Forex Yorumu (Ahlatcı Yatırım)

TL Varlıklar Haftanın İlk İşlem Gününde Pozitif Ayrıştı…

Yurtdışı gelişmeleri incelediğimizde, Japonya’da açıklanan İmalat PMI verisi Haziran ayında piyasa beklentisi hafif altında 49,3 düzeyinde gerçekleşti. Çin’de açıklanan Caixin İmalat PMI verisi Haziran ayında bir önceki aya göre geriledi ve 49,4 düzeyinde gerçekleşti. Almanya’da açıklanan İmalat PMI verisi Haziran ayında piyasa beklentisi altında 45,0 düzeyinde gerçekleşti. Almanya’da açıklanan İşsizlik Oranı verisi Haziran ayında beklentilere paralel yüzde 5,0 düzeyinde gerçekleşti. Euro Bölgesi’nde açıklanan İmalat PMI verisi Haziran ayında bir önceki aya göre 0,2 puan düşüş ile 47,6 düzeyine geriledi. İngiltere’de açıklanan İmalat PMI verisi Haziran ayında sert düşüş ile 48,0 düzeyine geriledi. Euro Bölgesi’nde açıklanan İşsizlik Oranı verisi Mayıs ayında piyasa beklentisi hafif altında yüzde 7,5 düzeyinde gerçekleşti. ABD’de açıklanan İmalat PMI verisi Haziran ayında piyasa beklentisi üzerinde 50,6 değerinde gerçekleşti. ABD’de açıklanan ISM İmalat PMI verisi Haziran ayında 51,0 olan piyasa beklentisi üzerinde 51,7 düzeyinde gerçekleşti. ABD borsaları günü yükseliş ile tamamladı.
Yurtiçi gelişmeleri incelediğimizde, İstanbul Sanayi Odası ve IHS Markit’ten elde edilen PMI anket verilerine göre, Türkiye İmalat PMI verisi Haziran ayında 47,9 olarak gerçekleşirken, açıklanan veri son 11 ayın en yüksek verisi olarak kaydedildi. Haftanın ilk işlem gününde, kurun fiyatlamalarda 5,6246-5,7473 bölgesi aralığında hareket ettiği ve günü 5,6456 seviyeleri civarında tamamladığı görüldü. BİST-100 Endeksi günü yüzde 3,37 yükseliş ile 99.735 puandan tamamladı. Toplam işlem hacmi 8,7 milyar TL olarak gerçekleşti. TCMB ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti dün, yüzde 23,84 seviyeleri civarında gerçekleşti. Yurtiçi gösterge tahvil getirisi yüzde 1,63 düşüş ile yüzde 19,36 ve on yıllık tahvil getirisi yüzde 2,27 düşüş ile yüzde 16,35 düzeyinde günü tamamladı.



USDTRY

28-29 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirilen G-20 Liderler Zirvesi sonrasında haftanın ilk işlem gününe, TL varlıklar güçlü bir başlangıç yaparken kurun fiyatlamalarda 5,6246 seviyeleri civarına kadar gerilediği görüldü. Gün içerisinde, 5 yıllık ülke CDS risk priminde yaşanan gerileme TL fiyatlamalarına olumlu yansımaları görülse de global piyasalarda doların majör para birimlerinin birçoğuna karşı değer kazanması kurda düşüşleri bir miktar sınırladığı izleniyor. ABD’de açıklanan İmalat ve ISM İmalat PMI verilerinin beklentilerin üzerinde gerçekleşmesi global piyasalarda dolarda kısmi değer kazanımlarını desteklediği izleniyor.
Bugün, ABD’de bazı FOMC üyelerinin açıklamaları takip edilecek.

Teknik olarak incelediğimizde, kurun 200 günlük hareketli ortalaması olan 5,5930 seviyesi fiyatlamaların seyri açısından belirleyici olmaya devam edebilir. Bu seviye üzerine doğru ataklarda kısa vadede 5,7300, 5,7500 ve 5,7860 direnç seviyeleri takip edilebilir. Olası geri çekilmelerin yaşanması durumunda ise kısa vadede 5,5800, 5,5530 ve 5,5290 destek seviyeleri izlenebilir.

EURTRY

28-29 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirilen G-20 Liderler Zirvesi sonrasında haftanın ilk işlem gününe, TL varlıklar güçlü bir başlangıç yaparken, çaprazın fiyatlamalarda 6,3717 seviyeleri civarına kadar gerilediği görüldü. Gün içerisinde, Yurtiçinde açıklanan İmalat PMI verisi Haziran ayında 47,9 değerinde gerçekleşirken, açıklanan veri son 11 ayın en yüksek düzeyine ulaştı. Almanya ve Euro Bölgesi’nde açıklanan İmalat PMI verileri piyasa beklentisi altında gerçekleşirken, açıklanan verilerin Euro fiyatlamaları üzerinde baskıyı bir miktar artırdığı görülüyor.
Bugün, Euro Bölgesi’nde açıklanacak olan Üretici Fiyat Endeksi verisi takip edilecek.

Teknik olarak bakıldığında, çaprazın psikolojik seviyesi olan 6,3500 seviyesi fiyatlamaların seyri açısından belirleyici olmaya devam edebilir. Bu seviye üzerine doğru geçişlerde 6,4360, 6,4590 ve 6,5000 direnç seviyeleri takip edilebilir. Olası, çapraz fiyatlamalarında zayıf görünümün devam etmesi durumunda ise 6,3200, 6,3000 ve 6,2750 destek seviyeleri izlenebilir.

EURUSD

Haftanın ilk işlem gününde, dolar ve dolar endeksinde yaşanan değer kazanımları sonrasında paritenin 1,1280 seviyeleri civarına kadar gerilediği görüldü. Gün içerisinde, Almanya ve Euro Bölgesi’nde açıklanan İmalat PMI verilerinin beklentilerin altında gerçekleşmesi Euro üzerinde baskıyı bir miktar artırdığı izleniyor. Gün içerisinde, ABD’de açıklanan İmalat ve ISM İmalat PMI verileri Haziran ayında piyasa beklentisi üzerinde gerçekleşirken, açıklanan verilerin dolarda kısmi değer kazanımlarını desteklediği görüldü.
Bugün, bazı FOMC Komite Üyelerinin açıklamaları takip edilecek.

Teknik olarak incelediğimizde, paritenin psikolojik seviyesi olan 1,1350 seviyesi fiyatlamaların seyri açısından belirleyici olmaya devam edebilir. Bu seviyenin yukarı yönlü geçilmesi durumunda 1,1330, 1,1350 ve 1,1390 direnç seviyeleri izlenebilir. Olası, bu seviyenin aşağı yönlü geçilmesi durumunda ise 1,1220, 1,1200 ve 1,1170 destek seviyeleri takip edilebilir.

XAUUSD


Haftanın ilk işlem gününde, G-20 Liderler Zirvesi sonrasında ABD ile Çin arasında ticaret görüşmelerine yeniden başlanılması ve yeni tarife uygulanmaması konusunda anlaştıklarına dair resmi olmayan haber akışları ile birlikte global piyasalarda risk iştahında artışlar görülürken, emtialar arasında güvenli liman olma özelliği ile ön plana çıkan ons altının 1381 seviyeleri civarına kadar gerilediği görüldü. Gün içerisinde, dolar endeksinde ve ABD on yıllık tahvil getirisinde yaşanan yükseliş eğilimi kıymetli metal fiyatlamaları üzerinde baskıyı bir miktar arttırdığı görülse de gelen tepki alımları ile birlikte sarı metalin gün içi kayıplarının bir kısmını telafi ettiği görüldü.

Teknik olarak bakıldığında, ons altının psikolojik seviyesi olan 1400 seviyesi fiyatlamaların seyri açısından belirleyici olmaya devam edebilir. Bu seviyenin yukarı yönlü geçilmesi durumunda 1408, 1411 ve 1417 direnç seviyeleri takip edilebilir. Olası, bu seviye altına geçişlerde ise 1380, 1376 ve 1365 destek seviyeleri izlenebilir.


GBPUSD


Haftanın ilk işlem gününde, 1,2704 seviyeleri civarını test eden paritenin gün sonunda bu bölgede kalıcılık sağlayamadığı görüldü. Gün içerisinde, İngiltere’de açıklanan İmalat PMI verisinde yaşanan sert düşüş Sterlin fiyatlamaları üzerinde baskıyı bir miktar artırırken, global piyasalarda doların G-10 ülke para birimleri karşısında değer kazanması paritede zayıf görünümü desteklediği izleniyor. ABD’de açıklanan ISM İmalat PMI verisi Haziran ayında piyasa beklentisi üzerinde gerçekleşirken, açıklanan verinin global piyasalarda dolarda kısmi değer kazanımlarını desteklediği görülüyor.
Bugün, İngiltere Merkez Bankası (BoE) Başkanı Carney’in ve bazı FOMC üyelerinin açıklamaları takip edilecek.
Teknik olarak incelediğimizde, paritenin psikolojik seviyesi olan 1,2650 seviyesi fiyatlamaların seyri açısından belirleyici olmaya devam edebilir Bu seviyenin yukarı yönlü geçilmesi durumunda 1,2720, 1,2750 ve 1,2790 direnç seviyeleri takip edilebilir. Olası, bu seviyenin altına sarkmalarda ise 1,2590, 1,2570 ve 1,2550 destek seviyeleri izlenebilir.


USDJPY


28-29 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirilen G-20 Liderler Zirvesi sonrasında ABD ile Çin arasında ticaret müzakerelerine devam edileceğine dair haber akışları ve söylemler global piyasalarda risk iştahında artışları desteklerken, Asya piyasalarında para birimleri arasında güvenli liman olma özelliği ile ön plana çıkan Yen’de yaşanan değer kayıpları ile birlikte paritenin 108,52 seviyeleri civarını test ettiği görüldü. Gün içerisinde, ABD’de açıklanan İmalat ve ISM İmalat PMI verileri Haziran ayında piyasa beklentisi üzerinde gerçekleşirken, açıklanan verilerin dolarda kısmi değer kazanımlarını desteklediği görüldü.
Bugün, bazı FOMC Komite Üyelerinin açıklamaları takip edilecek.
Teknik olarak bakıldığında, paritenin psikolojik seviyesi olan 108,00 seviyesi fiyatlamaların seyri açısından belirleyici olmaya devam edebilir. Bu seviye üzerine geçişlerde 108,70, 108,90 ve 109,20 direnç seviyeleri takip edilebilir. Olası, bu seviye altına geçişlerde ise 107,70, 107,50 ve 107,20 destek seviyeleri izlenebilir.


HAM PETROL

Haftanın ilk işlem gününde, G-20 Liderler Zirvesi sonrasında ABD ile Çin arasında ticaret müzakerelerine devam edileceğine dair açıklamalar ve haber akışlarının petrol fiyatlamalarına kısmi olumlu yansımaları görülürken fiyatlamalarda 60,22 seviyeleri civarının test edildiğini gördük. Gün içerisinde, Libya’da tansiyonun yükselmesi ve Suudi Arabistan ile Rusya’nın OPEC+ üretim kısıntısı anlaşmasını uzatılması konusunda anlaştığına dair resmi olmayan haber akışları petrol fiyatlamalarında oynaklığın artmasına neden olduğu izleniyor. OPEC’in 01 Temmuz tarihinde gerçekleştirdiği toplantısı ardından yapılan değerlendirmede, OPEC petrol üretim arzı kısıntısı anlaşmasını 9 ay daha uzattığı açıklandı.
Bugün, ABD’de API tarafından açıklanacak olan haftalık ham petrol stokları verisi yakından takip edilecek.

Teknik olarak bakıldığında, ham petrolün psikolojik seviyesi olan 59,00 seviyesi fiyatlamaların seyri açısından belirleyici olmaya devam edebilir. Bu seviyenin yukarı yönlü geçilmesi durumunda 60,00, 60,77 ve 61,00 direnç seviyeleri takip edilebilir. Olası, bu seviye altına geçişlerde ise 57,90, 57,50 ve 57,20 destek seviyeleri izlenebilir.

S&P500

G-20 Liderler Zirvesi sonrasında özellikle, ABD ile Çin arasında ticaret müzakerelerine devam edileceğine dair haber akışları ve söylemler global piyasalarda risk iştahında artışları desteklerken, haftanın ilk işlem gününde, S&P 500 endeksinin (CFD) fiyatlamalarda 2951-2977 bant aralığında hareket ettiği görüldü. Gün içerisinde, ABD’de açıklanan İmalat ve ISM İmalat PMI verileri piyasa beklentisi üzerinde gerçekleşirken, açıklanan verilerin endeks fiyatlamalarına etkisi sınırlı olduğu izleniyor. Diğer taraftan, VIX endeksinde yaşanan yükseliş isteği endeks fiyatlamalarını baskılamaya devam ettiği görülüyor.
Bugün, ABD’de bazı FOMC üyelerinin açıklamaları takip edilecek.
Teknik olarak incelediğimizde, S&P 500 endeksinin (CFD) psikolojik seviyesi olan 2950 seviyesi fiyatlamaların seyri açısından belirleyici olmaya devam edebilir. Bu seviye üzerine doğru ataklarda, 2980, 2988 ve 2996 direnç seviyeleri takip edilebilir. Olası, bu seviyenin altına geçilmesi durumunda ise 2936, 2927 ve 2920 destek seviyeleri izlenebilir.


 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
 http://www.ahlforex.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş