Çin yuanının gelişen piyasa paraları üzerinde hiç olmadığı kadar büyük etkisi hissedilirken ve Çin para biriminin önümüzdeki yıl gelişen piyasa paralarının performansının belirlenmesinde önemli bir rol oynaması öngörülüyor.
Yuanın MSCI gelişen ülke paralarını içeren endeks ile korelasyonu Eylül ayında haftalık bazda rekor seviyeye yükseldikten sonra Omikron varyantının yayılması ile birlikte hafifçe geriledi. Bu yakın ilişki kısmen Çin’in endeksteki büyük ağırlığından kaynaklanırken aynı zamanda yuanın en az 2008’den bu yana en yüksek seviyesine çıkan Brezilya reali ve üç yılın zirvesine ulaşan Hindistan rupisi ile bağlantılarından da destek alıyor.
Yuanın artan küresel etkisi, Çin’in tüm dünya ekonomisinde derinleşen bağlantılarının diğer bir işareti olarak değerlendiriliyor. Yatırımcılar ABD tahvillerine alternatif olarak artan bir şekilde Çin tahvillerine yönelirken, bazı bankalar, yuanın dolar, euro ve yen gibi küresel bir rezerv para olmasını istiyor. Çin’in potansiyelinin bu ülkedeki belirsiz politika oluşturma ve düzenleyici kısıtlamalarla dengelenmesi birlikte, yuana bu kadar fazla bağlı olma sorunlara da yol açabilir.
PGIM Ltd. kıdemli ekonomisti Magdalena Polan, “Çin gelişen piyasa istikrarı ve büyüme görünümü için çok önemli bir unsur olacak. Çinli politika yapıcıların büyümeye istikrar kazandırmaya yönelik istekliliği, Çin’in ihracatına büyük ölçüde bağlı Latin Amerika, Asya ve Güney Afrika’nın görünümü için çok önemli olacak” dedi.
bloomberght.com internet sitesinde yayınlanan sözkonusu habere aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:
https://www.bloomberght.com/gelisen-ulke-paralarinin-yuana-bagimliligi-artiyor-2295149