oranında hissedar olacak şekilde, ödeme hizmetleri ve elektronik para ihtiyacı konularında faaliyet göstermesi amacıyla toplam 10mn TL sermaye ile kayıtlı sermaye sistemini benimsemiş, anonim şirket şeklinde bir şirket kurulmasına ilişkin izin alınması amacıyla yapılan başvurunun, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu tarafından onaylandığı açıklanmıştır.
 
Koza Altın İşletmeleri (KOZAL, Nötr): Şirket 07.12.2021 tarihinde, Çanakkale ili Merkez ilçesi Serçiler ve Terziler köyleri civarında yapılması planlanan Karapınar Altın Gümüş Madeni Projesi ile ilgili olarak, Çanakkale 1.idaresi mahkemesi tarafından ÇED olumlu kararının iptaline karar verildiğini ve Şirketin temyiz yoluna başvuracağını açıklamıştı.

Şirket ilgili projede yukarıda bahsi geçen ve temyiz kararı beklenen ÇED süreci haricinde, yeni bir ÇED başvurusu dosyasını Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına sunmuştur. Söz konusu projeye ilişkin, halkı proje hakkında bilgilendirmek, görüş ve önerilerini almak amacıyla ÇED Yönetmeliğinin 9. maddesi gereğince 30/03/2022 tarihinde Halkın Katılım Toplantısı düzenlenecektir.

RTA Laboratuvarları (RTALB, Sınırlı Pozitif): Şirket Yönetim Kurulu'nun toplantısında, 100mn TL kayıtlı sermaye tavanı dahilinde 43mn TL olan çıkarılmış sermayesinin, tamamı iç kaynaklardan karşılanmak suretiyle 57mn TL (%132,72 oranında) artırarak 100mn TL'ye çıkarılmasına, iç kaynaklardan karşılanacak olan 57mn TL tutarındaki sermayenin 52,9mn TL tutarındaki kısmının emisyon primlerinden, 4,1mn TL tutarındaki kısmının ise geçmiş yıllar karlarından karşılanmasına karar vermiştir.

Ayrıca Şirket, FDA EUA'da (Acil kullanım Onayı Listesi) bulunan, EUA2000486 numaralı FDA EUA'yı, Covid-19 pandemisinin tanısında değişen ve güncellenen yeni yaklaşımlar sebebiyle, güncel pazarda artık yer alamadığından dolayı geri çektiğini açıklamıştır.

Türk Telekom (TTKOM, Nötr): 10 Mart 2022 tarihinde yapılan ilgili açıklamada, LYY Telekomünikasyon A.Ş.'nin (LYY) sahip olduğu %55 Türk Telekomünikasyon A.Ş. (Türk Telekom) hissesinin Türkiye Varlık Fonu'na (TVF) satışına ilişkin taraflar (TVF and LYY) arasında bir Hisse Devir Sözleşmesi imzalandığı duyurulmuştu. Devam eden süreç kapsamında Türkiye Varlık Fonu tarafından şirkete yapılan bildirime göre, Türk Telekom'un ve iştiraklerinin tabi olduğu mevzuat gereğince, ilgili kurum ve kuruluşlar nezdinde Türk Telekom ve iştirakleri tarafından yürütülmesi gereken izin, bildirim ve onay işlemlerinin gerçekleştirilmesi talep edilmiştir. Bu bağlamda, Şirket tarafından ilgili mevzuat doğrultusunda Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumuna hisse devrine ilişkin izin başvurusunda bulunulmuştur.

SEKTÖR HABERLERİ
 
Çimento: Ticaret Bakanlığı Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı, son dönemdeki aşırı fiyat artışları nedeniyle çimento sektörüyle ilgili araştırma ve inceleme başlattı. (Kaynak: AA)

Gıda: Dünya Bankası, "Trade Watch" raporunun mart sayısında, Ukrayna'daki savaşın gıda ticareti üzerindeki potansiyel etkilerini analiz etti. Raporda, Rusya ile Ukrayna'nın dünya buğdayının dörtte birini ürettiği ve iki ülke arasındaki savaşın küresel gıda pazarlarında büyük bozulmalara neden olabileceği belirtildi. Rusya'nın 15 Şubat'ta Avrasya Ekonomik Birliği dışındaki ülkelere buğday ve diğer hububat ihracatında kota uyguladığı anımsatılan raporda, Ukrayna buğdayının üretimindeki ve ihracatındaki aksamaların bu temel gıdanın tedarikini daha da kısıtlayacağı kaydedildi. Bazı düşük ve düşük orta gelirli ülkelerin belirli temel gıda maddelerinin yüzde 40'ından fazlasını Ukrayna'dan ithal etiğine işaret edilen raporda, bu ülkelerin özellikle kısa vadeli arz kıtlığı riski altında olduğu vurgulandı. Raporda, "Yüksek enerji maliyetleri ve ticaret kısıtlamaları nedeniyle halihazırda yükselen gıda fiyatlarının çatışma devam ettikçe daha da tırmanması muhtemel." ifadesi kullanıldı. Ukrayna'dan buğday ithalatına en çok bağımlı ülkelerin savaşın ticari sonuçlarıyla karşı karşıya kalacağı belirtilen raporda, Gambiya, Lübnan, Moldova, Cibuti, Libya ve Tunus için toplam buğday ithalatında Ukrayna'nın payının yüzde 40'ının üzerinde olduğu, bu ülkelerin hızlı bir şekilde alternatif kaynaklara geçmekte güçlük çekeceği ve muhtemelen kısa vadede arz sıkıntısı yaşayacağı aktarıldı.

Konut: TCMB tarafından Ocak 2022 dönemine ilişkin Konut Fiyat Endeksi verileri açıklandı. Buna göre, 2022 yılı Ocak ayında bir önceki aya göre %13,1 oranında artan Konut Fiyat Endeksi, bir önceki yılın aynı ayına göre nominal olarak %77,4, reel olarak ise %21,2 oranında artmıştır.

Ulaştırma: İngiltere, Ankara-İzmir arası yüksek hızlı demiryollarını finanse etmek için 2,3 milyar dolarlık ihracat finansmanı sağlayacak. Kaynak: Reuters
 
DİĞER ŞİRKET HABERLERİ
 
Beşiktaş (BJKAS): Şirket ile Rain Yazılım ve Ticaret A.Ş. arasında yürütülen görüşmeler neticesinde; 2023-2024 sezonu sonuna kadar Güney Tribün Sponsorluğu ve 2022-2023 sezonundan başlamak üzere 2023-2024 sezonu sonuna kadar Forma Göğüs Sponsorluğu kapsamında Şirket'e toplam 12,2mn EUR + KDV ödenmesi konusunda anlaşma sağlandığı açıklanmıştır.

Orge Enerji (ORGE): Şirket, Yönetim Kurulu toplantısında, yenilenebilir enerji sektöründeki girişimlerinin sürdürülmesinde etkinliğin artırılması amacıyla bünyesinde Yenilenebilir Enerji Bölümünün kurulmasına, Şirket organizasyonunun bu çerçevede yeniden yapılandırılmasına, kurulan bölüme gerekli niteliklere haiz yönetici ve çalışan temin edilmesine, kuruluş işlemlerinin 31 Mart 2022 tarihine kadar sonuçlandırılmasına, konuyla ilgili gerekli her tür hukuki, finansal ve operasyonel işlemin tesis edilmesi konusunda Genel Müdürlüğün yetkilendirilmesine oy birliğiyle karar verdiğini açıklamıştır.

Yükselen Çelik (YKSLN): Ton bazında reel büyümenin yanı sıra çelik fiyatlarındaki artışa bağlı olarak satış gelirlerinin, yılın ilk yarısında bir önceki yılın aynı dönemine nazaran %200 civarında artması beklenmektedir. 2022 yılının kalan kısmında çelik fiyatlarında veya çelik talebinde önemli bir düşüş yaşanmaması halinde Şirketin 2022 yılı satış gelirlerinin 1,2 Milyar TL - 1,5 Milyar TL arasında olması öngörülmektedir. YKSLN hisseleri dün %5 yükseliş kaydetmiştir.
 
FAİZ PİYASALARI
 
Çarşamba günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %14 seviyesinde gerçekleşti. TCMB dün 57 milyar TL'lik (%14'ten, 7 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı. Toplam fonlama tutarı ise haftalık repo ihaleleri kaynaklı 267 milyar TL oldu.
 
ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi dün güne %2,15 seviyelerinden başlarken, gün içerisinde %2,13-%2,25 bandında hareketin ardından %2,19 seviyesinden günü kapattı.

Yurt içi tahvil piyasasında, dün verim eğrisinde kısa vadeli tarafta görece yatay seyir gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta yükselişler görüldü. Bu kapsamda, günlük bazda kısa vadeli tarafta görece yatay seyir gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta 25 baz puana yaklaşan yükselişler görüldü.
 


Ziraat Yatırım Menkul Değerler
www.ziraatyatirim.com.tr

                                   ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş