Korea Zinc, ABD Enerji Yasasını fırsat olarak görüyor - TB Bülteni

Yerkürenin en büyük çinko ergitme tesisi, fosil yakıt kullanarak metal rafine etme işlemini karbondan arındırmaya yardımcı olmak amacıyla elektrikli taşıt aracı pilleri ile temiz enerji üzerine bahis oynayarak ABD Başkanı Joe Biden'ın dönüm noktası niteliğindeki iklim yasa tasarısının engellerden çok fırsatlar yaratacağını umuyor.

Yerkürede bulunan başlıca metallerin birçoğunu işleyen Seul merkezli firma Korea Zinc neredeyse yarım asırlık çinko arıtma deneyimini elinde tutmanın yanı sıra 2050 yılına kadar net sıfır karbon salınımına ulaşma hırsıyla elektrikli taşıt aracı pilleri ile yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmeyi hedefliyor.

Piyasa gözlemcilerinin dikkatini çeken sözkonusu hamlelerden biri de, Korea Zinc firmasının bağlı kuruluşu olan Kemco firması ile pil üretim devi LG Chem firması arasında elektrikli taşıt aracı hücreleri için temel öge olan öncül maddelerin üretimine yatırım yapan ortak girişim.

Korea Zinc firmasının başkanı Yun Choi Perşembe günü (09/02/2023) firmanın Seul'deki ofisinde Bloomberg News kanalına verdiği söyleşide, "Kemco'nun pil endüstrisindeki konumunu güvence altına alabilmesi için yakın gelecekte önemli yatırımlar yapması gerekecek.” yorumunda bulunurken “Korea Zinc firmasının Kemco firmasındaki ortaklığını büyütmesi bir "olasılık" ancak bu konuda herhangi bir karar verilmiş değil.” diye de ekledi.

Yatırımcılar ile düzenleyicilerden gelen karbon salınımlarının azaltılması ile sosyal, yönetişim konularının daha iyi ele alınması konusunda artan baskılar altında Choi, geçen yıl Mayıs ayında Korea Zinc firmasının yeşil enerji çözümlerine 2030 yılına kadar yaklaşık 6,6 milyar ABD Doları harcamayı planladığını dile getirmişti. O günden bu yana ABD Başkanı Biden'ın tartışmalı durumdaki Enflasyonu Düşürme Yasa (EDY) önerisi yasalaştı. Sözkonusu yasa yerkürenin dört bir yanındaki otomobil üreticilerini ABD'de elektrikli otomobil üretimine yöneltmeye, ayrıca akülü taşıt aracı edinim zincirinde Çin gereçlerine bağımlılığı azaltmaya teşvik etmeyi amaçlıyor.

Choi, Perşembe günkü söyleşisinde (09/02/2023) enerji yasasını bir "fırsat" olarak gördüğünü belirtti. Choi, Korea Zinc firmasının Çin'de yerleşik bir yatırımı bulunmadığına, Avustralya'da büyük bir hidrojen yatırımının yanı sıra yerküre çapında madencilik firmalarıyla onlarca yıllık ilişki ağına sahip olduğuna vurgu yaptı.

Choi, EDY’ye uyum amacıyla herkesin madenlerinin kaynağını Avustralya, dahası ABD gibi ülkelerde bulması konusunda teşvik edileceğini düşünüyorum.” derken "EDY bizim için, dolayısıyla olasılıkla diğer firmalar için de bir fırsat yaratıyor ki bu da insanları yerkürenin başka yerlerinden daha çok belirli yerlerinde proje geliştirmeye teşvik ediyor." eklemesini yaptı.

Kaynak: Ticaret Bakanlığı Bülteni



Facebookta Paylaş