Gayrisafi Yurt İçi Hasıla, III. Çeyrek: Temmuz (Ahlatcı Yatırım)

Türkiye ekonomisi üçüncü çeyrekte yıllık %6,7 ile beklentilerin üzerinde büyüdü. Temmuz-Eylül arasını kapsayan dönemde ise bir önceki üç aylık döneme göre %15,6 büyüme artışı oluştu. Üçüncü çeyrek için izlediğimiz sanayi üretimi, perakende satışlar ve imalat PMI gibi veriler büyümede güçlü bir sonuca işaret etmekteydi fakat beklentileri de aşıyor olması tabii ki ekonomik faaliyetin bu çeyrekte sergilediği performans açısından önemli. Kredi büyümesinde üçüncü çeyrekte özellikle Temmuz ve Ağustos aylarında devam eden eğilim ve buna bağlı tüketim artışı, bunun yanında kısıtlamaların çoğunun kaldırılmasıyla oluşan iyimserlikle idari ve destek hizmetleri faaliyetleri hariç diğer bütün faaliyet kollarında üçüncü çeyrekte büyüme gerçekleştiği gözleniyor. Bu faaliyet kolları arasında %41,1 büyüme artışıyla finans ve sigorta faaliyetleri ön plana çıkıyor. Bunun yanında salgının bu yıl içerisinde en fazla olumlu etkilediği alanlardan olan bilgi ve iletişim %15 büyüme artışı sağlamış görünüyor. Artan kredi desteği ve tüketim artışına paralel olarak sanayi ve inşaat kesiminde de %8 ve %6,4’lük büyüme oranları dikkat çekiyor. Salgın dönemi içerisinde en fazla etkilenen hizmet sektörünün ise üçüncü çeyrekte de %0,8 ile zayıf bir gelişme kaydettiğini görüyoruz.
Sağlanan destekler ve tüketim eğiliminde öncü göstergelerle desteklenen bu süreçte hane halkının tüketim harcamalarında üçüncü çeyrekte %9.2, gayrisafi sabit sermaye oluşumunda ise %22,5 artış meydana geldiği gözleniyor. Yine devam eden desteklerden kaynaklı tüketim eğilimindeki artışın ithalatta %15.8 artışa neden olduğu, buna karşılık özellikle Avrupa ve diğer bölgelerdeki ülkelerin salgın etkisinden tam olarak kurtulamamasının etkisiyle ihracatta %22,4’lük azalışın oluştuğu gözleniyor.
Sonuç olarak artan tüketim harcamaları kaynaklı büyüme performansının %6,7’lük üçüncü çeyrek büyüme sonucunu ortaya çıkarttığını söyleyebiliriz. Yılın dördüncü çeyreğinde ise durum biraz daha farklı olabilir. Bu periyot içerisinde kredi hacminin önemli oranda daralması, kamu bankaları nezdinde artışın sıfıra yaklaşması, faiz artırım hamlelerinin gelmesi, salgın etkisinin tüm Dünya’da yeniden bu dönem içinde etkisini artırmasına bağlı olarak kısıtlamaların yeniden devreye girmesiyle zayıf bir büyümenin gerçekleşebileceğini ve yılın tamamını üçüncü çeyrekten gelen katkıyla %0,5 civarı bir büyümeyle kapatabileceğimizi düşünüyoruz



 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlatciyatirim.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
BDDK: YURTDIŞI BANKALARLA YAPILAN TL PLASMAN/DEPO/REPO/KREDİ SINIRI %0,5'TEN %2,5'E ÇIKTI- BLOOMBERG HT
EKİM AYINDA HİZMET ÜRETİCİ FİYAT ENDEKSİ AYLIK +1,14 % (ÖNCEKİ AY: +18.44 %) - TÜİK
DIŞ TİCARET AÇIĞI EKİM AYINDA %34,4 ARTTI - TÜİK
DIŞ TİCARET AÇIĞI OCAK-EKİM DÖNEMİNDE %76,2 ARTTI - TÜİK
GAYRİSAFİ YURT İÇİ HASILA (GSYH) 2020 YILI ÜÇÜNCÜ ÇEYREĞİNDE %6,7 ARTTI - TÜİK
DEVLETİN NİHAİ TÜKETİM HARCAMALARI 2020 YILI ÜÇÜNCÜ ÇEYREĞİNDE %1,1 ARTTI - TÜİK
Facebookta Paylaş