Sabah Stratejisi (Ziraat Yatırım)

Dün de pozitif bölgede kapatan ABD borsaları bu sabah vadelilerde artı bölgede kalmaya çalışıyor. Asya tarafında ise Japonya hariç MSCI Asya Pasifik endeksinde yaklaşık %0,5 yükseliş gözleniyor. Çin'de bir kentte kapanma kararı alınmasına karşın Şanghay endeksi de alıcılı. Pfizer'ın Kovid hapı Paxlovid'in ABD'de acil kullanım onayı alması ve yapılan çalışmalarda Omikron kaynaklı hastaneye kaldırılma ihtimalinin Delta varyantının oldukça altında olduğunun gözlenmesi belirsizliği azaltması açısından olumlu haber akışı olarak izlendi. Bu arada dün ABD'de gelen makro veriler ekonomide momentumun devam ettiğine işaret etti. Bugün de ABD'de PCE, Dayanıklı Mal Siparişleri ve Michigan Üniversitesi Tüketici Güven Endeksi gibi önemli veriler takip edilecek. Hacimlerin görece düşük seyrettiği bu dönemde ocak ayının ikinci haftasına kadar piyasalarda bu modda hareketler devam edebilir. Yurtiçi tarafta ise kur korumalı TL vadeli mevduat düzenlemesinin yansımaları sürüyor. Dolar /TL bu sabah 12 seviyesinin altını zorluyor. Borsa İstanbul tarafında ise döviz veya dövize bağlı geliri olan şirketlerde sert satışların endeksi aşağıya çektiğini izlerken; bankacılık endeksi, sanayi endeksini yenmeye devam etti. Kurdaki görünüm nedeniyle bu rotasyon devam edebilir ancak son çeyrek kur ortalaması halen önceki çeyreğin oldukça üzerinde. Diğer yandan, kurdaki oynaklığın azalma trendine girme ihtimalinin artması hisse senetlerini cazip kılmaya devam edebilir ki değerlemeler açısından endeks ağırlığı yüksek şirketler de potansiyel ve hikaye sunmaya devam ediyor. Bu kapsamda, endekste mevcut seviyeler cazip gözüküyor. Teknik olarak da, 50 günlük ortalamanın bulunduğu 1.730/40 bölgesine yaklaşılması tepki alımlarını gündeme getirebilir. Yurtdışı piyasalardaki görüntü ve akşam kontratının günü artıda kapatmasına bağlı olarak BIST100 endeksi de güne %1'in üzerinde yükselişle başlayabilir.

 
 
 
     
MAKROEKONOMİ

    
Nihai verilere göre ABD ekonomisinin 3. çeyrekte büyüme hızı yıllıklandırılmış çeyreklik bazda %2,1'den %2,3'e yukarı yönlü revize edildi. Üçüncü çeyrekte, ihracatta aşağı yönlü bir revizyon, kişisel tüketim harcamaları ve özel stok yatırımlarına yönelik yukarı yönlü revizyonlarla kısmen dengelendi. İkinci çeyrekte ABD ekonomisi %6,7 büyümüştü.

Ayrıca ABD'de kasım ayına ilişkin Chicago Fed Ulusal Aktivite Endeksi 0,75'ten 0,37'ye gerileyerek beklentilerin üzerinde düşüş kaydetti, ancak pozitif bölgedeki seyrini yavaşlayarak da olsa sürdürerek ekonomik faaliyetlerde büyümenin devam ettiğine işaret etti.

ABD'de aralık ayına ilişkin Conference Board tüketici güveni 111,9'dan 115,8'e yükseldi. Tüketicilerin mevcut iş ve iş gücü piyasası koşullarına ilişkin değerlendirmesine dayanan cari koşullar endeksi yatay seyrederken, tüketicilerin gelir, iş ve iş gücü piyasası koşullarına ilişkin kısa vadeli görünümüne dayanan beklentiler endeksi yükseldi. Ayrıca enflasyonla ilgili endişeler, geçen ay 13 yılın en yüksek seviyesine ulaştıktan sonra devam eden fiyat artışlarına ve Omicron varyantının etkili olmasına rağmen azalış kaydetti.

Ayrıca ABD'de ikinci el konut satışları kasım ayında güçlü konut talebinin etkisiyle %1,9 artarak yükselişini hızlandırdı. Güçlü konut talebinin yanında, azalan konut stoku ve Fed'in parasal sıkılaştırma adımları atmaya başlamasıyla kredi faizlerinin yükselecek olmasının talebi öne çekerek konut satışlarını artırdığı gözleniyor.

İngiltere'de yılın üçüncü çeyreğine ilişkin nihai GSYH büyüme verisi çeyreklik bazda %1,3'ten %1,1'e geriledi. 3. çeyrekte devam eden tedarik zinciri sıkıntıları, iş gücü sorunları, dalgalanan enerji fiyatları ve artan enflasyonist baskıların yanında, aşılamadaki yavaşlamanın etkisiyle büyüme yavaşladı. Üçüncü çeyrekte bazı kısıtlamaların kaldırılmasının etkisiyle konaklama ve yemek hizmetleri ile eğlence hizmetleri sektörlerindeki faaliyetlerin güçlenmesi büyümeye olumlu katkı verirken, girdi tedarik ve iş gücü sorunlarının etkisiyle imalat ve inşaat sektörleri üretimindeki düşüşler ise büyümeyi aşağı çekti. Öte yandan, son çeyrekte Omicron varyantına yönelik endişelerin etkisiyle büyümenin daha da yavaşlaması beklenmekte.
 
Yurt dışı tarafta bugün veri takvimine bakıldığında,

ABD tarafında, TSİ 16.30'da kasım ayına ilişkin Kişisel Tüketim Harcamaları (PCE) Deflatör ve kişisel gelirler ve harcamalar verileri takip edilecek. Fed'in enflasyon göstergesi olarak izlediği PCE deflatör ekimde yıllık bazda %4,4'ten %5'e ve çekirdek PCE deflatör de %3,7'den %4,1'e yükselerek fiyat baskılarının artarak devam ettiğini göstermişti. ABD'de ekim ayına ilişkin kişisel gelirler aylık bazda %0,5 artışla yeniden yükseliş sergilerken, kişisel harcamaların artış hızı ise %0,6'dan %1,3'e yükselmişti. Kasımda ise PCE deflatörün yıllık bazda %5,7'ye ve çekirdek PCE deflatörün de %4,5'e yükselerek enflasyonist baskıların arttığına işaret etmesi bekleniyor. Nitekim öncesinde izlenen TÜFE, kasımda yıllık bazda 39 yılın en yükseği olan %6,8'e çıkarken, çekirdek enflasyon ise %4,9 yükselerek fiyat baskılarının devam ettiğine işaret etmişti. Kasımda kişiler gelirlerin ise aylık %0,4 ve harcamaların da %0,6 artarak yükselişlerini yavaşlayarak sürdürmesi bekleniyor.

Ayrıca ABD'de TSİ 16.30'da kasım ayına ilişkin dayanıklı mal siparişleri verisi açıklanacak. Dayanıklı mal siparişleri ekim ayında artış beklentisine karşın %0,5 düşüş kaydetmişti. İşletme yatırımları için göstergelerden biri olan uçak hariç savunma dışı sermaye malları siparişleri ekimde aylık %0,6 artmış, sermaye yatırımlarının yılın son çeyreğine güçlü başlangıç yaptığına işaret etmişti. Kasımda ise dayanıklı mal siparişlerinin aylık %1,8 artışla yeniden toparlanması bekleniyor.

Bunun yanında, ABD'de TSİ 18'de aralık ayına ilişkin nihai Michigan Üniversitesi Tüketici Güven Endeksi takip edilecek. Omicron varyantının olası etkilerinin tartışılmasına rağmen aralık ayı öncü Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi 67,4'ten 70,4'e yükselmişti. Endeksin aralıkta nihai veriye göre öncü veriyle uyumlu gerçekleşmesi bekleniyor.

Diğer yandan, ABD'de TSİ 18'de kasım ayına ilişkin yeni konut satışları verisi izlenecek. ABD'de ekim ayına ilişkin yeni konut satışlarının aylık bazda artış hızı %7,1'den %0,4 seviyesine yavaşlamıştı. Kasımda ise yeni konut satışlarının güçlü konut talebiyle aylık %3,3 artışla yeniden hızlanması bekleniyor.

Ayrıca ABD'de TSİ 16.30'da 18 Aralık haftasına ilişkin yeni işsizlik maaşı başvuruları verisi takip edilecek ve veride son dönemde istihdam piyasasındaki görülen olumlu seyrin devam edip etmediği izlenecek. 11 Aralık haftasında yeni işsizlik maaşı başvuruları 188 bin kişiden 206 bin kişi seviyesine yükselmiş, bununla birlikte pandemi döneminin en düşük seviyelerindeki seyrini sürdürmüştü. 18 Aralık haftasına ilişkin yeni işsizlik maaşı başvurularının ise 205 bin kişi seviyesinde gerçekleşerek yatay seyretmesi bekleniyor.

Yurt içi tarafta ise, TSİ 10'da TCMB'nin aralık ayı PPK toplantı özeti yayınlanacak. TCMB, politika faizini beklentilerle uyumlu olarak 100 baz puan indirimle %14 seviyesine çekmişti, eylül, ekim ve kasım ayında sırasıyla 100, 200 ve 100 baz puanlık faiz indirimine gitmişti. Arızi faktörlerin fiyat artışları üzerinde oluşturduğu geçici etkilerin ima ettiği faiz indirim alanının tamamlandığı ifade edilmiş ve bu da eylülden bu yana süren faiz indirimlerinin sonuna gelindiğine işaret etmekteydi. Alınmış olan kararların birikimli etkilerinin 2022 yılının ilk çeyreğinde yakından takip edileceği ve bu dönemde fiyat istikrarının sürdürülebilir bir zeminde yeniden şekillenmesi amacıyla geniş kapsamlı politika çerçevesi gözden geçirme süreci yürütüleceği vurgulanmaktaydı. Bu ifadelerden ilk çeyrekte faizlerde bir değişiklik olmayacağının ima edildiği görülmekteydi.

Bunun yanında, TCMB tarafından haftalık DTH, rezerv ve sermaye hareketleri istatistikleri yayınlanacak.
• Yurt içi yerleşiklerin dolarizasyon hareketine BDDK'nın yayınladığı günlük verilerden de bakıyoruz. 17 Aralık haftasında toplam DTH miktarı 6,18 milyar USD artış (bireysel 4,64 milyar USD artış ve kurumsal 1,54 milyar USD artış) kaydetti. Toplam YP mevduatın toplam mevduat içerisindeki oranı %64,2'den %69,2'ye yükseldi. TL kredilerde haftalık %1,08 artış, YP kredilerde %0,08 düşüş, toplam kredilerde ise kur etkisinden arındırılmış bazda baktığımızda %0,57 artış görmekteyiz.
• TCMB Analitik Bilanço verilerine göre 17 Aralık haftasında toplam ve net rezervin azaldığını hesaplamaktayız. Toplam rezervin 116,9 milyar USD'ye, net rezervin 12,1 milyar USD'ye gerilediğini öngörmekteyiz.
ŞİRKET HABERLERİ

Alarko Holding (ALARK, Nötr): İshak Alaton Holding A.Ş., Leyla Alaton ve Vedat Aksel Alaton arasında imzalanan bir hisse devir sözleşmesi ile Şirketin Leyla Alaton ve Vedat Aksel Alaton'a ait paylarının İshak Alaton Holding A.Ş.'ye devredildiğine ilişkin Beşiktaş 6. Noterliği yazısı, 22.12.2021 tarihinde Şirkete ulaşmıştır.

Ard Grup Bilişim Teknolojileri (ARDYZ, Nötr): Şirket Ar-Ge faaliyetlerinin iyileştirilmesi ve yeni bir Ar-Ge Merkezinin kurulması için 5746 sayılı Araştırma, Geliştirme ve Tasarım Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkındaki Kanun kapsamında; T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'na 22.12.2021 tarihinde başvuruda bulunmuştur.

Gübre Fabrikaları (GUBRF, Sınırlı Pozitif): Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) tarafından kimyevi gübre alımına ilişkin olarak yapılan ihale kapsamında şirket hakkında verilen 6 ay süreyle kamu ihalelerinden yasaklanmaya dair karar verilmişti. Ankara 15. İdare Mahkemesi'nce dava konusu idari işlemde hukuka uygunluk bulunmadığı gerekçesiyle yasaklama kararının yürütmesi durdurulmuştur.

Türk İlaç Serum Sanayi (TRILC, Nötr): Şirket, Dopamin Hidroklorür etkin maddesini içeren "Dopaturk 200 mg/5 ml IV İnfüzyon İçin Konsantre Çözelti İçeren Ampul" adlı ürünün ruhsat sürecinin tamamlandığı açıklamıştır.

SEKTÖR HABERLERİ

Demir-Çelik: Küresel ham çelik üretimi, Çin'deki üretimin %22 düşmesiyle, kasımda geçen yılın aynı dönemine göre %9,9 azalarak 143,3mn tona geriledi. Türkiye'nin ham çelik üretimi ise kasımda geçen yılın aynı dönemine göre %6,1 artarak 3,4 milyon tona yükseldi. Bu yılın ocak-kasım döneminde küresel ham çelik üretimi, 2020'nin aynı dönemine göre %4,5 artarak 1 milyar 752 milyon tona yükseldi.

Kimya: Akdeniz Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (AKMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Saadettin Çağan, kasımda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 109,6 artışla 430,9 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdiklerini bildirdi. Çağan, en fazla mineral yakıtlar, yağlar ve ürünleri, kimyevi gübreler, plastikler ve mamulleri ihraç ettiklerini kaydetti. Çağan açıklamalarında "Bölge ihracatımızın yüzde 64,9'unu oluşturan mineral yakıtlar ve mineral yağlarda yüzde 99 artış yakalayıp 296,9 milyon dolar ihracat değerine ulaştık. Kimyevi gübreler yüzde 359 artış ve 50,8 milyon dolarla ikinci, plastikler ve mamulleri yüzde 50 artışla 49 milyon dolarla üçüncü sırada yer aldı. Organik kimyasallar, anorganik kimyasallar ve eczacılık ürünlerinde de önemli artışlara imza attık." İfadelerine yer verdi. (Kaynak: AA)


DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Goodyear Lastikleri (GOODY): Kredi derecelendirme kuruluşu JCR Eurasia Rating, Goodyear Lastikleri T.A.Ş.'nin Uzun Vadeli Ulusal Notunu "AA+ (Trk)", Kısa Vadeli Ulusal Notunu "A-1+ (Trk)"; görünümlerini ise "stabil" olarak belirlemiştir. JCR Eurasia Rating, Şirketin Uzun Vadeli yabancı ve yerel para cinsinden Uluslararası Notunu "BB", Kısa Vadeli yabancı ve yerel para cinsinden Uluslararası Notunu "B" olarak; görünümlerini ise "stabil" olarak belirlemiştir.

Ulusoy Un (ULUUN): Şirket, Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tarafından açılan Buğday karşılığı Un işi ihalesine 15.12.2021 tarihinde vermiş olduğu 16,5mn TL'lik teklif kapsamında firma uhdesinde kalan 5.930 ton buğday karşılığı 5.000 ton unu, 22.12.2021- 28.02.2022 tarihleri arasında teslim edeceğini açıklamıştır.

Ayrıca, Şirketin %100 Bağlı Ortaklığı olan Rolweg S.A., Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO)' nun Buğday İthalatı ihalesinde vermiş olduğu 17,8mn USD ( 225mn TL) teklif ile ihaleyi kazanmıştır.

E-Data Teknoloji (EDATA): Şirket Yönetimi, önümüzdeki dönemde, İstanbul ve Ankara'da bulunan depoları tek bir lojistik merkezinde toplayarak depolama performansını artırmak ve kiralamalardan doğan maliyetleri düşürmek amacıyla depo alımı yapmıştır. Depo alımı KDV Dahil 23mn TL üzerinden peşin olarak gerçekleştirilmiştir.

Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası (KLNMA): Banka, Dünya Bankası'ndan jeotermal enerji projelerinin finansmanı için 10 yılı ödemesiz 25 yıl vadeli 150 milyon USD tutarında kredi sağlamıştır.

FAİZ PİYASALARI

Çarşamba günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %14,30'dan %14,20 seviyesine geriledi. TCMB dün 38 milyar TL'lik (%14'ten, 7 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı ve BİST'te kotasyon yöntemiyle 7,4 milyar TL (%15,50'den, 1 gün vadeli) kullandırdı. Toplam fonlama tutarı ise 425 milyar TL oldu.
 
ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi dün güne %1,46 seviyelerinden başlarken, gün içerisinde %1,45-%1,48 bandında hareketin ardından %1,46 seviyesinden günü kapattı.

Yurt içi tahvil piyasasında, dün verim eğrisinde genellikle düşüşler görüldü. Bu kapsamda, günlük bazda verim eğrisinde faizlerde kısa vadeli tarafta 40 baz puana yaklaşan düşüşler gözlenirken, orta vadeli tarafta 65 baz puana varan yükselişler ve uzun vadeli tarafta ise 20 baz puana yaklaşan düşüşler görüldü.


Ziraat Yatırım Menkul Değerler
www.ziraatyatirim.com.tr

                                   ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
JAPONYA'DA NIKKEI 225 ENDEKSİ %0.83 ARTIŞLA 28798,37 PUANDAN KAPANDI
BİST: BUNA GÖRE; AÇIĞA SATIŞ İŞLEMİ YAPILABİLEN PAYLARDA AÇIĞA SATIŞ İŞLEMİ, AÇIĞA SATIŞA KONU OLACAK SERMAYE PİYASASI ARACININ EN SON GERÇEKLEŞEN İŞLEM FİYATINDAN DAHA YÜKSEK BİR FİYAT ÜZERİNDEN GERÇEKLEŞTİRİLEBİLECEKTİR
BİST: ANCAK, AÇIĞA SATIŞA KONU OLAN SERMAYE PİYASASI ARACININ EN SON GERÇEKLEŞEN FİYATININ BİR ÖNCEKİ FİYATTAN DAHA YÜKSEK OLMASI HÂLİNDE AÇIĞA SATIŞ İŞLEMİ EN SON GERÇEKLEŞEN FİYAT DÜZEYİNDEN DE YAPILABİLECEKTİR
BİST: BIST 50 ENDEKSİNDE YER ALAN PAYLARDA 20/12/2021 İLE 22/12/2021 TARİHLERİ ARASINDA UYGULANAN AÇIĞA SATIŞ İŞLEMLERİNDE YUKARI ADIM KURALININ 23/12/2021 TARİHLİ SEANSTA DA UYGULANMASINA KARAR VERİLMİŞTİR
Facebookta Paylaş