Elektrik üretiminin %70'ini nükleer santrallerden karşılayan Fransa’da nükleerden elektrik gücü üretimi, geçen yıl tarihi düşük seviyeyi gördü. Korozyon ve reaktörlerde bulunan çatlaklar 11 nükleer santrali devre dışı bırakırken reaktörleri yeterince soğutmak için gereken suyun sıcaklığının geçtiğimiz yaz yüksek olması sebebiyle 2 nükleer santral de işlevsiz hale geldi. Nükleer reaktörlerdeki korozyon ve çatlaklar daha önce 32 reaktörün kapatılmasına neden olmuştu. Fransa şu anda ortalama 37 yaşında olan 56 nükleer reaktöre ev sahipliği yapıyor. Hükümet, başlangıçta 40 yıl olarak öngörülen işletme ömürlerini mümkün olduğu kadar uzatmayı planlıyor. Fosil yakıt kullanımını azaltmak ve karbon emisyonlarını 2050 yılına kadar sıfıra indirmek için her kaynağı özellikle nükleer santralleri kapsayan bir yasanın çıkarılması planlanan Fransa’da enerji kilit bir konumda bulunuyor.
Enerji Dönüşümü Bakanı tarafından yapılan açıklamada, nükleer santrallerin işletme ömürlerinin önce 50 yıldan 60 yıla, ardından 60 yılın ötesine geçmesi için çalışmaların sürdüğü belirtildi. Söz konusu enerji planında, altı nükleer reaktör daha inşa etmek ve ilkinin 2035 yılına kadar faaliyete geçmesi öngörülüyor. Enerji planı, yeni nükleer santrallerin Fransa'nın enerji geleceği üzerindeki kontrolünü yeniden kazanmasına ve arz güvenliğini ve egemenliğini güçlendirmesine olanak sağlayacağını vurguluyor.
Fransız Hükümeti ayrıca, 2030 yılına kadar inşa edilmesi gereken gelişmiş küçük bir reaktör için bir pilot proje başlatmayı planlıyor. Fransa hem küçük nükleer reaktörler (SMRs) hem de gelişmiş modüler reaktörler (AMRs) için teknolojiler geliştiriyor. Açıklamada, kapasiteyi artırma girişiminin, nükleer atık yönetimi de dahil olmak üzere kapsamlı bir analizi gerektirdiği belirtiliyor.
Kaynak: Ticaret Bakanlığı Bülteni