Günlük Analiz (Işık FX)

FOMC tutanakları bekleniyor
Piyasaların Haziran ayı ihtimallerini değerlendirdiği FOMC toplantısının tutanakların bugün açıklanacak. Geride kalan toplantı öncesinde piyasalar son dönemlerde bozulma gösteren ABD ekonomik göstergelerine dair komite üyelerinin neler söyleyeceğine odaklanmış ve toplantı sonucunda yayınlanan metinde bu konuya eğilmişti. Komite üyeleri ise ilk çeyrekte görülen bozulmayı "geçici" olarak nitelendirmiş ve Haziran ayı ihtimallerini kuvvetlendirecek açıklamalarda bulunmuşlardı. Tutanaklarda ise piyasalar yine ekonomik görünüme dair yapılan yorumların detaylarına eğilecek. Piyasalar Mayıs ayı toplantısına girerken istihdam ve büyüme görünümlerinde yaşanan bozulmaya odaklanmıştı. Tutanaklarda ise yine benzer ekonomik göstergeler hakkında yapılacak yorumlar piyasaları hareketlendirebilir. Haziran ayı ihtimalleri her şeye rağmen canlı kalmaya devam ediyor. Eğer piyasalar Fed cephesinden beklediği güveni yayınlanacak metinde göremezse dolardaki değer kaybı faiz artırım ihtimallerinin de azalmasıyla daha da derinleşebilir.
Petrol piyasaları dikkatini Viyana'ya çevirdi
Bu haftanın en önemli gelişmelerinde biri de Viyana'daki OPEC toplantısı. Toplantıya bir gün kala tartışmalar genel olarak, üretim kesintisinin ne kadar süreyle uzatılacağı konusu etrafında şekilleniyor. Büyük üreticiler anlaşmanın 9 ay uzatılması konusunda görüş bildirirken, üretimi daha az ve buna paralel olarak geliri de daha sınırlı olan küçük üreticiler anlaşmanın 6 ay uzatılması konusunda görüş bildiriyor. Özellikle Suudi Arabistan petrol bakanı ve OPEC genel sekreterinin bu dönemde yoğun bir arabuluculuk faaliyeti üstlendiğini söyleyebiliriz. Geçtiğimiz gün Irak'ta mevkidaşı ile bir araya gelen Suudi Bakan, dün Cezayir petrol bakanı ile ikili bir görüşme gerçekleştirdi. Aynı şekilde OPEC genel sekreterinin de yoğun bir görüşme trafiği içerisinde olduğunu ve piyasadaki olumlu havayı koruma adına açıklamalarda bulunduğunu gördük. Perşembe günü merakla bekleniyor. Hem anlaşmanın sürresi hem de kesinti miktarında yaşanabilecek olası değişimler, piyasa oyuncularının takibinde olacak.
EURUSD
Haftaya geçtiğimiz hafta ki yükselişini devam ettirerek giren paritede dün geri çekilme hakimdi. Gündemin Trump skandallarından, Trump'ın yurtdışı seyahatlerine dönmesinin de etkisiyle kurun 1.1200 bölgesinin üzerinde tutunmakta zorlandığını gözlemledik. Bugün ise gündemde FOMC tutanakları olacak. En son 2-3 Mayıs'ta gerçekleştirilen toplantı da hatırlanacağı gibi fonlama faizinde herhangi bir değişikliğe gidilmemiş, faizler yüzde 0.75-1.00 aralığında bırakılmıştı. Piyasaların ise tutanakların içerisinde Haziran ayına dair sinyaller ve bilanço küçültmesine dair sinyaller arayacaktır. FED vadeli kontratlara baktığımızda Haziran ayı ihtimalleri şuan için yüzde 78.5 seviyesinde bulunduğunu hatırlatalım. Öte yandan gün içerisinde yine ABD bölgesinden mevcut ev satışları verisi takip edilecek. Teknik kısımda, aşağı yönlü hareketliliğin devam etmesi halinde 1.1150-1.1120 destekleri taakip edilebilir. Olası toparlanmalarda ise ilk engel tekrardan 1.1200 bölgesi olacaktır. Fiyatlamaların bu bölgenin üzerine çıkması 1.1220-1.1260 dirençlerini gündeme getirebilir.
USDTRY
Geride kalan günde yurtiçinden açıklanan ekonomik veriler takibimizdeydi. Kapasite kullanım oranı geçtiğimiz döneme göre artış göstererek 78.8 seviyesine ulaştı. Alt gruplar değerlendirildiğinde ise dayanıklı tüketim mallarındaki artış dikkat çekici düzeyde oluştu. BİST100'de geçtiğimiz gün rekor tazelendi. Endeks 97 bin seviyesinin üzerine çıkarak kapanışını zirvenin hemen arkasında 97 bin 668 puandan yaptı. Yeni günde ise endekste 98 bin seviyesi takibimizde olacak. Bu seviyenin üzerindeki kapanışlar endekste 100 bin kapısını açabilir. Kurda ise geçtiğimiz günlerde görülen satış baskısının ağırlığını koruduğuna şahit olduk. 3.55'ten tepki alımları gelse de fiyatlama kendini takibimizde olan 3.5750'nin üzerinde kalamadı. Yeni günde ise benzer kritik noktaları takip edeceğiz. Eğer toparlanma bugün de 3..58'in üzerine çıkamazsa hareketlilikteki baskı artabilir. Eğer yükseliş hareketi hacmini korursa 3.58'in üzerinde 3.60 seviyesi takibimize girecek. 3.5500 seviyesi ise geçtiğimiz günlerin dönüşünün geldiği önemli bir destek. Hareketin devamında ise 3.5300 seviyesi takibimizde olacak.
GBPUSD
İngiltere'den geride bıraktığımız gün açıklanan verilere göre halihazırda yüksek olan bütçe açığının beklentilerin üstünde arttığını görüyoruz. Maliye Bakanı Hammond göreve geldiğinde ilk iş olarak bütçe dengesine ulaşma hedeflerini ileriye ötelemişti. Brexit müzakereleri ve yeni harcamalar düşünüldüğünde bütçe açığı İngiltere ekonomisi için problem teşkil etmeye devam edecek gibi gözüküyor. Bugün ise İngiltere tarafında önemli veri bulunmazken gözler son FOMC toplantısı tutanaklarında olacak. Fed vadeli kontratlarına göre faiz artışı ihtimalleri yüzde 80'e yakın fiyatlanırken şu ana kadar üyeler arasında bir konsensüs oluştuğunu görmedik. Fed için yüzde 80'e yakın bir fiyatlama yeterli görülmezse ya da tutanaklar piyasa algısını netleştirmezse Mart ayına benzer daha yönlendirici açıklamalar görebiliriz. Teknik olarak ise kurda toparlanmalarda 1.30 aşılırsa 1.3030-1.3050-1.3070 takip edilebilir. 1.3070 üstünde 1.31 denemesi görebiliriz. Geri çekilmelerde ise 1.2970 desteğinin altında kapanışlarda 1.2930-1.2900-1.2860 güçlü destek seviyeleri olarak karşımıza çıkıyor.
BRENT PETROL
Petrol piyasaları artık tamamen Perşembe gününe kitlenmiş durumda. Viyana'da bir araya gelecek olan OPEC ve OPEC dışı üreticiler, Aralık ayında yapılan arz kesintisi anlaşmasının uzatılıp uzatılmaması konusunda nihai karara varacaklar. Anlaşmanın 9 ay uzatılması neredeyse kesinleşse de, 6 aylık bir uzatma süreci de tamamen rafa kalkmış değil. Bugün yapılacak olan açıklamalar bu konuyu biraz daha netleştirecektir. Öte yandan bugün ABD tarafında ham petrol stokları açıklanacak. Geçen hafta 1.75 milyon varil azalan stokların bu hafta 2.41 milyon varil azalması bekleniyor. Teknik olarak ise Brent petrolün teekrardan 54 doların üzerine yerleşme çabası içerisinde olduğunu görüyoruz. Hareketlilik buranın üzerine devam ederse 54.60-55.00-55.30 seviyeleri gündeme gelebilir. Geri çekilmelerde ise 54 doların altına sarkma gerçekleştirilirse yeniden 53.60-53.00 aralığına doğru hareketlenme görebiliriz.
ALTIN
Dün değerli metalin alıcılı seyrine ara verdiğini gördük. Son dönemde artan risk algısı ve zayıflayan dolar ons altını toparlayan en önemli unsurlardandı. Öte yandan dolar endeksine baktığımızda değer kaybının devam ettiğini söyleyebiliriz. Endeks 97.00 bölgesinin altında bulunuyor. Veri akışına baktığımızda ise bugün tüm gözler akşam açıklanacak olan FOMC tutanaklarında olacak. Son toplantıda faizlerde herhangi bir artışa gitmeyen FED'in piyasalara vereceği mesaj volatiliteyi artırabilir. Piyasa oyuncuları metinde özellikle bilanço küçültmesi ve Haziran ayına dair mesajlar arayacaktır. Teknik kısımda, dün takip ettiğimiz geri çekilme ile birlikte 1250 bölgesine yakın seyreden paritenin yukarrı yönlü hareket etmesi halinde 1245 desteği takibimizde olacak. Bu bölgenin üzerinde ise 1240 seviyesi önemli. Olası toparlanmalarda ise 1255-1260 dirençleri gündeme gelebilir.





 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com

***Raporun Tamamı Ekteki Dosyada Bulunmaktadır***

                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilirr.



Facebookta Paylaş