FX Bülteni (Ziraat Yatırım)

USD/TRY: Artan teşviklerin ABD'de kişisel harcamaları desteklemesi ve Fed'in enflasyon göstergesi olarak takip ettiği PCE deflatör'ün 2018'den beri en yüksek seviye olan %2,3'e yükselmesi ile enflasyonist beklentiler artsa da ABD on yıllık tahvil faizinde kalıcılı bir yükseliş gözlemlemedik. Piyasanın da daha çok Fed'in söylemlerini fiyatladığı söylenebilir. Bu kapsamda da bu haftaki Fed yetkililerinin özellikle varlık alımlarına yönelik konuşmaları önemli olacaktır. Bu hafta ayrıca PMI verileri ve ABD'de tarım dışı istihdam verisi yakından izlenecektir. Verilerin iyi gelmeye devam etmesi bekleniyor. ABD tahvil faizinde tekrar bir yükseliş gözlenmedikçe Gelişmekte Olan Ülke para birimlerindeki bu sabahki sakin görüntü devam edebilir. Diğer yandan, Mayıs ayının genellikle zor geçtiği Gelişmekte Olan Ülkeler için ise yine ABD tahvil faizindeki hareket belirleyici olabilir. Dolar ise mayıs ayında özellikle Avrupa kurlarına karşı daha iyi bir performans gösteriyor. Yurtiçi tarafında bakıldığında, perşembe günü yapılacak ve faiz değişikliğinin beklenmediği TCMB toplantısı öncesinde bugün nisan enflasyonu takip edildi. Buna göre, aylık enflasyon %1,68 ile piyasa beklentisi olan %1,8'in hafif altında gerçekleşti. Böylece yıllık enflasyon %17,14 (Beklenti %17,3) oldu. Enflasyonun hafif de olsa beklentilerin altında gelmesi TL tarafında kısmen olumlu fiyatlanmış gözüküyor. TCMB toplantısından da değişiklik beklenmezken, enflasyon sonrasındaki kurda geri çekilme eğilimi devam edebilir. Bu kapsamda, Dolar / TL 8,36 direncinin altında kalarak 8,20 seviyesine kadar gerileyebilir.
 
EUR/USD: ABD'de açıklanan veriler paritede haftanın son işlem günlerine doğru baskıya yol açarken, Dallas Fed Başkanı Kaplan'ın cuma günkü konuşmasında varlık alımlarının azaltılmasının konuşulmaya başlanmasının uygun olacağını belirtmesi ile parite cuma günü %0,85 oranında düşüşle 1,2020 seviyesinden günü tamamladı. Şu aşamada önemli verilerin açıklanacağı haftada Fed yetkililerinin açıklamaları yakından izlenecektir. Fed yetkililerin tekrar güvercin tonda konuşmaları durumunda paritede tekrar toparlanma görülebilir ki Avrupa'da aşı performansı bir taraftan Avro tarafında destekleyici olmaya devam edebilir. Teknik seviyelere bakıldığında, 1,1990 desteğinin altına sarkma yaşanmadıkça paritede toparlanma çabaları görülebilir ve 1,2080 seviyesine kadar bir tepki yükselişi görülebilir. Diğer yandan, olası düşüşlerde 1,1990 desteğinin altında satışlar belirginleşebilir ve 1,1940 seviyesi hedefe girebilir.
 
XAU/USD: ABD'de açıklanacak tarım dışı istihdam gibi önemli verilerin izleneceği haftada Fed yetkililerinin açıklamaları yakından takip edilecektir. Daha çok Fed'in söylemlerinin piyasa fiyatlaması üzerinde etkili olduğunu izlerken, iyi açıklanan verilere rağmen ABD on yıllık tahvil faizinde kalıcılı bir yükseliş gözlemlemedik. Bu da Dolar'daki cuma günkü yükselişi frenleyebilir ki Fed'den güvercin açıklamaların tekrarı gelebilir. Bu çerçevede, değerli madende kısmi yükseliş eğilimi gözlenebilir. Olası yükselişlerde 1.785 ara direncinin üzerinde 1.800 hedef olabilir. Bu seviyenin ise şu aşamada kırılmasını beklemiyoruz. Diğer yandan, olası düşüşlere 1.764 ve 1.750 sıralı destekler olarak izlenebilir.


Ziraat Yatırım Menkul Değerler
www.ziraatyatirim.com.tr

                                   ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
(A) MEVSİMLİK ÜRÜNLER HARİÇ TÜFE AYLIK +1.06%, YILLIK +17.71%
(B) İŞLENMEMİŞ GIDA ÜRÜNLERİ, ENERJİ, ALKOLLÜ İÇKİLER VE TÜTÜN İLE ALTIN HARİÇ TÜFE; AYLIK +1.65 %, YILLIK +18.11%
(C) ENERJİ, GIDA VE ALKOLSÜZ İÇECEKLER, ALKOLLÜ İÇKİLER İLE TÜTÜN ÜRÜNLERİ VE ALTIN HARİÇ TÜFE; AYLIK +1.82%, YILLIK +17.77%
YURT İÇİ ÜRETİCİ FİYAT ENDEKSİ, NİSAN'DA 12 AYLIK ORTALAMALARA GÖRE: % 19,44 ARTTI (ÖNCEKİ AY: +17.04%)
TÜFE, 12 AYLIK ORTALAMALARA GÖRE NİSAN'DA % +13.70 (ÖNCEKİ AY: +13.18%) - TÜİK
NİSAN AYINDA GIDA VE ALKOLSUZ İÇECEKLER TÜFE AYLIK %+16.98
Facebookta Paylaş