Günlük Bülten (A1 Capital)

Altı ay sonra ilk kez
Çin'de imalat PMI verileri, ekim ayında faaliyetlerin altı ayın ardından ilk kez arttığını gösterdi. Resmi PMI, Eylül ayındaki 49,8 seviyesinden Ekim ayında 50,1'e yükseldi. Veri, büyümeyi daralmadan ayıran 50 sınırının hemen üzerinde ve beklentilerin 49,9 olan medyan tahmininin üzerinde.
Japonya Merkez Bankası'nın ultra düşük faiz oranlarını sabit tutmasıyla yen, Perşembe günü baskı altında kalmaya devam ederken, ABD doları yarın açıklanacak istihdam verileri ve gelecek hafta yapılacak ABD başkanlık seçimleri öncesinde toparlandı.
Japonya Merkez Bankası Perşembe günü faiz oranlarını sabit tuttu ve enflasyonun önümüzdeki yıllarda %2'lik enflasyon hedefinin yakınında seyredeceği tahminini kabaca korudu. Bu da büyük parasal teşvikleri geri çekmeye hazır olduğunun sinyalini verdi. Yen, BOJ'un kararının ardından dolar karşısında %0,02 düşüşle 153,34'e geriledi ve pazartesi günü gördüğü üç aylık düşük seviye olan 153,885'in çok yakınında seyrediyor.
Para birimini altı büyük rakibe karşı ölçen dolar endeksi, önceki gün yumuşadıktan sonra %0,08 artarak 104,17'ye çıktı. ABD'de özel sektörde istihdam artışı, dün açıklanan verilere göre Ekim ayında kasırga ve grevlerin geçici aksamalara yol açabileceği endişelerini aşarak hızla arttı. Öte yandan, ABD ekonomisinin üçüncü çeyrekte yıllık bazda %2,8 ile %3’lük beklentinin altında büyüdüğünü gördük.
Euro ise 1,0871 dolara kadar yükseldikten sonra %0,06 düşüşle 1,0849 dolara geriledi. Almanya, ekonomi, hükümet ve hanehalkı harcamalarının etkisiyle üçüncü çeyrekte bir önceki üç aya göre %0,2 büyüdü. Ancak enflasyon, bu ayki %2,1'lik tahminine karşın, Eylül ayında tüketici fiyatlarında yıllık bazda %1,8'lik artışın ardından, diğer Avrupa Birliği ülkeleriyle karşılaştırılmak üzere düzenlenmiş verilere göre %2,4'e yükseldi. Almanya'nın ekim ayı enflasyonuna ilişkin yeni açıklanan tahmin, Avrupa Merkez Bankası'nın bazı üyelerinin son faiz indiriminden ve Avrupa Merkez Bankası'nın daha agresif indirimlere açık olmasından pişmanlık duymasına neden olabilir.
Gıda ve enerji fiyatları gibi oynak kalemleri hariç tutan çekirdek enflasyon, ekim ayında bir önceki ay yüzde 2,7 iken, ekim ayında yüzde 2,9'a yükseldi. Çekirdek enflasyondaki yeniden yükseliş, enflasyon sorununun henüz tam olarak çözülmediğini ve hala sabır gerektiğini bir kez daha gösteriyor. ABD Başkanı Trump ile yeni bir ticaret anlaşmazlığı yaşanırsa, Alman ekonomisi de ithalat fiyatlarındaki artış nedeniyle bundan etkilenecektir. Trump'ın başkanlığının ABD ile Avrupa arasında karşılıklı bir ticaret savaşını tetiklemesi halinde en büyük kaybeden Almanya olur.
Diğer taraftan Euro bölgesi ekonomisi geçen çeyrekte beklenenden daha hızlı büyüdü ancak Trump'ın olası başkanlığından kaynaklanan yüksek tarife tehditleri, Çin ile tırmanan ticaret gerginliği ve düşük tüketici güveni görünümün zayıf kalmasına neden oluyor. Euro’yu paylaşan 20 ülkede gayri safi yurt içi hasıla, bir önceki üç aya göre üçüncü çeyrekte %0,4 büyüdü, %0,2'lik beklentileri aştı ancak sanayinin resesyonda kalması ve hanehalkı tüketiminin neredeyse hiç artmaması nedeniyle kırılganlık göstermeye devam etti. Bir önceki yılın aynı çeyreğiyle karşılaştırıldığında, bloğun büyümesi üç ay önceki %0,6'dan %0,9'a yükseldi ve tam yıllık büyüme hızı %1 veya hemen altında kaldı. Bu oran, piyasanın şoklar veya teşvikler olmadan 'potansiyel' veya doğal genişleme oranı olarak değerlendirdiği oranın hala altında.
Fransa ve İspanya da beklenmedik bir direnç gösterdi ancak rakamlar bloğun hala ABD'nin gerisinde kaldığını gösteriyor. ABD onlarca yıldır daha iyi performans gösteriyor ve son yıllarda avantaj farkı daha da açılıyor.
Bu arada, ABD başkanlık yarışının son etabında, kamuoyu yoklamaları Cumhuriyetçi Trump ile Demokrat Harris'i hala başa baş gösteriyor, ancak finans piyasaları ve bazı bahis platformları Trump'ın zaferine doğru eğilim gösteriyor. Altının onsu 2.790 dolara çıkarak yeni bir rekor kırdı.

 A1 Capital Menkul Değerler A.Ş.
 www.a1capital.com.tr
 

                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.