Forex Yorumu (İnfo Yatırım)

EURUSD
Geçtiğimiz hafta piyasalar Avrupa Merkez Bankası’nın verdiği faiz oranı kararını takip etti ve karar beklentilere paralel olarak geldi. Banka faiz oranında herhangi bir değişikliğe gitmedi. Ardından AMB Başkanı Lagarde basın toplantısı gerçekleştirdi. Diğer yandan Euro varlıkları için önemli gelişmelerden biri de İngiltere’de gerçekleşen genel seçimler idi. Perşembe günü gerçekleşen seçimler sonucunda Johnson’un Muhafazakar Partisi parlamentoda çoğunluğu sağladı ve güçlü bir zafer kazandı. Böylelikle İngiltere’nin AB’den ayrılma sürecinde kapılar ardında kadar açıldı. Belirsizliğin ortadan kalkması ile birlikte Sterlin ve Euro varlıkları üzerinde rahatlama gerçekleşti. Ekonomik veri olarak Cuma günü Almanya kanadından gelen Sanayi Üretimi verisi takip edildi. Gelen veriye göre Almanya’da imalatta oluşan sıkıntısının sürdüğü görüldü. Gelen veriye göre Almanya’da sanayi üretimi Ekim ayında %1.7 ile sert düşüş gerçekleştirdi. Gün içerisinde piyasalar Euro bölgesinden gelecek olan PMI verilerini takip edecek. Tüm bunlar ışığında EURUSD paritesini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü ataklarda sırasıyla 1.11453 - 1.11675 - 1.12086 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 1.11150 - 1.10776 - 1.10465 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.

USDTRY
Geçtiğimiz hafta USDTRY paritesinde volatilite oldukça fazlaydı. FOMC ve TCMB kararları ile birlikte paritede hareketlilik arttı. Zaman zaman 5.76 seviyelerini test eden parite yeni hafta ile birlikte 5.81 seviyelerinde fiyatlamalar gerçekleştiriyor. Geçtiğimiz hafta TCMB faiz oranında 200 baz puan indirim yoluna gitmişti. Piyasalardaki beklentilere paralel olarak gelen bu karar TL üzerinde büyük bir baskı oluşturmadı. Merkez Bankası’nın beklentilerden daha sert müdahale etmemesi ile birlikte hafta içerisinde paritede bir miktar gevşeme hareketleri gözlemlendi. Diğer yandan Amerika ile Çin arasında 1. Faz ticaret anlaşmasında kısmi anlaşılması gelişmekte olan ülke para birimlerinde bir miktar rahatlama gerçekleştirdi. Bu rahatlama arasında TL varlıklarıda yer aldı. Haftanın ilk işlem gününde piyasalar yurtiçinden gelecek olan Perakende Satışlar ve Çeyreklik İşsizlik Ortalaması verilerini takip edecek. Veriler 10:00’da açıklanacak. Tüm bunlar ışığında USDTRY paritesini teknik olarak inceleyecek olursak 5.80 üzerinde uzun süre duruşlar yukarı yönlü hareketlenmelerin devam etmesine neden olabilir. Sırasıyla 5.82480 - 5.85109 - 5.86866 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 5.79143 - 5.76503 - 5.73615 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.

Altın
Altın fiyatlarında gündem geçtiğimiz haftanın son işlem gününde oldukça yoğundu. Piyasalar haftanın bitimine hazırlanırken ticaret savaşları kesiminden açıklamalar geldi. Amerika ile Çin kısmi olarak ticaret anlaşmasına vardı. ABD Başkanı Donald Trump Çin ile birinci aşama ticaret anlaşmasını imzaladı. Ek olarak Trump 15 Aralık’ta planlanan cezai vergi artışlarını yapmayacağını açıklamıştı. Ek olarak Trump; Çin ile 2. Faz anlaşma için görüşmelerine hemen başlayacağını, Çin’in büyük miktarda tarım, enerji ve sanayi ürünü almayı kabul ettiğini açıkladı. Haber akışları ile birlikte altın fiyatlarında volatilite arttı. Diğer yandan geçtiğimiz hafta FED’in faiz oranı kararı açıklandı ve beklentiler dahilinde FED faiz oranında değişikliğe gitmedi. Yeni haftada XAUUSD’yi teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 1478.89 - 1486.72 - 1495.08 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 1472.06 - 1464.71 - 1458.47 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.

Petrol
Cumartesi günü Amerika’da açıklanan petrol sondaj kule sayısı takip edildi. Petrol sahası hizmeti şirketi olan Baker Hughes’in açıklamasına göre petrol sondaj kule sayısı bu hafta 4 adet arttı. Böylelikle toplamda 667 seviyesine ulaşıldı. Geçtiğimiz hafta ise Amerika’dan gelen ham petrol stokları takip edildi. Veriye göre Amerika’da ham petrol stokları 0.822M olarak gerçekleşti. Piyasalardaki beklentiler ise stokların -2.763M olarak gerçekleşeceği yönündeydi. Veri ile birlikte petrol fiyatlarında volatilite arttı. Diğer yandan Amerika ile Çin arasındaki ticaret müzakerelerine ilişkin ılımlı hava fiyatlar üzerinde baskıların bir miktar azalmasına sebep oldu. Yeni haftada brent petrol bir miktar yukarı yönlü hareketlenmeler ile başlangıç yaptı. Teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 65.54 - 66.54 - 67.44 seviyeleri direnç noktaları olarak; 64.86 - 64.49 - 63.61 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

NATGAS
İki hafta önce Rusya kanadından gelen üretimi artırma kararı alınacağına dair açıklamalar ile natgas fiyatları üzerinde baskı oluşmuştu. Ardından geçtiğimiz hafta Amerika’dan gelen doğal gaz stokları verisi takip edildi. Gelen veriye göre geçtiğimiz hafta Amerika’dan doğal gaz stokları -73B düzeyinde gerçekleşti. Piyasalardaki beklentiler ise -76B dolaylarındaydı. Diğer yandan Amerika ile Çin arasında Cuma günü gelen anlaşmaya yönelik olumlu açıklamalar fiyatlar üzerindeki baskıyı bir miktar azalttı. Bu konu fiyatlamalar üzerinde yakından takip edilecek. Natgas grafiğini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 2.361 - 2.422 - 2.497 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 2.283 - 2.236 - 2.164 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.


 İnfo Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
 www.infoyatirim.com

                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.