T-Bank Haftalık Görünüm Bülteni

Küresel piyasalarda hafta başından itibaren dolar endeksi ve dolarda güçlenme vardı. Nisbeten güçlü gelen bazı ABD verileriyle birlikte ABD’de Fed’in faiz artırımı yapacağına ilişkin beklentiler arttı ve ABD on yıllık hazine tahvili faizleri %2.40’a doğru yükseldi. Hafta ortasında açıklanan Fed tutanakları ise piyasalarda bir sürpriz yaratmadı. Fed üyelerinin bazılarının Fed bilançosunun normalleşmesine birkaç ay içinde başlanmasını istediği, bazılarının ise bu konuda tereddütlü oldukları gözlenmekte. Ayrıca, ABD’de enflasyonun hala düşük seviyesini sürdürmesi de Fed üyelerini düşündürmekte. Diğer taraftan ECB tutanakları da bu hafta açıklandı. Tutanaklarda enflasyonda yükseliş eğilimi görüldüğü takdirde ECB’nin tahvil alım programının azaltılmasını düşünebileceğine ilişkin sinyaller verilmesi, zaten geçen haftadan itibaren dolar karşısında güçlenmeye başlamış olan euroyu destekledi. Hafta başında 1.13’e gerileyen euro/dolar paritesi haftanın sonunda tekrar 1.14’ü aştı. Bu arada Japon Merkez Bankası’nın tahvil faizlerinde artışı önlemek için tekrar sınırsız tahvil alımlarına başlaması da Japon yeninin dolar karşısında değer kaybetmesine neden oldu. Öte yandan gelişmekte olan para birimleri ise Fed’in faiz artırım endişeleri, ECB’den parasal gevşemenin azaltılması yönünde sinyaller gelmesi, Kuzey Kore gerilimi ve Güney Afrika’nın merkez bankasını kamulaştırmak istediği haberleri gibi nedenlerle hem dolara hem de euroya karşı değer kaybettiler. Temel olarak dünyanın önemli merkez bankalarının parasal genişleme programlarını sona erdirmeye başlayacakları yolundaki endişeler kırılgan olan gelişmekte olan piyasaları olumsuz etkilemekte. Hafta boyunca petrol ve altın fiyatları da geriledi. Piyasalar bugün Hamburg’da başlayan G20 zirvesini izlerken, ABD tarım dışı istihdam ve işsizlik verilerini beklediler. ABD’de tarım dışı istihdam artışı beklentileri aşarken, saatlik ücret artışı beklentilerin altında kaldı. Bu da doların biraz gerilemesine neden oldu, ancak temelde verii piyasayı fazla etkilemedi.
. ABD doları, haftalık bazda euroya karşı değer kaybederken, Japon yenine karşı değer kazandı. Euro/dolar paritesi 1.1425; dolar/yen ise 113.75 civarında seyrediyor.
. Petrol fiyatları ABD stoklarındaki azalmaya karşın, üretimin artmasıyla değer kaybetti. Vadeli Brent ham petrolünün varili 47.20 dolar, ABD hafif ham petrolünün varili 44.60 dolar civarında.
. Altın fiyatları Kuzey Kore’nin yarattığı tedirginliğe rağmen ABD faizlerindeki yükselişten olumsuz etkilendi. Altının onsu 1223 dolar civarında seyrediyor.

Dr. M.Veyis Fertekligil
Baş Ekonomist
T-bank

***Raporun Tamamı Ekteki Dosyada Bulunmaktadır***

                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerççevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
UKRAYNA'DA ENFLASYON HAZİRAN'DA YILLIK %+15.6
KANADA'DA MD İVEY SATIN ALMA YÖNETİCİLERİ ENDEKSİ HAZİRAN'DA:61.6 (ÖNCEKİ: 53.8)
BANKALARIN BUGÜN TCMB'NİN GEÇ LİKİDİTE İMKANINDAN % 12.25 FAİZ İLE KULLANDIĞI MİKTAR 70.9 MİLYAR TL
BANKALARIN BUGÜN TCMB'NİN GEÇ LİKİDİTE İMKANINDAN % 12.25 FAİZ İLE KULLANDIĞI MİKTAR 57.1 MİLYAR TL
BANKALARIN BUGÜN TCMB'NİN GEÇ LİKİDİTE İMKANINDAN % 12.25 FAİZ İLE KULLANDIĞI MİKTAR 39 MİLYAR TL
BANKALARIN BUGÜN TCMB'NİN GEÇ LİKİDİTE İMKANINDAN % 12.25 FAİZ İLE KULLANDIĞI MİKTAR 38.2 MİLYAR TL
Facebookta Paylaş