Güne Başlarken (AlnusYatırım)

Kaldığı Yerden Devam
ABD dolarının değer kaybettiği ortamda emtialarda, tahvilde, borsada yatırımı olanların para kazandığı bir dönemde TL varlıklarında değer kayıplarının olduğu bir dönem yaşıyoruz. Burada yabancı yatırımcının tavrı etkili oluyor.
Literatürde yapılan çalışmalarda borsada yabancı yatırımcıların alış-satış tutarları ile endeksin aylık getirisi arasında pozitif bir ilişki olduğu görülmüştür. Hatta bir sonuçta "yabancı yurtdışı yerleşiklerin yaptıkları hisse senedi yatırımlarının Borsa İstanbul'u etkilemenin ötesinde borsaya yön verdiğinden bahsetmek mümkündür" denilmektedir.
Borsa İstanbul'da 2012 yılında yabancı alımları toplamı ne kadardı hatırlayan var mı? 5.3 milyar dolar giriş yapmışlardı. 2013'de 0.4 milyar dolarlık satış sonrası 2014'de 2.2 milyar dolarlık daha giriş olmuştu. O günden sonra borsanın yabancıya -2017 dışında- cazip gelmediği görülmektedir. 2018'de 2.0 milyar dolar, 2019'da 0.6 milyar dolar hisse satan yabancılar, 2020 yılının ilk yarısında 4.2 milyar dolarlık satış yaparak en büyük çıkışı gerçekleştirmişti. Aslında ilk 5 ayda daha fazla satmışlardı da Haziran'da 78 milyon dolarlık alım yapmıştılar.
Geçen ayın sonlarında artan satışların dahil olduğu Temmuz ayına ilişkin yabancı işlemleri aylık verisi BIST tarafından yayınlandı. Buna göre Temmuz'da rekor işlem hacmi ile nette 892.7 milyar dolarlık satış yapmışlar. Yani kaldıkları yerden satışa devam etmişler. Böylece ilk 7 aylık satış 5.09 milyar dolara ulaştı.
7 ayın hepsinde satış yiyen TUPRS'da toplam satış tutarı 575 milyon dolara ulaşırken Temmuz'da 278 milyon dolarlık ciddi satış yiyen GARAN'daki 7 aylık satış toplamı 783 milyon dolara ulaştı. Aynı sürede diğer bankalardan AKBNK 407 milyon dolar, YKBNK 227 milyon dolar, ISCTR 175 milyon dolar satış yedi ki bu satışlar banka endeksinin yılbaşından beri % 30 aşağıda olmasına neden olmuştur. Öyle ki bankalar artık 5 F/K ile işlem görmektedir. 7 ayda EREGL 263 milyon dolar, TKFEN 175 milyon dolar ile diğer ciddi satış yiyen hisseler oldular.
Yalnız, yabancıların her hissede satış yaptığını söylemek hatalı olur. Örneğin ASELS'da son 6 ayda nette alıcı olup toplamda 140 milyon dolarlık alım yaptılar. Ayrıca MGROS, KOZAA, VESTL gibi hisselerde nette alımları görülmektedir. Umarım, yakın zamanda bu alımlar genele yayılır.
STRATEJI
BIST100, çift basamaktan kurtulduktan sonra gelen satış dalgasıyla 1205'den % 11 düştü ve 1065'i gördü. Gelen tepki şimdilik % 2 seviyelerinde kalıyor. 1120 yukarı geçilirse iyimserliğe dönülebilir.


Alnus Yatırım Menkul Değerler A.Ş
www.alnusyatirim.com
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
HİNDİSTAN MERKEZ BANKASI : PPK, REEL GSYİH'NIN 2021 MALİ YILINDA NEGATİF OLACAĞINI ÖNGÖRÜYOR
HİNDİSTAN MERKEZ BANKASI : DAHA FAZLA POLİTİKA KARARI İÇİN ALAN VAR
HİNDİSTAN MERKEZ BANKASI : GIDA FİYATLARININ YUKARI YÖNLÜ OLUŞU DEVAM EDİYOR
HİNDİSTAN MERKEZ BANKASI : ENFLASYON İKİNCİ YARIDA GEVŞEYECEK
HİNDİSTAN MERKEZ BANKASI POLİTİKA FAİZİNİ (REPO) : %4. (BEKLENTİ: 3.75%, ÖNCEKİ: 4.00%)
Facebookta Paylaş