Getiri Makasının Politikalara Göre Şekillenmesi (Enver Erkan/Tera Yatırım )

https://terayatirim.com/arastirma/makro-perspektif/301220211124

Getiri Makasının Politikalara Göre Şekillenmesi

Tahvil piyasasının ana fiyatlama kriterleri… Yatırımcılar Omicron varyantındaki gelişmeler ile beraber finansal koşullar ve enflasyon olgusunu beraber değerlendirmeyi tercih ediyorlar. Omicron'un sınırlı etki yapacağına ilişkin beklentilere ilişkin devam eden risk duyarlılığı en azından riskli yatırım eğilimlerine zarar vermemiş görünüyor. Diğer yandan, halen ciddi bir sıkılaşma ve yüksek enflasyon fiyatlamasının yapılmadığını ABD faizlerindeki yumuşak tondan gözlemlemekteyiz. Kilit sorular arasında Hazine getirilerinin yükselip yükselmeyeceği ve hisse senedi boğa piyasasında ne kadar ivme kaldığı yer alıyor.

Vadelere göre finansal politika fiyatlaması… Covid’den daha az etkilenen bir dünyada, tedarik kesintileri kayaklı enflasyon olgusu aynı zamanda finansal teşviklerin de kesilmesi sürecinde hızlandırıcı olacağından getirilerde daha belirgin etki yapması beklenebilir. ABD 10 yıllık tahvil faizindeki hareketi %1,55’te görmekle beraber, buna daha likit bir piyasada tekrar bakmak gerekecek. Çünkü, yatırımcının önemli bir kısmı hala tatilde. Bu, özellikle piyasada canlı fiyat teklifi bulunmasını kısıtlıyor, dolayısıyla orada 5 Ocak gibi bir tarihten sonra resim daha net bir şekilde oluşur. Fed’in 2022 ve sonrasında neler yapacağını ele alırsak; fonlama faizini sırasıyla 3 faiz artışıyla 2022’de %0,75’te, 2023’te %1,5 seviyesinde görüyoruz. Bu oranın 2024’te %2’ye ve 2025’te %2,5 seviyesine ulaşacağını tahmin ediyoruz. Bond ve LIBOR tarafında benzer zaman aralıklarında fonlama oranındaki artışların getirdiği daha yüksek seviyeler izleyeceğiz, bu kapsamda da 10 yıllık vadede 2023 itibariyle %2 - 2,5 bandında, 2025 itibariyle %3 üzeri hareket beklenebilir.

 
ABD - Alman 10 yıllık tahvil faiz spreadi.. Kaynak: Bloomberg

Faiz spreadleri… ABD’nin ekonomik gücü ve kriz ihtimali Avrupa ve Çin’e göre daha az. Bu da politika evrimine daha sağlam güvenilmesine ve faizlerin daha hızlı yükselebileceğine dair beklenti oluşturuyor. Fed'in tahvil alımlarını kısmaya başlaması ve gelecek yılın ikinci yarısından itibaren faiz oranlarını yükseltmesinin beklenmesiyle, faiz spreadi geniş tabanlı olarak ABD lehine açılacaktır. Para politikası farklılıklarının bu dönemde daha önemli hale geleceğine inanıyoruz.

ECB, bölgedeki hızlanan enflasyon eğilimlerine kesinlikle dikkat etmiş olsa da, enflasyon baskıları konusunda daha az endişe dile getirdi. Aslında, Lagarde kısa süre önce merkez bankasının Euro Bölgesi enflasyonunun eninde sonunda gerilemesini beklediğini ve “mevcut duruma herhangi bir sıkılaştırma yaklaşımımız olsaydı, aslında yarardan çok zarar verirdi” dedi. Bu, ECB'nin toplam tahvil alımlarını 2022'de yalnızca çok kademeli olarak azaltacağı beklentisine dayanak oluşturuyor. 2022 için şu anda ECB faiz artırımı beklentimiz bulunmamaktadır. ECB politikasının görünümü ile daha hızlı hareket eden bir Fed arasındaki bu farklılık daha geniş bir ABD-Alman faiz spreadi öngörmemizi sağlamaktadır.

Sonuç? Ülkeler arası kriz potansiyellerinin farklılıkları, buna bağlı para politikası ihtiyatlılık dereceleri, Fed’in daha hızlı sıkılaşma eğilimi ve enflasyonun farklı katmanları çerçevesinde faiz spreadi hareket edecektir. Güncel görünümde kısa vadeli faizlerin, ABD’de uzun vadeli faizlere yakınlaşması ile ortaya çıkan getiri eğrisi eğiliminde uzun vadeli faizlerin aradaki farkı tekrar açmasını bekleriz. Bu durumun, daha kalıcı olabilecek bir enflasyon endişesinden ileri gelebileceğini düşünüyoruz. Dolayısıyla, farklı vadelerdeki hareket “enflasyonun eninden sonunda normal yerine geleceği” ya da “kalıcı ve yapısal hale gelebileceği” görüşlerinin ağırlıklandırmasına bağlı olacaktır. Piyasa Fed’in hızlı hareket ettiğini düşündüğünden bir süre peşinden gelmedi ve bu da 10 yıllıkların %1,40’larda kalmasını açıklayan bir olgu.


 Enver Erkan
 Araştırma - Başekonomist
 Tera Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
  www.terayatirim.com
                                 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş