USD/TRY: Geçtiğimiz haftayı beklentilerin üzerinde gelen ABD TÜFE verisiyle kapattık. Bu haftaya Rusya ve Ukrayna gerginliğiyle başlayan küresel piyasalarda satışlar hakim. Diplomasi görüşmeleri bir yandan sürerken, hafta sonu gerçekleştirilen Biden-Putin görüşmesinden bir sonuç çıkmadığı görülüyor. Gerilimin petrol fiyatlarındaki etkisi piyasalardaki baskıyı artırıyor. Petrol fiyatlarındaki yükseliş enflasyon endişelerini artırırken, bu durum - üyelerden gelen güvercin açıklamalara karşın - Fed ile ilgili agresif beklentileri gündemde tutuyor. Bu çerçevede Dolar/TL'de aşağı yönlü hareketler sınırlı kalmakta. Öte yandan, «Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat» uygulamasına devam eden ilgili ile düşük döviz talebi nedeniyle kurda yukarı yönlü hareketlerin sınırlı kalabileceğini düşünüyoruz. Bu kapsamda, yurtdışında artan risklere karşın kurun 13,67 direncinin atlında kalmaya devam edebileceğini öngörüyoruz. Aşağıda ise 13,40 desteği izlenebilir. Son olarak ajandaya baktığımızda, yurtiçinde perşembe günü TCMB faiz kararı takip edilecek. Yurtdışında ise Almanya Başbakanı Scholz bugün Ukrayna Devlet Başkanı ile Kiev'de görüşecek. ECB ve Fed yetkililerinin konuşmaları, ABD ÜFE, perakende satışlar, Fed toplantı tutanakları, Çin enflasyon rakamları, G-20 Maliye Bakanları ve Merkez Bankası Başkanları toplantısı bu haftanın öne çıkan başlıkları. Bugün özelinde ECB Başkanı'nın konuşması izlenecek.
EUR/USD: Geçen hafta piyasalarda gerçekleşen daha sıkı para politikalarının fiyatlanması sonrası ECB ve Fed yetkililerinin yapacakları açıklamalar gündemde olmaya devam edecek. Pazar günü San Francisco Fed Başkanı Daly, sürpriz ve agresif adımların Fed'in başarmak istediği büyüme ve fiyat istikrarı hedefleri üzerinde "istikrarı bozucu etki" yaratabileceğini vurguladı. ECB üyelerinde bazı güvercin açıklamalar takip edilirken, Fed ile ilgili daha fazla şahin beklentiler paritede baskı ile sonuçlanabilir ki risk iştahındaki zayıflık da Dolar lehine fiyatlamaları destekleyebilir. Bu kapsamda, paritenin 1,14 direncinin altında kalarak 1,1325 desteğini kırmaya çalışabileceğini düşünüyoruz. Bu seviyenin kırılması durumunda 1,1270 hedefe girebilir. Ara destek 1,13 civarında.
XAU/USD: Rusya ve Ukrayna arasındaki gerilim, güvenli liman olarak görülen Ons Altın'ı 1.850 Doların üzerine taşıdı. Bununla birlikte bazı Fed ve ECB üyelerinin güvercin açıklamaları da değerli madeni kısmen destekliyor. Şu aşamada jeopolitik risklerde yatışma gözlenmedikçe ve yeni güçlü bir veri gelmedikçe değerli maden dirençli durabilir ki pozisyonlanmalar da değerli madene kısmi talep olduğuna işaret ediyor. Bu kapsamda, Ons Altın 1.850 desteğinin üzerinde kalarak 1.870 direncini test edebilir. Ana direnç ise 1.900 seviyesindeyken, aşağıda 1.840 ve 1.823 sıralı destek konumundalar.
Ziraat Yatırım Menkul Değerler
www.ziraatyatirim.com.tr
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.