FX Bülteni (Ziraat Yatırım)

USD/TRY: Enflasyonist baskıların yüksek olduğunu, bu nedenle daha hızlı bir şekilde varlık alımlarının azaltımı olabileceğini belirten Powell ile birlikte Fed'den beklentiler şahinleşirken, faiz artırım beklentileri 2022 Mayıs ayına kadar çekildi. Bununla birlikte Omikron varyantına yönelik belirsizliğin sürmesi - bir taraftan varyant şahin Fed beklentilerini törpülese de - oynaklığın yüksek seyretmesine neden oldu. Hisse oynaklık endeksi VIX eşik 30 seviyesinin üzerine çıkarken, tahvil oynaklık endeksi MOVE pandemiden sonraki en yüksek seviyelere çıktı. Öte yandan, yüksek pozisyonlanmalar, mevsimsellik etkisi, tatil dönemi ve Fed dışında diğer büyük merkez bankalarından da şahin beklentilerin oluşması ile Dolar endeksinde(DXY) geçen hafta gözlenen yatay görüntüden bazı Gelişmekte Olan Ülke para birimleri yararlanmış; ancak yukarıdaki riskler nedeniyle bazı kırılgan GOÜ para birimleri negatif ayrışmıştı. Fed'in şahinleştiği ve varyant belirsizliğinin sürdüğü ortamda piyasalardaki oynaklık ve ayrışmalar sürebilir. TL'de de geçen hafta negatif ayrışma ve baskı sürerken, kurda bu sabah TCMB'nin doğrudan müdahale ettiği 13,80'lerde işlemler geçiyor. Teknik olarak, 13,92 seviyesinin üzerinde kalıcılık sağlanması durumunda 14,02 ve 14,23 sıralı hedefler gündeme gelebilir. Diğer yandan, olası düşüşlerde 13,70 desteğinin altında 13,47 seviyesine kadar geri çekilme gözlenebilir. Son olarak bu haftaki veri takvimine bakıldığında; yurtiçinde yarın hazine nakit dengesi, cuma günü ise aralık TCMB piyasa katılımcıları anketi ve TÜİK ekim ayı iş gücü istatistikleri açıklanacak. Ayrıca Hazine ihaleleri izlenecek. Yurtdışında ise ABD TÜFE, Çin ÜFE ile TÜFE, Euro Bölgesi büyüme, Avustralya, Hindistan ve Kanada merkez bankaları faiz kararları, ECB Başkanı ile Fed yetkilerinin konuşmaları bu haftanın öne çıkan başlıkları.
 
EUR/USD: Dolar'da, yüksek pozisyonlanmalar, mevsimsellik etkisi, tatil dönemi ve Fed dışında diğer büyük merkez bankalarından da şahin beklentilerin oluşması ile net bir güçlenme gözlenmedi. Ancak, Omikron belirsizliğine karşın ABD ekonomisindeki momentum ve Fed ile ilgili şahin beklentilerin artması Dolar'ın güçlü kalmasını ağlayabilir. Diğer taraftan, yukarıda işaret ettiğimiz gibi Fed dışında ECB'den de şahin beklentiler oluşmakta. Bu kapsamda, paritede Dolar kaynaklı baskı sınırlı kalabilir ve parite 1,1180/1,1200 bölgesinin üzerinde kalabilir. Ara destek ise 1,1240 bölgesinde. Yukarıda ise 1,1335/50 direnç bölgesi önemli.
 
XAU/USD: Omikron varyantına yönelik belirsizliğe karşın güçlenmekte zorlanan değerli maden, Powell'ın enflasyon vurgusuyla başlayan şahinleşme sürecinde Fed ile ilgili artan faiz artırım beklentileri karşısında baskı altında kalmaya devam ediyor. Bu hafta ABD'de cuma günü enflasyon verisi kritik olacakken, Ons Altın'da şahin Fed beklentileri etkili olmaya devam edebilir ve değerli madende baskı sürebilir. Teknik olarak, 1.792 yakın direncinin altında 1.770 desteğinin kırılma riski gündemde kalabilir. Bu seviyenin altında 1.759 hedefe girebilir. Diğer yandan, olası yükselişlerde 1.792 seviyesinin geçilmesi durumunda 1.808 tepki gelebilecek direnç olarak takip edilebilir.


Ziraat Yatırım Menkul Değerler
www.ziraatyatirim.com.tr

                                   ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş