BU HAFTA PİYASALARDA NELER BEKLENİYOR?
Geçen hafta yurt içinde endeksin haftalık bazda %1.07 yükseliş yaşadığı gözlendi. Hafta ortasından sonra toparlanan endeks TCMB faiz kararlarını da takip etti. Bankacılık endeksinde bir kıpırdanma oluşsa da Cuma günü bu eğilimin devamı gelmedi fakat haftalık olarak baktığımızda %4.15 yükseliş yakalandı. Bu, 4 Ocak haftasından bu yana yaşanan en yüksek haftalık yükseliş olarak kayda geçti. 10 yıllık tahvil faizi geçen hafta %1,86 düşüş ile %18’in altını gördü. ABD’de ise enflasyon beklentilerden daha yüksek gelmeyince bu durum endekslerde yeni rekorların kırılmasına imkân verdi. 10 yıllık ABD tahvil faizleri %1.50’li seviyele kadar geri çekildi. Cuma günü ise bir miktar yükselişle %1.6 yakınlarında haftayı tamamladı.
Bu haftanın önemli gündemlerinden birisini Avrupa Merkez Bankası para politikası toplantısı oluşturacak. Perşembe günü toplanacak Avrupa Merkez Bankası, borçlanma maliyetlerindeki artışın toparlanmayı raydan çıkarmasını önlemek için yakın zamanda artırılan tahvil alımlarının ilerideki hızına ilişkin bölünme işaretleri üzerine büyük olasılıkla baskı altında kalacak. Hollanda merkez bankası başkanı Klaas Knot ivmenin geçici olduğuna inanırken, ECB başkanı Christine Lagarde ekonominin hala "koltuk değneklerinde" olduğunu ve teşviklerin geri çekilemeyeceğini söyledi. Euro bölgesi halen kısıtlamalar ve üçüncü bir COVID-19 dalgası ile boğuşuyor, ancak ticari faaliyetler devam ediyor gibi görünüyor. Cuma günü Nisan ayı imalat satın alma yöneticileri endeksi, görünüm hakkında yeni ipuçları verebilir. Verilerde hızlı bir toparlanma sinyalleri, ECB'nin tahvil alımını ne zaman yavaşlatacağına dair soruları gündeme getirebilir.
Bu hafta ayrıca ABD’de FAANG hisselerinden Netflix’in bilanço sonuçları açıklanacak. Netflix, salgın sırasında evde kalmalar nedeniyle parladı. Ancak aşılar tüm hızıyla devam ederken ve tüketiciler normal hayatlarına geri dönmeye doğru eylem içindeyken bu durum şirket için olumsuzluk potansiyeli yaratabilir. Yine de, şifre paylaşımını engellemeye yönelik son çabalar, abone sayısını artırabilir. Şirketin hisse senedi, dördüncü çeyrek sonuçlarının hemen ardından 20 Ocak'ta rekor seviyeye ulaştı, ancak o zamandan beri geriledi.
Avrupa’da ise Nestle ve Renault gibi şirketler Avrupa'nın bilanço sezonunu başlatacak. Tüm şirketlerin bilanço sonuçlarında Avrupa'nın yakın tarihindeki en iyi çeyreğine işaret eden % 56'lık bir genel kazanç artışı bekleniyor.
Bu hafta ayrıca Avrupa ve ABD’de imalat ve hizmet PMI verileri Cuma günü açıklanacak. Aşılamaların yaygınlaşması ve sağlanan teşviklerle birlikte son zamanlarda imalat tarafında yaşanan güçlenme nedeniyle bu veriler büyüme ve enflasyonun gidişatı açısından yakından takip edilecek.
Sabah ABD vadelilerine baktığımızda yatay bir görünüm oluştuğunu izliyoruz. Asya piyasalarında ise şirket karlılıkları ve iyileşen ekonomik verilerin desteğiyle pozitif tarafta hareketler yaşanıyor. Endeksin ise güne hafif yükselişle başlaması muhtemel görünüyor.
USDTRY
Geçtiğimiz haftanın önemli gelişmelerinden olan TCMB PPK toplantısından piyasa beklentilerine paralel olarak faiz artışı gelmedi. Toplantı sonrasında yayımlanan karar metninde yapılan değişiklikler sıkça konuşulurken “gerektiği takdirde ilave sıkılaştırma yapılacaktır “ifadesinin metinden çıkarılması gündem oluşturdu. Hafta içerisinde ABD’de açıklanacak olan işsizlik başvuruları yakından takip edilecek. Yaşanan gelişmeler çerçevesinde yukarı yönlü hareketin sürmesi beklenen kurda 8,15 ve 8,20 TL direnç seviyeleri takip edilecek. Olası aşağı yönlü hareketin oluşması durumunda ise 8,05 ve 8,00 destek seviyeleri test edilecek.
EURTRY
TCMB PPK toplantısında politika faiz oranında değişikliğe gitmedi. Toplantı sonrasında kurda yukarı yönlü hareket kısmen görülse de etkisinin kalıcı olmadığı gözlemlendi. Bu hafta içerisinde Avrupa Merkez Bankası faiz oranı açıklaması yakından takip edilecekken yapılacak açıklamalar yakından takip edilecek. Yaşanan gelişmelere bağlı olarak aşağı yönlü hareket seyretmesi beklenen EURTRY’de 9,75 ve 9,85 TL direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekiyor. Olası satış baskının oluşması durumunda ise 9,65 ve 9,60 destek seviyeleri önemini koruyor.
EURUSD
Dolar endeksinde görülen geri çekilme ile ABD 10 yıllık faiz oranlarında görülen gevşeme sonrasında paritedeki yukarı yönlü hareketin kuvvetlendiği görüldü. Aşılama programının ABD’de hızla devam etmesi ve ekonomik verilerin güçlenmesi paritedeki hareketi sınırlayabilir. Hafta içerisinde Avrupa Merkez Bankası’nın faiz kararı yakından takip edilecek. Teknik açıdan inceleyecek olursak, tepki alımlarının görülmesi halinde 1,1990 ve 1,2020 direnç seviyeleri takip edilmesi gerekirken satış baskısının devam etmesi halinde ise 1,1940 ve 1,1915 destek seviyelerinin test edilmesi bekleniyor.
ONS ALTIN
Ons Altın’daki yukarı yönlü hareket kuvvetleniyor. Dolar’da görülen geri çekilme Ons Altın’a olumlu yansımaya devam ediyor. 10 yıllık ABD tahvillerinde tekrardan 1,58 seviyelerinin görülmesi Ons Altın’daki hareketin önemli bir kısmını oluşturuyor. Hafta içerisinde yaşanacak olan gelişmelerin takipçisi olacağız. Teknik açıdan incelendiğinde yukarı yönlü hareketin devam etmesi durumunda 1785 ve 1795 $ direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekiyor. Satış baskısının devam etmesi halinde ise 1770 ve 1760 destek seviyeleri yakından izlenecek.
GBPUSD
İngiltere tarafından yapılan açıklamaya göre 2021 1.Çeyrekte yüzde 1,6 küçülürken IMF, İngiltere ekonomisinin büyüme beklentisini yüzde 4,5’tan yüzde 5,3’e revize etti. ABD’de ise enflasyon oranındaki artış devam ediyor. Hafta içerisinde İngiltere tarafından açıklanacak olan TÜFE endeksi paritede oynaklığa neden olabilir. Yukarı yönlü seyrini sürdüren paritede olası satış baskısının gelmesi halinde 1,3830 ve 1,3800 destek seviyeleri takip edilmesi gerekiyor. Yukarı yönlü seyrin sürmesi durumunda ise 1,3885 ve 1,3915 direnç seviyeleri önem arz ediyor.
USDJPY
Geçtiğimiz hafta Japonya Merkez Bankası başkanı Kuroda’nın yaptığı açıklamalarda, ekonominin ilerleyen zamanlarda iyileşmeye devam edeceğini belirtirken yüzde 2 enflasyon oranında ısrarcı olduklarının belirtti. ABD’deki 10 yıllık tahvil faizlerinin düşüş göstermesi devam ediyor. Hafta içerisinde açıklanacak olan Japonya Mart ayı TÜFE verisi paritedeki hareketliliği artırabilir. Teknik açıdan bakılacak olursa, yukarı yönlü hareketini sürdürmesi durumunda 109,50 ve 110,00 direnç seviyeleri takip edilecek. Satış baskısının oluşması durumunda ise 108,00 ve 107,50 destek seviyelerinin test edilmesi bekleniyor.
BRENT PETROL
Brent Petrol’de yukarı yönlü seyir devam ediyor. Geçtiğimiz hafta ABD Ham petrol stoklarında 5,9 milyon varillik azalış gerçekleşirken Brent Petrol’de hareketin kuvvetlendiği görüldü. Ekonomik toparlanmanın hızlanması ve aşılama programının Dünya genelinde hız kazanması Brent Petrol’ü olumlu etkiliyor. Teknik açıdan bakılacak olursa, yukarı yönlü hareketin sürmesi durumunda 66,70 ve 67,50 $ direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekiyor. Yaşanan gelişmelerle beraber aşağı yönlü bir seyrin oluşması halinde ise 65,80 ve 65,00 $ destek seviyeleri önem arz ediyor.
GRAM ALTIN
USDTRY’de görülen geri çekilme her ne kadar Gram Altın’ı olumsuz etkilese de Ons Altın’ın değer kazanması sonrasında yukarı yönlü hareket devam ediyor. ABD 10 yıllık tahvillerinde görülen fiyat hareketliliklerinin azalması ve dolar endeksinde görülen geri çekilme Gram Altın için olumlu bir gelişme oldu. Hafta içerisinde yaşanacak gelişmeleri yakından takip edeceğiz. Gram Altın’da yukarı yönlü hareketin devam etmesi durumunda 470 ve 475 TL direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekirken aşağı yönlü bir hareketin olması durumunda ise 455 ve 445 TL destek seviyeleri aşağı yönlü hareket için önem arz ediyor.
Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlatciyatirim.com.tr
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.