Güne Başlarken (AlnusYatırım)

Kârlı Günlerin Sonu mu?

Dünyanın önemli bir sorunu tedarik zincirinin bozulması. Mal bulamıyorlar. Bulsalar bu kez daha pahalıya buluyorlar. Üreticinin maliyeti arttıkça artıyor. Örneğin talepten ötürü Mart'ta konteyner krizi patladı. Çip tedariki olmadığından otomobilciler fabrika kapattı. Bir gemi Süveyş Kanalını bir hafta tıkadı, gemi sıraları uzadıkça uzadı.

Ve bu iş daha bitmedi. "Madem alacaksınız pahalı alın" diyen piyasa da bu işin bir parçası. Bu sayede Çin'de üretici fiyatları Mart'ta % 3.5 beklenirken % 4.4'e fırladı. ABD'de ise % 3.8 beklenirken % 4.2 çıktı. Türkiye'de bile üretici fiyatlarında yılbaşından beri 3 ayda % 8.2, yıllık bazda % 31.2 artış var. Nisanın yarısını geçtik. Gidişata göre ABD ve Çin'de Nisan'da ÜFE'nin % 5i geçmesi, Türkiye'de % 33'ü geçmesi artık sürpriz olmayabilir.

Ama bu o kadar kötü değil. Şunu tüm dünyada görüyoruz ki üretici fiyatlarındaki artışın yarısı kadar ancak tüketici fiyatlarında artış oluyor. Mart itibariyle yıllık TÜFE ABD'de %2.6, Çin'de %0.4, Türkiye'de % 16.2 oldu. Üretici sanki biraz kârından oluyor gibi. Bir de tüketiciyi koruyan devletlerin kurumlar vergisine % 15-%25 arasında zam yaparak şirketlerin kârından alma hamlelerini görünce şirketlere acıyabilirsiniz. Fakat bu sürecin en kârlısı onlar ve ortakları. Dünyada parasal bolluk sayesinde öncelikle şirketlerin hisseleri, son yıllara göre daha yukardan değerlenir oldu ve önce ortaklar kazandı. Politika Araştırmaları Enstitüsünün (IPS) salgının hızla yayıldığı 18 Mart 2020-18 Mart 2021'i kapsayan çalışmasında 2365 milyarderin, servetlerine % 54’lük bir artışla 4 trilyon dolar daha eklediği belirtildi. Yani bir yılda servetlerine yarısı kadar eklediler. Yeni gelişmeler gösteriyor ki önden yüklemeli kârın bedelini devletler bu yıl biraz tırpanlayacaklar, lütfen!

Geçen hafta ABD Hazinesinin 300 milyar dolara varan tahvil ihracı vardı. Tabi talep gayet iyi. Ne de olsa artı olarak FED'in her ay alma olasılığı var. Bu bol ihracın da katkısıyla faizler de biraz geriledi. Ama bunu "enflasyonun çok daha hızlı artabileceği endişelerinin şimdilik ortadan kalkmasına" bağlamayalım. Zira enflasyon bağırarak geliyor, FED her ay yaptığı alımları azaltacağını söyledi (Orda da şöyle bir olay var: seneye azaltabilirdi ama piyasa agresif gitmeye devam ettiğinden bu yıla çekilebilir.) Bu da önümüzdeki dönem, faiz cephesinde oyunun yeniden sertleşeceğini gösterir.

Geçen hafta TL varlıklar kıymetlendi. TL dolar karşısında % 2.1 değer kazanarak 8.07'ye inerken, Borsada EREGL toplayan bir yabancı yatırımcı sayesinde BIST100 % 1.07 artışla 1408,14 puandan kapandı. Yeni haftaya başlarken kripto paralarla ilgili sorun öne çıkıyor. Türkiye'de ödeme aracı olarak kabul edilmeyeceği düzenlemesinin ardından ABD Hazinesinin kara para aklamada kullanıldığından kurumlara ceza kesileceğinin açıklaması coinlerde haftasonu satışları getirdi. Düzeltme midir belli değil ama bir tedirginlik var. Üstelik diğer piyasaları da etkileyebilir. Göreceğiz bakalım, borsanın meşhur sözlerinden “Mayıs'ta sat ve git” bakalım bu yıl biraz erkene mi çekilecek yoksa hiç mi gerçekleşmeyecek?

STRATEJI
BIST100 Endeksi; 1400 seviyesinin üstüne attı. Artık 1400 seviyesi destek olmak üzere gözü yukarda olabilir. 1415 ve 1422 dirençler olabilir.


Alnus Yatırım Menkul Değerler A.Ş
www.alnusyatirim.com
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.