Günlük bülten (Yapı Kredi Bankası)

Hava sıcaklıkları mevsim normallerinin üzerinde seyrediyor. Alışılmış soğukların olmaması global ekonomi için oldukça avantaj sağlıyor. Çünkü bu kış konjonktür farklı. Savaşın yol açtıklarından biri de gaz tedarik sorunu. Avrupa tedarik sorununu yönetmeye çalışıyor. Enerji ekonomik aktivite için, günlük hayat için gerekli bir faktör. Havaların sıcak gitmesi enerji kıtlığına yol açmadı (daha yüksek enerji fiyatı daha yüksek enflasyon sorunu yeni zirveler tayin etmedi). Korkulan olmadı. Üretim darbe almamış oluyor. Sonuçta AB globaldeki arz problemlerinin yarattığı sorunların çok ötesinde bir sorun yaşamamış oluyor.
Bu resmin sonucu genel olarak AB verilerinde, finansal varlık fiyatlarında görülüyor. Bugün ise Almanya ZEW endeksleri açıklanacak. Hem cari durum hem gelecek öngörülerinin önceki veriye göre iyileşme kaydetmesi bekleniyor. İş ikliminin daha ılımlıya döneceği algısı resesyon endişelerini azaltabilir. Geriye enflasyon sorunu kalıyor. Bu noktada para politikasının sıkılaştırılmasının karşılığı arzu ediliyor. TÜFE’nin 8,6% sevisinde kalması diğer bir beklenti.
Bu sabah Asya kaynaklı haber akışı öne çıkıyor. Çin MB piyasaya 504 milyar yuan fonlama sağladı. Japon 10 yıllık tahvil faizi 0,50% seviyesinde üzerinde 3. gününe girdi. Bildiğiniz gibi 0,50%’yi Japon MB üst sınır olarak açıklamıştı. Sınır aşılmış durumda. Üst sınır korunacak mı, revize mi edilecek yoksa kalkacak mı sorusu kritik. Bu sabahın diğer konusu ise Çin’den gelen makro verilerin güçlü gelmesi. 4. çeyrek büyümesi beklentileri çok aştı, sanayi üretimi de aynı gücü gösterdi; perakende satışlar çok belirgin toparlanma kaydetti.
Dünyanın üretim üssü olan Çin’in bu sabahki verileri, salgında yöntem değiştirmesi ve kısıtlamaları kaldırmasının etkileri pratiğe dönüşmeye başladığı dönemi yansıtıyor. Bu, toparlanmanın kuvvetlenebileceği anlamına geliyor diye değerlendiriyoruz. Daha canlı Çin daha canlı global diyebiliriz. Sonucu, şahin politikalar daha uzun sürebilir şeklinde oluşturabiliriz.
Dün ABD piyasaları kapalı idi. Piyasalar yeni güne Çin verilerini etkisi ile başlıyor. Risk iştahı baskılanıyor. Bu sabah globalde risk iştahı sınırlı negatif. ABD vadelileri hafif eksi. Asya’da hem pozitif hem negatif seyir var. Çin yüzde çeyrek, Hong Kong yüzde 1 civarı eksi; Japonya yüzde 1’in biraz üzerinde artı. ABD 10 yıllık tahvil faizi 3,54%, Dolar Endeksi 102,3, ons altın 1.910 Usd civarında işlem görüyor.
Lokal tarafta dün Borsa yüzde 5’e yakın primle kapandı. TL Tahviller yatay seyretti. Eurobondlar sınırlı kayıp yaşadı. TL ise günü yatay tamamladı.
Perşembe günü TCMB faiz kararını açıklayacak. Politika faizi 9% seviyesinde. Piyasa beklentisi faizde değişiklik olmaması yönünde.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Putin ile görüştü. Görüşmede Ukrayna, Suriye, enerji, tahıl koridoru gibi konular ele alındı.


Usd/TL: ABD piyasaları Martin Luther King Günü nedeniyle dün kapalı idi. Bu sebeple global piyasalar nispeten sakin bir seyir izledi. Genel olarak iyimser, risk iştahından yana olan fiyatlama davranışının bir zayıfladığı bir seyir oluştu. Bu algı ile Usd talebi sınırlı artış kaydetti. Dolar Endeksi 102,3 seviyesinde bu sabah işlem görüyor. Dün sabah 101,9 civarında idi. Bu sabah açıklanan Çin verileri beklenenden iyi geldi. Büyümeye işaret eden veriler, global büyüme sinyali olarak algılanıyor. Bunun karşılığı ise şahin FED olarak okunuyor.
Bu hafta veri akışı yoğun, merkez bankalarından da konuşmaların yoğun olacağı belirtelim. Veriler ve açıklamalar farklı olurlar ise hareketli bir hafta yaşanmasına yol açabilir. Bugün Almanya ZEW endeksi, İngiltere işsizlik oranı, ABD şirket bilançoları ajandada öne çıkıyor.
Lokal tarafta mali destekler, maaş artışları, emeklilik konuları sıcak konular. EYT’nin yasalaşması bekleniyor. Bu başlıklardan mali açıdan önemli rakamlar ortaya çıkıyor.
Perşembe günü PPK faiz kararını açıklayacak. Yılın ilk toplantısında faiz değişikliği beklenmiyor. Sözlü yönlendirme daha önde olabilir.
Kur bu sabah 18,79 civarında işlem görüyor. Aşağıda 18,77 ve 18,75; yukarıda 18,82 ve 18,85 gün içi öne çıkan teknik seviyeler.


TL Tahvil/Bono: ABD piyasaları bugün tekrar açılıyor. Dün kapalı idiler. Tahvil faizlerinde sınırlı yükseliş söz konusu. Bu hafta veriler piyasaya yön verebilir. Diğer yandan resesyon ihtimali sıcak. Bir resesyon yaşanabileceği ve bunun da çok derin olmayabileceği konuşuluyor. Tabi diğer cephede daha derin olacak diyenler yer alıyor. Hafif resesyon ihtimalinin öne çıkması tahvil faizlerinde aşağısını sınırlayabilir. Bu sabah Çin verileri oldukça iyi geldi. Piyasaların bir gerginleşmesi ile faizler biraz yukarı gelebilir.
Lokal tarafta tahvil faizleri mevcutta lokal haberlere odaklı işleyişini sürdürüyor. Tahvil faizleri son birkaç gündür yukarı geliyor. Burada konu verim eğrisinin yakın tarafı değil, uzak tarafı. 10 yıllık gösterge tekrar çift haneye erişti. Menkul kıymet tesis setinin genişletilmesi, yeni arzlar faizleri biraz yukarı çekiyor.
Hazine dün, 7 yıl vadeli değişken kuponlu, 10 yıl vadeli sabit kuponlu kıymetli arz etti. Sırasıyla ROT dahil 3 ve 23,3 milyar TL satış yapıldı. Faizler ise 21,69% ve 10,39% oldu. Bugün 11 vadeli bono ve 2 yıl vadeli sabit kuponlu tahvil ihraç edilecek.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 7 baz puan yükselişle %9,94 ve yatay %10,32 ile tamamladı.


Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım): Yukarı hareketin güç kazandığı piyasada, 5,450 seviyesini ilk önemli direnç noktası olarak izliyoruz... 5,704 zirve noktasında başlayan kısa vadeli düşüş trendi içerisindeki aşağı hareketin -%19.3 oranında değer kaybıyla geçtiğimiz hafta test ettiği 4,601 üzerinde yukarı hareket hakim oluyor.
Haftaya % 4.47 oranında güçlü bir yükselişle başlayan piyasada, seans içerisinde kritik direnç noktası olarak izlediğimiz 5,150 seviyesinin yukarı geçildiğini gözlemiyoruz. 5,150 üzerinde yeniden kısa vadeli yükseliş trendinin başladığını düşündüğümüz piyasada, alım eğilimi ilk etapta 5,250 direncini aşma denemeleri gerçekleşecektir. 5,250 direncini aşacak hareketlerin ise 5,450 seviyesini hedefleyeceğini düşünüyoruz. 5,450 direncinin ise piyasada ilk etapta seans içi realizasyon oluşturabileceğini göz önünde bulunduruyoruz.
Geri çekilmelerde ise 5,150 ilk, 4,950 ise bir alt noktada daha güçlü destek konumunu sürdürecektir. Bu çerçevede 4,950 üzerindeki seyir piyasadaki yükselişin devamını getirecektir.


Eur/Usd: Bu sabah açıklanan Çin verileri beklentilerden iyi geldi. 4. çeyrek büyüme neredeyse beklentilerin (1,6%) 2 katı yüksek (2,9%). Sanayi üretimi aylıkta çok çok iyi, yıllık etkisi ise sınırlı iyi. Perakende satışlarda belirgin toparlanma oldu; beklenti eksi 0,8, sonuç eksi 0,2.
Dünya ekonomisi için önemli gösterge olarak algılanan veriler canlılık sinyali veriyor. Canlı Çin ekonomisi, canlı global ekonomi olarak okunabilir. Yavaşlamanın, olası resesyonun konuşulduğu süreçte Çin’in canlı olması resesyon söylemini zayıflatabilir. Diğer yandan ise şahin FED söylemini artırabilir. Bu sabah güne bu fiyatlama ile başlıyoruz.
Haftanın devamı veri akışına, merkez bankası konuşmalarına bağlı. Farklı sözler, beklentiden sapan veriler hareket yaratabilir.
Bugün Almanya ZEW endeksi, İngiltere işsizlik oranı, ABD şirket bilançoları (Goldman Sachs, Morgan Stanley, United Airlines) ajandada öne çıkıyor. Diğer yandan FED’den Williams konuşacak. AB tarafında ise Almanya TÜFE, ZEW endeksleri takip edilecek. ZEW endeksi geçen aya göre daha iyi sonuçlar verebilir.
Hafta boyunca veri ve konuşma trafiği yoğun. Verilerde sapma, konuşmalarda farklılık olması hareket yaratabilir.
FED kararına kadar olan süreçte piyasaların iyimser tarafa meyilli olmasını bekliyoruz. Süreçte haber akışı (veriler, konuşmalar, gelişmeler) dalgalanma yaratabilir.
Bu sabah 1,082 seviyesindeki paritede 1,079 ve 1,076 seviyeleri gün içi destek; 1,085 ve 1,088 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.


Gbp/Usd: İngiltere’de işsizlik oranı açıklanacak. Beklentiler 3,7% olan oranın değişmeyeceği yönünde. Verinin yüksek gelmesi BOE’nin sıkılaşmayı benzer seviyede koruması anlamına gelebilir. Diğer türlü şahinlik biraz olsun azalabilir. Zira işgücünün soğuması istenen bir sonuç.
Bugün ABD, AB tarafında da veriler takip edilecek. Hatta buralardaki trafik daha fazla. Genel olarak iyimser modda fiyatlama arzusu olmasını bekliyoruz. Hafta bazında veriler ve konuşmalar sapma/farklılık gösterirse hareket yaratabilirler.
Dolar Endeksi, 102,5 seviyesine yükseldi. Çin verileri Usd’ye destek oluyor, gün Usd lehine başlıyor.
Bu sabah 1,219 seviyesinde bulunan paritede 1,216 ve 1,212 seviyeleri gün içi destek; 1,223 ve 1,226 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.


Altın: Dün ABD piyasaları kapalı idi. Bugün ise hareketli başlıyor. Bu sabah açıklanan Çin veriler, toparlanma - canlanma sinyali verdi. Böylece piyasalar, aktivitenin artışını şahin merkez bankası sonucu olarak okuyorlar. Sabah itibari ile piyasa üzerinde biraz baskı oluştuğunu söyleyebiliriz. Günün devamında Almanya, ABD verileri fiyatlamayı etkileyebilir. Yavaşlama sinyali piyasalar için olumlu sonuç doğurabilir.
Haftanın devamında trafik yoğun. Hem makro veri tarafında hem de merkez bankaları tarafında hafta boyunca haber akışı olacak. Bir de ABD şirket bilançoları haftanın parametreleri arasında yer alacak. Bugün Goldman Sachs, Morgan Stanley, United Airlines bilançolarını açıklayacak.
ABD’de enflasyonun düşüşünü sürdürmesi, FED’in daha az faiz artışı sinyali vermesi kıymetli madenlerin yukarı yönde ilerlemesini sağlıyor. Önümüzdeki ay başındaki FED toplantısına kadar hava olumlu yönde olabilir.
Bu sabah 1.910 Usd seviyesindeki ons altında 1.902 ve 1.895 Usd seviyeleri gün içi destek 1.918 ve 1.926 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.


Eurobond: Aralık ayının 2. yarısında yukarı yöndeki hareket, Ocak ayının ilk yarısında aşağı yönde hareket görüldü. ABD 10 yıllık tahvil faizi öncülüğünde gelişmiş ülke tahvil faizleri ters V şeklinde seyir izlediler. ABD 10 yıllığı yükselişin daha fazlası düştü. Diğerlerinde ise düşüş sınırlı kaldı. ABD 10 yıllık tahvil faizi bir iki gündür tekrar yukarı meyil ediyor. Bu sabah Çin’den gelen veriler beklenenden canlı ekonomik aktivite olduğuna işaret etti. Gün sıcak başlıyor. Tabi tek Çin verisi kaderi değiştirmeyebilir. O yüzden bugün ve haftanın devamında açıklanacak veriler de kritik.
FED iyimserliği ile aşağı yönün bir adım önde olduğunu düşünüyoruz. Şubat FED toplantısına kadar hava iyimser tarafa meyilli olabilir. Bu hafta açıklanacak makro veriler ve merkez bankası konuşmaları farklı oldukları ölçüde hareket yaratabilirler.
Türkiye Eurobond faizleri ve CDS son günlerde globalden biraz ayrışıyor. 5 yıllık CDS günü 563 seviyesinde kapandı.
Dün Eurobondlar sınırlı negatif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 0-12 cent; orta vadelilerde 27-36 cent; uzunlarda 33-39 cent artış oldu. Faizler ise sırasıyla 7,80%, 8,10% ve 9,09% oldu.



Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.