Günlük Analız (Işık FX)

Geçtiğimiz hafta yurtiçinde hareketli bir seyir hakimdi. Salı günü Türkiye’den Almanya’daki Federal Başbakanlık binası önünde düzenlenen Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı zedeleyici provokatif eylem, çarşamba günü ise Avrupa Parlamentosu’ndan gelen kritik karar gündemdeydi. AP’den gelen kararda, Türkiye’nin AB ile birlikte yürüttüğü müzakerelerin dondurulmasının ön görüldüğü rapor belirtildi. Her ne kadar AB bakanı Ömer Çelik’ten, “AP’den gelen bu karar yok hükmünde sayılmaktadır” şeklinde bir açıklama gelmiş olsa da yaşanan bu gelişmenin AB ile olan ikili ilişkilerimizi olumsuz anlamda etkileyebilir.
Öte yandan haftasonu ise 12’incisi düzenlenen G20 Liderler Zirvesi takip edildi. Almanya’nın Hamburg kentinde düzenlenen zirvenin sonuç bildirgesinde, korumacılığa karşı mücadelenin sürdürülmesi, uluslararası ticaret, ekonomik büyüme, yoksulluğun ortadan kaldırılması, Paris İklim Değişikliği Anlaşması’nın desteklenmesi, Afrika ile iş birliği, istihdamın artırılması ve kadının rolünün güçlendirilmesi gerektiğine vurgu yapıldı. İki gün süren zirvede, Türkiye yansımalarında ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 10 ülkenin liderleriyle ikili görüşmeler gerçekleştirdi. Erdoğan ayrıca Rusya Devlet Başkanı Putin ile Suriye meselesini görüştü. Suriye ve Irak konusuyla alakalı bölgedeki beklentilerin oldukça yüksek olduğunu belirten Erdoğan, gerçekleşen görüşmenin son derece önemli olduğunu ve şu ana kadar Rusya kanadının ortaya koyduğu irade için teşekkürlerini sunduğunu ifade etti.
İstihdam Raporu Açıklandı
Geçtiğimiz hafta da piyasaların gözü kulağı cuma günü gelecek tarım dışı istihdam raporu üzerindeydi. ABD'de haziran ayında tarım dışı istihdam beklentilerin oldukça üzerinde gelirken, işsizlik oranındaki yüzde 0.1’lik yükseliş piyasalar tarafından pek olumlu karşılanmadı. Mayıs ayı istihdam rakamına gelen revizede ise istihdamdaki 138 bin olan artış 152 bine revize edildi.
Diğer taraftan geçtiğimiz hafta ECB tutanakları gündemdeydi. 7-8 Haziran'daki gerçekleşen toplantının metninnin yayınlandığı tutanaklarda Euro bölgesindeki ekonomik toparlanmanın henüz enflasyonda yükselişe etmemesinden ötürü vaatlerinden geri dönüş yapmadıklarını gözlemledik. Metinde ayrıca, enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme gözlemlenirse bu yaklaşımın sürdürülmesi konusu yeniden ele alınabileceği, belirtildi. Hatırlanacağı üzere 7-8 Haziran’da yapılan toplantıda gevşemeci yaklaşımdan vazgeçilip vazgeçilmeyeceği görüşülmüştü.
ABD'de Haziran ayı tarım dışı istihdam verisinin ardından bu hafta gözler yeniden Fed Başkanı Janet Yellen'in açıklamalarına çevrilecek. Çarşamba ve perşembe günleri Temsilciler Meclisi'nde yarıyıl sunumu yapacak olan Yellen’ın istihdam verisi ve para politikasına dair bırakabileceği olası mesajlar piyasalarda hareketlik oluşturabilir.

EURUSD
Haftaya dolardaki toparlanma eğilimiyle birlikte satıcılı başlayan parite haftanın sonuna doğru kendini tekrardan 1.1400 hattının üzerine taşımış durumda. Dolar kanadında her ne kadar toparlanma izlemiş olsak da bu harekketin sınırlı kaldığını söyleyebiliriz. Dolar endeksinin 96.00 seviyesinin üzerinde kalmakta zorlandığı bir haftaydı. Öte yandan istihdamdaki toparlanmaya karşılık işsizlik oranındaki yükselişin piyasalar tarafından olumlu karşılanmamış olması doların seyrinde belirleyici oldu. Dolardaki bu görünümün Euro bölgesindeki gelişmelerle dengelendiğini gördük. Geçtiğimiz hafta takip ettiğimiz ECB tutanaklarında güçlü büyüme ile beraber ekonomik görünümden memnun olunduğu fakat baskı altında olan enflasyon nedeniyle henüz sözlü yönlendirmede henüz bir değişiklik planlanmadığı belirtildi. Teknik olarak, baktığımızda hatırlanacağı üzere haziran ayında da 1.1400 bölgesinin üzerine çıkılmış ancak kalıcılık sağlanamamıştı. Engel olarak 1.1445 seviyesini (2017 zirvesi) gösterebiliriz. Bu bölge aşılmadan satış baskısı hissedilmeye devam edebilir. Öncesinde 1.1425 direnci önemli. Geri çekilme hareketlerinde ise 1.1380-1.1360 destekleri takip edilebilir.
USDTRY
Geride kalan haftaya yurtiçinden enflasyoon rakamları ile başlangıç yapmıştık. TÜFE aylık bazda 0.27 gerileyerek yıllık rakamı yüzde 10.90’a çekti. Ardından ABD’den açıklanan Haziran ayı istihdam raporundan karışık sinyaller aldık. Tarım dışı istihdama katılım tatmin edici olsa da ortalama saatlik kazançlardaki yükseliş beklentilerin altında kaldı. Kurda ise gelişmekte olan ülke para birimlerine gelen satış hareketinin de etkisiyle 3.60 seviyelerinin üzerine çıktık. Yeni günde ise teknik açıdan hareketliliğin 3.60 üzerinde kalıp kalamayacağına dikkat edeceğiz. Eğer 3.60 üzerindeki hareketlilik yerini sağlamlaştırırsa 3.6500 seviyesinin testi yeniden gündeme gelebilir. Eğer 3.60’ın altına gerilerse 3.5700’ye kadar düşüş hareketinin önü açık gözüküyor. Gün içerisinde ise yurtiçinden sanayi üretimi verisi gün içi fiyatlamalara etki edebilecek öneme sahip durumda.
GBPUSD
İngiltere’de haziran ayı sanayi üretimi sürpriz bir şekilde geriledi. Geçtiğimiz hafa ankete dayalı PMI verilerinin hem imalat hem hizmet sektöründe yavaşlama sinnyalleri vermesinin ardından sanayi üretimi rakamlarının da gerilediğini görüyoruz. ABD tarafında ise haftayı Haziran ayı istihdam raporuyla kapattık. Tarım dışı istihdama güçlü katılıma karşın ortalama saatlik kazançlar beklentileri karşılamadı ve Mayıs ayı rakamı da aşağı yönlü revize edildi. ABD’de istihdam piyasasında sıkılaşma devam ediyor ancak ücretlerde dolayısıyla enflasyonda henüz yukarı yönlü baskı oluşturmadı. Yeni haftaya ise veri akışı açısından sakin başlıyoruz. Teknik olarak ise kurda satıcılı seyrin devamında 50 günlük hareketli ortalamaya denk gelen 1.2870 seviyesi aşılırsa 1.2800-1.2670-1.2600 seviyelerinden tepki gelebilir. Toparlanmalarda ise 1.2900-1.2950 seviyeleri direnç olarak takip edilebilir.
BRENT PETROL
Petroldeki toparlanma hareketi geride bıraktığımız hafta son buldu. Üretim kesintisinin derinleştirilmesine yönelik bir fikir birliğinin henüz üyeler arasında oluşmaması fiyatları baskılayan en önemli unsurdu. Rusya tarafında ilk etapta bu konu hakkında olumssuz yorum gelse de, Rusya enerji bakanı her türlü teklife açık olduklarını söyledi. OPEC yakın bir kaynak ise henüz birlik içerisinde kesinti derinleştirilmesine yönelik bir gündem olmadığını söyledi. ABD tarafında ise stoklarda azalış görülse de, petrol üretimin yeniden artarak 9.35 milyon sınırına dayanması satıcılı seyri hızlandırdı. Sert satış hareketinin hakim olduğu bir haftanın ardından yeni haftada da gündem oldukça yoğun. İstanbul’da başlayan Dünya Petrol Konferansı, OPEC ve Uluslararası Enerji Ajansı’nın aylık petrol raporları piyasanın dikkatinde olacak. Teknik olarak ise satıcılı seyrin hızlanması için 46.50 desteğinin kırılması gerekiyor. Hareketlilik buranın altına sarkarsa 46.00-45.60-45.30 seviyeleri gündeme gelebilir. Toparlanmalarda ise 47.50 aşılırsa 48.00 ve 48.75 seviyeleri hedeflenebilir.
ALTIN
Geçtiğimiz hafta değerli metal için yoğun satış baskısı altında geçti. Dolar kanadı haftaya her ne kadar toparlanarak başlamış olsa da haftanın sonuna doğru ABD’de gelen tarrım dışı verisinin ardında bu görünümünü kaybettiğini gördük. Ancak ABD 10 yıllıklarına ayrı bir parantez açılması gerekiyor. Dolardaki yukarı yönlü temponun sınırlı kalmasına karşılık ABD 10 yıllık tahvil getirilerindeki hızlı yükseliş aslında baskının diğer yüzünü bizlere gösteriyor. 10 yıllıkların geçtiğimiz hafta ki performansı yüzde 2’nin üzerinde ve kritik 2.35 direncinin üzerine çıkılmış durumda. Bugün veri akışı bakımından ise sakin bir gün olacak. Teknik olarak, satıcılı seyrin yeni haftaya da taşınması halinde 1210-1200 destekleri takip edilebilir. Olası toparlanmalarda, 1240 direnci gündemimizde olabilir. Ancak bu bölge öncesinde 1220-1230 aralığının aşılması şart.


 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş