Gözler Merkez'in Faiz Kararında (Işık FX)

Gözler Merkez'in Faiz Kararında
Bu hafta yurtiçi piyasaların gözü TCMB'nin vereceği faiz kararında olacak.
10 Ocak'tan itibaren oldukça faal şekilde piyasaya müdahalelerde bulunan Merkez Bankası'nın hamleleri kur üzerinde etkili olmayı başardı;
10 Ocak
TCMB tarafından Bankalararası Para Piyasası'nda bankaların borç alma limitleri 22 milyar TL'ye düşürüldü. Yabancı para zorunlu karşılık oranlarında 50 baz puan indirim yapılarak piyasaya 1,5 milyar dolar likidite enjekte edildi. Bu müdahale daha çok bankaların acil likidite ihtiyacını karşılamak için atılan bir adım olduğundan, kur üzerindeki etkisi oldukça sınırlı oldu.
12 Ocak
Daha önce eski Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı zamanında da başvurulan bir yöntem olarak, TCMB 12 Ocak tarihinde bir hafta vadeli repo ihalesi açmadı. En son 2014 Ocak'ta uygulanan ve istisnai gün adı verilen bu uygulama ile TCMB, bankaları yüzde 8 olan politika faizi ile fonlamak yerine, yüzde 8,50 olan gecelik borç alma faizi ve yüzde 10'luk Geç Likidite Penceresine yönlendirmiş oldu. Bu müdahalenin ise kur üzerinde oldukça etkili olduğunu söyleyebiliriz. Karar öncesinde 3,92'nin üzerine kadar tırmanan kur 3,74'e kadar gerileyerek kapanışı 3,76 seviyesinden gerçekleştirdi.
12 Ocak tarihinden bugüne repo ihalesi açmayan TCMB, bu şekilde politika faizini artırmadan faizleri yukarıya çekmiş oldu.
16 Ocak
TCMB, BİST repo pazarında yüzde 8,5 ile bir miktar fonlama sağlamasının ardından kotasyonunu kaldırdı. Bu hamle sonrasında taleplerde faiz yüzde 9,06'ya, tekliflerde ise yüzde 9,9'a kadar yükseldi. Bugünün son işlemi yüzde 9,30 seviyesinden gerçekleşti. Böylece TCMB piyasayı yakından takip ettiğini ve gerekmesi durumunda müdahaleden çekinmeyeceği mesajını yinelemiş oldu.
17 Ocak
Merkez Bankası tarafından yapılan açıklamada Türk Lirası deposu karşılığı döviz deposu ile ihale yapılacağı duyuruldu. Merkez Bankası tarafından uygulanan bu araç ile dövizde yaşanan oynaklığın önüne rezerv kullanılmadan müdahale edilebilme imkanı sağlanmış oldu. Errtesi gün açılan ilk ihale 500 milyon dolar tutarında olurken, daha sonraki günlerde ihale tutarı 300 milyon dolara düşürüldü.
Daha önce Brezilya Merkez Bankası tarafından uygulamaya konulan swap yöntemiyle piyasaya müdahale hamlesi kurun ateşini almakta başarılı olmuştu. Ancak bu hamle yapılırken Brezilya Merkez Bankası'nın 360 milyar dolar rezervinin bulunduğunu hatırlatmakta fayda var. TCMB'nin ise şu anda altın rezervleri dahil toplam 110,55 milyar dolar rezervi bulunuyor.
20 Ocak
TCMB, üç gün önce açmış olduğu TL depo karşılığı döviz depo ihalesinde faiz oranını 50 baz puan artırdı. Daha önce yüzde 8'den yüzde 8,50'ye yükseltilen TL depo faizi, böylece yüzde 9'a kadar yükselmiş oldu.
Faiz yükseltilmesiyle birlikte Merkez Bankası, Londra swap piyasasına alternatif olma iddiasını pekiştirmiş oldu ve cazibesini korudu.
Adı Faiz Artırımı Olmayan Faiz Artışı
Tüm bu müdahalelerin ardından kurlardaki yükselişin önüne geçildiğini söyleyebiliriz. 11 Ocak'ta tarihi yüksek seviyesine yükseleen dolar/TL kuru bu tarihten itibaren geri çekilme göstermeyi başardı. Aslına bakarsak Merkez Bankası, bu müdahaleler ile kurun ateşini almış, volatiliteyi düşürmüş ve Türk Lirası'nın sahipsiz olmadığı mesajını piyasaya vermiş oldu. Bunun sebebi ise yapılan hamlelerin adı faiz artırımı olmasa da etkisinin faiz artırımı şeklinde olmasıydı. Bu durumu da gecelik borç verme faizi ile haftalık repo faizinin ağırlıklı ortalaması olan, Ağırlıklı ortalama fonlama maliyetinden(AOFM) görebiliyoruz. Bu kararlar öncesinde yüzde 8,29 seviyelerinde olan AOFM 18 Ocak itibariyle yüzde 9,12'lere kadar yükselmiş durumda.
24 Ocak'ta TCMB'nin vereceği faiz kararının AOFM seviyesine yakın bir oran olması piyasa tarafından fiyatlanmış durumda. Bu da 1 hafta vadeli repo faiz oranının(politika faizi) yüzde 8 seviyesinden, yüzde 9'a yükseltilmesi anlamına geliyor. Ancak büyüme hedeflerinin korunması, enflasyonun yüzde 8,53 seviyesinde olması ve Merkez Bankası üzerindeki baskı, sınırlı faiz artışına gidilebileceeğini işaret ediyor. Bu durumda TCMB, önümüzdeki toplantıda politika faizinde 50 baz puan artışa giderek bu toplantıyı noktalamayı tercih edebilir. Faiz koridorunun üst bandında 100 baz puan, alt bandında 25 baz puanlık artış yapılmasıyla birlikte 7,50-8,50-9,50 koridor simetrisi de sağlanmış olacaktır. GLP'de ise yapılacak 100 baz puanlık artış TCMB'nin ilerleyen süreçte bu silahı devrede tutması adına önemli bir adım olabilir.
Dolar/TL tarafına baktığımızda ise 100 baz puanın altında yapılacak herhangi bir faiz artışı piyasayı tatmin etmeyebilir. Böylelikle kurda tekrar yükseliş hareketinin hız kazandığını görebiliriz. Yaşanacak yukarı yönlü hareketlenmelerde 3,8450 direncinin aşılması durumunda 3,94 direnç seviyesinin test edildiğini görebiliriz.


Ali DALKILIÇ
Araştırma Uzmanı
IşıkFX Araştırma Uzmanı



 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com

***Raporun Tamamı Ekteki Dosyada Bulunmaktadır***

                                  ***
                                Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş