Global ticaret, Dünya ekonomisindeki büyümenin gerisinde kalaacğı durgun bir on yılla karşı karşıya-BCG

Yeni bir rapora göre, Ukrayna'daki savaş stratejik ittifakları yeniden şekillendirdiği ve sınır ötesi ticaret akışını değiştirdiği için, uluslararası ticaret önümüzdeki on yılın büyük bölümünde küresel ekonomiden daha yavaş büyüyecek.

 Boston Consulting Group'un tahminlerine göre, dünya ticaretinin yıllık genişleme oranı 2031'e kadar ortalama %2,3 olacak.

 Global ticaret, pandemiden önceki on yılda global ekonomik büyüme oranını büyük ölçüde takip etti. Dolayısıyla rapor, Dünya Ticaret Örgütü'nün çeyrek asırdan uzun bir süre önce kurulmasından bu yana küreselleşmenin en kötü döneminin yaşanacağını tahmin ediyor.

BCG genel müdürü ve raporun yazarlarından biri olan Nikolaus Lang, "Yaklaşık 30 yıllık nispeten güvenli bir ticaret ortamından sonra, ABD ve AB liderliğindeki bir topluluk ve bir Çin-Rusya muadili ile birlikte bağlantısız ülkelerin oluşturduğu üçüncü bir gruplaşmanın potansiyel olarak ortaya çıkmasıyla birlikte yeni bir Doğu'ya karşı Batı dinamiğinin ortasındayız" dedi.

 BCG'nin önümüzdeki dokuz yıllık ticaret sarsıntısında kazanacaklar ve kaybedeceker tahminleri şöyle sıralandı:

 Avrupa Birliği, büyük ölçüde Amerika'nın Avrupa'ya yaptığı enerji ihracatı sayesinde ABD ile olan ticaretini 338 milyar dolar artıracak ve ayrıca Asya ülkeleri, Afrika, Orta Doğu ve Hindistan ile birleşik ticaretini genişletecek.

 ABD ile Çin arasındaki ticaret 63 milyar dolar azalacak

 AB ile Çin arasındaki ticaret büyümesi de yavaşlayacak ve BCG'nin "önceki yıllara kıyasla mütevazı bir artış" olarak adlandırdığı ölçüde, sadece 72 milyar dolar artacak.

 Kuruluş, Rusya'nın Çin ve Hindistan ile ticaretinin "yalnızca Çin ile olan 90 milyar dolar dahil" 110 milyar dolar artacağını söyledi.

 Güneydoğu Asya, büyük ölçüde Çin, Japonya, ABD ve AB ile yeni ticarete bağlı tahmini 1 trilyon dolarlık yeni ticaretle ana kazanan olacak.

 Çin ile Asya ticareti, bölgeler arası en büyük ilerlemeyi sağlayarak 438 milyar dolar artacak



Facebookta Paylaş