TL mevduatı özendirici tedbirlerin açıklanmasının ardından TL’de çok hızlı bir güçlenme yaşanması ile borsa’da bütün stratejilerin yeniden yapılanma ihtiyacı duymuştur.
Güçlü dolar konseptinin yarattığı , şirketlerin kurdaki artışa negatif yönlü hassasiyetlerinin azalması ve arz talep dengesizliğinden yararlanmaları sonucunda , Kura karşı duyarlı üretim ve satış yapan hisselerin tercih edilmesi stratejisinden vazgeçilmiş, bunun yerine ; TL varlıklı şirketlere ve temettü şirketlerine yöneldik. Büyüme odaklı, toparlanma sürecinde daha zayıf kalan Banka , Telekom, perakende hisselerinin ve Bes’e katkının artmasından dolayı sigortacılık sektörüne yönelim stratejisine geçilmek durumu doğmuştur. Öneri listemizi oynaklık ve çeşitlilik üzerinden giderek geniş tutmaya devam etmekteyiz. Mevcut durumda tercihlerimiz ; BIMAS - MGROS - EKGYO, YKBNK, AKBNK, GARAN, ANHYT, THYAO, EREGLİ, KRDMD , VESBE, DOAS ,TOASO, TTRAK ve TTKOM’dan oluşmaktadır. Petro kimya şirketleri ile yeni dönemle ilgili görüşmeler yaptıktan sonra güncelleme yapabiliriz.
Yerel para cinsinden tasarrufları teşvik amacıyla açıklanan tedbirler , Kurda yeni denge düzeyi oluşana kadar yabancı ilgisi ve borsanın alternatif getiri arayışındaki yatırımların tercih nedeni olma sürecinde ivme kaybı görebiliriz. Mevcut 1805 seviyesine göre 1750- 1800 bandında tutunan bir endeks ve yılın ilk çeyreğinde 1950- 2150 bandına yönelim olabilir.
2022’de global riskler olarak ; 2022’de riskler olarak ; Hızlı parasal sıkılaştırma, Yüksek enflasyon, Yeni pandemi varyantları, Jeopolitik riskler Çinde ekonomik yavaşlamayı görmekteyiz. 2022 yılında , finansal şartların sıkılaşacağı ve maliye politikalarının daha az genişlemeci olacağı bir dönem olmasını, Enflasyon temasının önümüzdeki iki çeyrekte de gündemde kalmaya devam edeceğini düşünmekteyiz.
BİST ile dolar kuru arasında korelasyon %98 seviyesine çıkmıştı, kurdaki artışla bist’in rekabeti ya da korelasyonun yüksekliği bu seviyede süreklilik içeremezdi zaten. GOÜ çarpanlarına göre yüksek iskontolu olduğumuzda da yabancı ilgisi sınırlı dolarla yüksek korelasyondan dolayı yerli ilgisi yüksekti. Açıklanan TL’yi destekleyici tedbirler sayesinden de dolar/tl kurunun 18’lerden 11,50’lere kadar gerilediğini görmekteyiz. Kurdaki gerileme GOÜ çarpanlarına göre yüksek iskontonunda azalmasına yardımcı oldu. Yüksek enflasyon ve cds primleri buradaki ana sorun olarak gözüküyor. Kurda stabilizasyon, enflasyonda gerileme ve cds’lerde yeniden 400’lü seviyelerin görülmesi iskontonun geçmiş yıllara yaklaşmasını olabilir.
Mevcut ekonomi konseptinin devamı neticesinde kurun 12 seviyenin altında seyretmesi ve global gelişmelerinde özellikle Omicron vakalarında hastaneye kaldırılma oranının delta varyantına göre %60- 70 daha düşük olması risk iştahını destekleyecektir ve ons altının da 1860 seviyesinin geçmesini beklememiz neticesinde 750- 800 bandında bir gram altın beklentimizin oluşmasına neden vermektedir.
A1 Capital Menkul Değerler A.Ş.
www.a1capital.com.tr
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.