Global Piyasalar Bülteni (Tacirler Yatırım)

Makroekonomik Gelişmeler
Bu hafta veri gündemi oldukça yoğun
Bu hafta veri gündemi oldukça yoğun olacak. Yurtdışında bu hafta Fed Başkanı Janet Yellen ile bölgesel başkanların açıklamaları ve Donald Trump'ın Kongre'de yapacağı sunum öne çıkıyor. Geçtiğimiz hafta açıklanan Fed tutanaklarının piyasalar tarafından biraz güvercin fiyatlanmasının ardından, bu hafta yetkililerin yapacağı konuşmaların faiz artışının zamanlamasına ışık tutması bekleniyor. FOMC'de oy hakkı bulunan Robert Kaplan Pazartesi günü, Başkan Yardımcısı Stanley Fischer'ın ise Cuma konuşması bekleniyor. Yine Cuma günü Fed Başkanı Janet Yellen da akşam saatlerinde Chicago'da konuşacak. ABD cephesinde bu hafta Fed Bej Kitap Raporu ve 4Ç16 GSYİH verisi de öne çıkıyor. Bunların yanı sıra, ABD Başkanı Donald Trump’ın yarın Kongre’de yapacağı konuşma da önemli olacak. Yurt içi tarafta ise 3 Mart Cuma günü yurt içi piyasalarda açıklanacak olan Şubat ayı TÜFE verisi takip edilecek. Hatırlayacağımız üzere Ocak ayı TÜFE artışı %1,7 olan piyasa beklentisinin oldukça üzerinde gelerek %2,46 olarak gerçekleşmiş ve yıllık enflasyonu %8,55’ten %9,22’ye taşımıştı. Cuma günü açıklanacak olan Şubat ayı TÜFE verisine ilişkin kurum beklentimiz %0,5 civarında. Enflasyon görünümündeki bozulmanın devam etmesi, önümüzdeki dönemlerde sıkı para politikasına duyulan ihtiyacı artırabilir.
Çin’de hizmet ticareti hacmi 5 trilyon yuanı geçti
Çin Ticaret Bakanlığı'nın hafta sonu açıkladığı verilere göre, Çin'de hizmet ticareti 2016 yılında ilk kez 5 trilyon yuanın üzerine çıktı. Böylelikle 2016 yılında hizmet ticaret 2015’e göre %14,2’lik artış kaydetmiş oldu. Hizmet ticaretinin Çin'in dış ticaretindeki payı ise %18'e yükseldi. Çin ile ABD arasındaki hizmet ticaretinin hacmi de 100 milyar doların üzerine çıktı. ABD, 52,3 milyar dolarla Çin'in bu alanda ticaret açığı verdiği ülkeler arasında ilk sırada yer aldı.
S&P’nin Türkiye için borçlanma tahmini 35,1 milyar dolar
Kredi derecelendirme kuruluşu S&P, gelişen ekonomilerin borçlanma göörünümlerine ilişkin bir rapor yayınladı. S&P raporunda, gelişmekte olan 20 ekonominin bu yıl için ticari kaynaklardan toplam borçlanma miktarının yıllık bazda 23 milyar dolar artarak 1,07 trilyon dolara ulaşmasını beklediklerini belirtti. Türkiye’nin ise toplam ticari uzun vadeli borçlanmasının 2017 yılında 35,1 milyar dolar seviyesinde gerçekleşmesinin beklendiği bildirildi. Raporda gelişen ekonomilerde bu yıl borçlanma ihtiyacındaki artışın büyük oranla kurlardaki hareketten kaynaklanmasının beklendiğine işaret edilirken, ABD dolarının 2016 yılına kıyasla bu yıl daha güçlü olabileceği belirtildi.


Tacirler Yatırım Menkul Değerler A.S
 http://www.tacirler.com.tr/

***Raporun Tamamı Ekteki Dosyada Bulunmaktadır***

                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul eetmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.