Günlük Bülten (Işık FX)

Mart ayına geçiş sürecinde olan piyasalar bu hafta Trump’ın senatoya yapacağı açıklamaları bekliyor olacak. Aynı zamanda ISM imalat, reel tüketim harcamaları, kişisel gelir ve giderler, PCE gibi ayrıntılı ve faiz politikası adına önemli veriler takip edeceğiz. ABD’den gelecek 2016’nın son çeyrek büyüme rakamları bu hafta itibariyle Dolar’ın yönü adına önemli. İçeride ise, enflasyon rakamlarını takip edeceğiz ve veri kurdaki yön açısından belirleyici olacak. Bu dönemki rakamlarda geçtiğimiz döneme göre daha ılımlı bir artış görülme ihtimali yüksek ancak genede enflasyonun yukarı isteğinin devam etmesi, içeride TL adına negatif bir etkide bulunabilir. Enflasyonun seyri aynı zamanda MB’nin para politikası açısından da önemli olacağı artık bilinen bir gerçek. Ağırlıklı ortalama fonlama maliyetini yüzde 8’lerden yüzde 10.30’lara kadar yükselten, kur açısından volatiliteyi ciddi anlamda düşüren, küresel risk iştahında görülen artışın da yansımalarını arkasına alan TCMB kurda son dönemde görülen iyileşmelerden memnun olmuşa benziyor. Mart ve Nisan ayında düşük baz etkileri, yüksek gıda fiyatları ve kurun birikimli etkisi, emtia fiyatlarındaki yüksek seyir ve üretici fiyatlarında son dönemde görülen güçlü seyrin TÜFE’ye bir süre daha negatif katkı yaratma ihtimali bulunuyor.
Güne baktığımızda ise, çekirdek dayanıklı mal siparişleri, askıdaki konut satışları ve FED üyesi Kaplan’ın konuşması önemli olacaktır. Özellikle dayanıklı mal siparişlerinde Ocak ayında görülecek artış Dolar’ın güçlenmesine neden olabilir.
EURUSD
Geride kalan haftanın en önemli gelişmesi kuşkusuz yayınlanan FOMC toplantısı tutanaklarıydı. Metinde Mart ayına dair bir sinyalin yer almaması dolar endeksinde kısa süreli bir geri çekilmeyi de beraberinde getirdi. Yeni haftada ABD cephesinden gelecek olan büyüme rakamlarını AB cephesinden enflasyon verisi takip edecek. Paritede kısa bir süre daha bant hareketi korunabilir. Trump ile birlikte hareketliliğin yeniden kendine bir yön çizmesi mümkün. Diğer bir yandan da geçtiğimiz haftalarda şahince açıklamalarda bulunan Fed üyelerinin açıklamaları da piyasa açısından önemli olacak. Paritede teknik olarak bir toparlanma görülüyor. Eğer hareketlilik 1.0550 seviyesinin üzerinde kalırsa yükseliş 1.0600’yı aşmak isteyebilir. 1.0650 ise yukarıda takip ettiğimiz önemli direnç. Geri çekilmelerde ise 1.0520 - 1.0500 bölgesi yeni alımların gündeme geldiği seviyeler arasında yer almaya aday.
USDTRY
Kurda uzun süren düşüş hareketi geçtiğimiz hafta kapanışına doğru hacmini yitirmeye başladı. Geçtiğimiz haftalarda pozitif ayrışan TL’de değer kazanımı enflasyon rakamlarına bağlı olacak. Orta vadede para politikasına olan etkisi nedeniyle son derece önemli olan enflasyon rakamlarında görülebilecek sert bir yükseliş TL’de yeni bir kırılmayı beraberinde getirebilir. Geçtiğimiz haftanın son işlem saatlerinde 3.60 seviyelerine kadar yükselişini gerçekleştiren kur için bu seviyenin üzerinde kapanışlar önemli olacak. Eğer 3.6000 - 3.6150 aralığının üzerine geçerrsek hareketlilik 3.65 seviyelerini yeniden test etmek isteyecektir. Gün içerisinde ise genel anlamıyla ABD cephesinden açıklanacak olan veriler ile yön bulacağız. Dolar endeksinde tutanaklar ile birlikte gündeme gelen kısa geri çekilme bulunduğumuz haftada yeni bir yükselişe evrilebilir. Geri çekilmelerde ise 3.5870 ve 3.5750 seviyeleri kuvvetli desteklere olarak karşımıza çıkmakta.
GBPUSD
Geride bıraktığımız haftayı İngiltere’den gelen verilerle kapattık. Mortgage onayları son bir senenin en hızlı artışını kaydederken tüketici borçlanmaları da son 10 yılın en hızlı yükselişini gerçekleştirdi. İngiltere’den Brexit referandumu sonrasında karışık veriler gelmeye devam ediyor. Bir önceki ay tarihi düşük seviyedeki faiz oranlarına rağmen tüketici kredilerindeki yavaşlama, enflasyondaki hızlı artışla beraber tüketici harcamalarının düşeceği endişesini yaratmıştı. Dolar tarafında FOMC tutanaklarının piyasada yeterince şahin bulunmamasının da etkisiyle kurun haftayı pozitif bölgede kapattığınnı görüyoruz. Bugün ise ABD tarafında dayanıklı mal siparişleri verisini takip edeceğiz. Teknik olarak kurda toparlanmalarda 1.25 hareketin önündeki ilk direnç seviyesi olarak karsımıza çıkıyor. Bu seviyenin kırılması halinde 1.2530-1.2570 seviyeleri takip edilebilir. Geri çekilmelerde ise 1.2400-1.2350 seviyeleri düşüşe destek olabilir.
ALTIN
Haftanın son işlem gününde altın fiyatlarında yükselişin hakim olduğunu gördük. Böylece üst üste üç gün boyunca değer kazanan sarı metal, kritik 1260 dolar seviyesine dayanmış oldu. Cuma günü ABD’den açıklanan konut satışları verisi ve son zamanlarda yükselişte olan siyasi riskler altın fiyatlarında yükselişin devam etmesinde etkili oluyor. Bugüne baktığımızda ise ABD’den açıklanacak dayanıklı mal siparişleri, askıdaki konut satışları ve FOMC üyesi Kaplan’ın konuşmasını takip edeceğiz. Teknik olarak değerli metaldeki yükseliş hareketinin devamında 1260-1262 dolar direncinin aşılması oldukça önemli. Bu seviyenin aşılması durumunda 1271 dolar hedeflli fiyatlamalar görebiliriz. Geri çekilmelerde ise 1251 ve 1246 dolar destek seviyeleri takip edilebilir.
BRENT PETROL
Petrol fiyatlarında kararsız seyrin hakim olduğu bir haftayı geride bıraktık. Cuma günü son olarak ABD tarafında sondaj kuyusu rakamını takip edildi. Petrol fiyatlarının 25 dolar seviyelerinden toparlanmaya başlaması ile birlikte ABD’de faaliyete geçen sondaj kuyusu rakamında da ivme hızlanmış görünüyor. Mart 2016’da 316’ya kadar gerileyen kuyu sayısı, Cuma günü açıklanan rakam ile 602’ye ulaştı. Ayrıca Uluslararası Enerji Ajansı ABD’nin ham petrol üretiminin Nisan 2016’dan bu yana ilk defa 9 milyon varilin üzerine çıktığını bildirdi. Gün içerisindeki haber akışı ise yine OPEC kaynaklı devam edebilir. Teknik görünümde ise gün içerisindeki fiyatlamalarda 56 dolar seviyesinin belirleyici olacağını söyleyebiliriz. Buranın altındaki fiyatlamalarda önce 55.70 sonrasında ise 55.30 görülebilir. Toparlanmalarda ise 57.00-57.30-57,90 önemli dirençler.

 Işık FX Araştırma Departmmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.