Günlkü bülten (Ünlü Menkul)

TÜİK Haziran ayı enflasyon rakamlarını saat 10.00’da açıklayacak. Hatırlanacağı gibi önceki ay enflasyon %3,4 oranında artış gösterirken yıllık enflasyon %75,45 seviyesine yükselmişti. Bloomberg anketine göre Haziran ayında aylık bazda %2,2, yıllık bazda ise %72,6 oranında artış bekleniyor. Tahminlere paralel rakamlar oluşması enflasyonun geride bıraktığımız ayda zirve yaptığını teyit etmiş olacak. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de hafta başında yaptığı açıklamada enflasyonda ilk düşüşün Haziran verilerinde görüleceğini, esas geri çekilmenin sonraki aylarda gerçekleşeceğini ve Ekim ayında %40'lı rakamlara inileceğini belirtmişti.
Yurt dışında ise Fed 3 hafta önce gerçekleştirdiği toplantının tutanaklarını TSİ 21.00’de açıklayacak. Söz konusu toplantıda beklendiği gibi politika faizinde herhangi bir değişiklik yapılmayıp %5,25-5,50 bandı korunmuş ve Mart ayında 2024 için 3 kez olan faiz indirimi beklentisi 1’e düşürülmüştü. Tutanaklarda piyasaların odaklanacağı nokta ise uzun zamandır olduğu gibi ilk faiz indiriminin ne zaman başlayabileceğine yönelik ipuçları olacaktır. Ayrıca yarın tatil olan ABD piyasalarında bugün veri akışı da yoğun seyredecek. Bu kapsamda ADP özel sektör istihdamı, haftalık işsizlik maaşı başvuruları, fabrika siparişleri ve ISM hizmet endeksi gibi verileri takip edeceğiz.
TL: TL açısından günün en önemli konu başlığını Haziran ayı enflasyon rakamı oluşturuyor. Enflasyonun %2’nin üzerinde değer almasının beklendiğini düşünürsek TL geride bıraktığımız ayı da limitli de olsa reel değer kazanımı ile noktalamış olacak. Özellikle enflasyonla mücadeleye öncelik verilmesi ve gerek TCMB’den gerekse ekonomi yönetiminden gelen mesajlarda bunun net şekilde görülmesi TL’yi destekleyen bir unsur olarak çalışıyor. Dolayısıyla güçlü para politikasının TL açısından pozitif bir zemin yaratmayı sürdürdüğünü söyleyebiliriz. Öte yandan TCMB geçen hafta gerçekleştirdiği ve faiz oranlarını sabit tuttuğu toplantının özetlerini bugün açıklayacak. Toplantı sonrasında yayımlanan metinde anlamlı bir vurgu değişikliği olmadığını düşünürsek tutanaklarda da yeni bir mesaj görmeyi beklemiyoruz.
Borsa İstanbul: Hafta başında yıl içindeki en sert günlük değer kaybına (-%2,86) maruz kalan BIST-100 endeksinde dün taban oluşturduktan sonra güç kazanma çabası ön plandaydı. Bu kapsamda endeksin geri çekilmeleri 10.250 puandan geçen trend desteğinin üzerinde karşılamasının son derece önemli olduğunu düşünüyoruz. Kaldı ki endeks günü bir diğer önemli teknik seviye olarak takip ettiğimiz 50 günlük hareketli ortalamasının (10.320) da üzerinde noktalamayı başararak pozitif sinyaller verdi. Riskli bölgeden tam olarak çıkıldığını söylemek içinse henüz erken. Öyle ki anlamlı şekilde momentum kazanılması için öncelikle 10.500 puanın geride bırakılması gerektiğini düşünüyoruz. Dolayısıyla bugün söz konusu seviyenin aşılması daha güçlü bir görünüm yaratabilir.
BIST-30 EN YAKIN VADELİ VİOP KONTRATI
Günü 12185.75 puanda kapatan BIST-30 kontratlarında 12101, 12003, 11918 ve 11821 destek olarak izlenebilir. 12272, 12369, 12454 ve 12552 ise direnç noktalarını oluşturuyor.
USD/TL EN YAKIN VADELİ VİOP KONTRATI
Günü 33.6001 seviyesinde kapatan USD/TL vadeli işlem kontratlarında 33.5665, 33.4995, 33.432 ve 33.365 destek olarak izlenebilir. 33.6335, 33.701, 33.768 ve 33.8355 ise direnç noktalarını oluşturuyor.

 ÜNLÜ Menkul
  unlumenkul.com
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.